11
BELGA

Wilmots: "Niet per se champagnevoetbal verwachten tegen Andorra"

De Rode Duivels hebben vandaag op de terreinen van derdeklasser Woluwe-Zaventem hun derde groepstraining afgewerkt in aanloop naar de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra (zaterdag in Andorra la Vella) en Israël (volgende week dinsdag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel).

Onder luid gejuich van voornamelijk jonge supporters tekenden 22 Belgen present op het veld in Zaventem. Vincent Kompany sukkelt met een blessure aan de kuit en bleef binnen. "Hij werkt een individueel programma af en dat gaat goed", weet bondscoach Marc Wilmots, die ook Jason Denayer nog niet aan het werk zag tijdens de trainingen. "Tegenover gisteren is er weinig beterschap. Het is niet zo'n ernstige blessure, maar de pijn blijft. De medische staff volgt het continu op." De Galatasaray-verdediger werd zaterdag op de zevende speeldag in de Turkse competitie op bezoek bij Basaksehir (0-2) tijdens de rust vervangen met vocht in de knie, een blessure die hij in de Champions League opliep op het kunstgrasveld van Astana.
    
Balcirculatie
"We hebben vandaag gewerkt op balcirculatie. Dat was toch een probleem in de laatste wedstrijden. Ik wil geen lange ballen meer, maar korte passes over de grond", zegt de bondscoach. In de loop van de namiddag stappen de Rode Duivels en hun omkadering op het vliegtuig richting Andorra. Omstreeks 20u komen ze aan in de dwergstaat. Morgen krijgen de spelers op een korte tactische bespreking na rust. "We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt. Ook de media vragen veel aandacht van de spelers. Het zal hen deugd doen als ze even kunnen uitrusten", aldus Wilmots.

We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt. Ook de media vragen veel aandacht van de spelers. Het zal hen deugd doen als ze even kunnen uitrusten

Wilmots licht rustpauze selectie toe
11
BELGA
11
BELGA

Door blessureleed in de defensie zouden Thomas Meunier en Jordan Lukaku zaterdag wel eens in de basis kunnen starten, respectievelijk op de rechts- en linksback. "Hun belangrijkste taak is verdedigen", zei bondscoach Marc Wilmots. Lukaku en Meunier zijn twee van de vijf spelers in de selectie uit de Belgische eerste klasse. Beide backs rukken in de competitie graag mee op om hun steentje bij te dragen bij de aanval. "Bij de Rode Duivels is het hun taak om te verdedigen. Wat ze bij hun club moeten doen, is niet mijn probleem. Ze moeten leren in positie te blijven als ze spelen voor mij", zegt Wilmots. "Ik wil geen oprukkende spelers als ze daardoor ruimte weggeven. We moeten ze dus afremmen, maar daar hebben we de afgelopen dagen hard op getraind."
    
Discipline
Thomas Meunier verscheen na de training met ijs op zijn rechterknie voor de persbabbel. "Dat is preventief, mijn knie is nog niet helemaal soepel. Na drie maanden is mijn spiermassa nog niet hetzelfde als in mijn linkerknie. Maar het is geen risico als ik voetbal en het hindert me ook niet tijdens de wedstrijden", aldus de rechtsachter van Club Brugge. "Als ik speel is het als verdediger mijn eerste taak om geen doelpunten te slikken. Dat hamert de coach er echt in. Ik mag de flank aflopen, maar daarvoor moet ik het juiste moment kiezen", aldus Meunier. "Defensief staan we sterk en dat is het belangrijkste. We slikken zelden doelpunten, dat toont dat we constant en gedisciplineerd zijn."
    
"Nog een stap zetten"
Op de rechtsachter moet Meunier de concurrentie aangaan met Toby Alderweireld en Luis Pedro Cavanda. Door de blessures van Vermaelen, Kompany en Denayer is de kans wel reëel dat hij start. "Om aanspraak te maken op een basisplaats, moet ik nog een stap zetten. Alderweireld heeft meer ervaring en speelde in sterkere competities en ploegen."

11
BELGA

Als ik speel is het als verdediger mijn eerste taak om geen doelpunten te slikken. Dat hamert de coach er echt in. Ik mag de flank aflopen, maar daarvoor moet ik het juiste moment kiezen

Meunier over wat kan en wat niet bij Rode Duivels
11
BELGA
11
BELGA

Als België wint van de dwergstaat plaatst het zich voor het eerst sinds 1983 via de kwalificaties voor de eindronde van een Europees kampioenschap. "Dat zou een beloning zijn voor het werk van de afgelopen jaren. Daar moeten we dan ook gewoon van profiteren", zei Marc Wilmots daar ook nog over. "De afgelopen jaren hebben we met de hele staff, maar ook met de jeugdwerking onder leiding van Gert Verheyen en Enzo Scifo, het maximum gegeven. Als we ons zaterdag kwalificeren, mogen we daar zeker even van genieten", aldus Wilmots, die vindt dat de poule van de Belgen onderschat wordt. "Kijk maar naar de FIFA-ranking van Bosnië-Herzegovina en Wales, dat zijn geen slechte ploegen. We stonden vaak tegenover zeer sterke spelers."

Bondscoach blij met jonge fans
Wilmots liet eerder al noteren dat hij een overwinning verwacht tegen Andorra. "Maar een ruime zege kan ik niet garanderen. Italië won ook maar met 1-0 van Malta. Ook kleine ploegen zijn steeds vaker goed georganiseerd en geven weinig ruimte weg. Daartegen moet je niet per se champagnevoetbal verwachten", aldus de oefenmeester van de Rode Duivels, die tijdens hun training in Zaventem konden rekenen op luide aanmoedigingen van voornamelijk jonge supporters. "Dat doet ons veel plezier, vooral als het kinderen zijn. Bij hen komt dat er van nature uit, het is pure emotie."

De kwalificatie-interlands tegen Andorra en Israël zijn de laatste twee voor de Belgen in groep B. De troepen van Wilmots staan met zeventien punten momenteel op de tweede plaats in de stand, op één punt van leider Wales (18). Daarna volgen Israël (13), Bosnië-Herzegovina (11), Cyprus (9) en Andorra (0). Bij winst tegen voetbaldwerg Andorra zijn de Duivels zeker van een ticket voor het EK van volgend jaar in Frankrijk.

11
BELGA

Maar een ruime zege kan ik niet garanderen. Italië won ook maar met 1-0 van Malta. Ook kleine ploegen zijn steeds vaker goed georganiseerd en geven weinig ruimte weg. Daartegen moet je niet per se champagnevoetbal verwachten

Wilmots tempert ietwat de verwachtingen
11
BELGA
11
BELGA
11
BELGA
11
BELGA

Lees meer