4 Aleksander Ceferin.
Getty Images Aleksander Ceferin.

UEFA-baas haalt stevig uit naar VAR: “Heb je een grote neus, dan sta je buitenspel”

UEFA-president Aleksander Ceferin heeft stevig uitgehaald naar de VAR. De Sloveense baas van de Europese voetbalbond vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat de Video Assistant Referee frustraties blijft opwekken bij fans, spelers en analytici. Een oplossing? “Bepaal een buitenspelmarge van tien of twintig centimeter.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De internationale controverse rond de VAR frustreert Ceferin. “Het systeem wordt in elk land anders toegepast. In Engeland kijken ze niet eens en in Italië nemen ze een half uur de tijd. Dan weet je dat het een zootje is. Assistent-scheidsrechters vlaggen niet eens meer: ze wachten, wachten en wachten, spelers die niet meer juichen na een doelpunt. En zo kan ik wel doorgaan.”

Stoppen we nu met de VAR, dan worden we afgemaakt.

Aleksander Ceferin

Ceferin heeft wel een idee hoe de frustratie bij clubs en fans kan worden weggenomen. “Als je nu als speler een grote neus hebt, kun je door de VAR worden teruggefloten vanwege buitenspel. Dan zie je van die strepen op televisie die exact de buitenspellijn aangeven. Maar die zijn getekend door de VAR en zijn assistenten. Dat is toch subjectief? We moeten gewoon af van die controverses die wekelijks opspelen. Daarom hebben we als UEFA een voorstel in de maak dat we binnenkort willen voorleggen aan onze scheidsrechterscommissie: bepaal een buitenspelmarge van tien of twintig centimeter.”

4
Photo News

Ook wil Ceferin hands gaan aanpakken. “We zaten twee weken terug met Europese topcoaches, onder wie Jürgen Klopp, Pep Guardiola en Zinedine Zidane samen in Nyon. Ze kregen van onze scheidsrechtersbaas Roberto Rossetti een video te zien met een handsbal. Hij vroeg: hands of niet? De halve kamer zei ‘ja', de andere helft zei ‘nee'. Vertel me dan maar wat de regel is? We weten het gewoon niet! Was het de intentie om de bal met de hand te spelen? Hoe moeten dat nu eigenlijk bepalen, de scheidsrechter is toch geen psycholoog die kan weten of je het met opzet deed of niet?”

4
Photo News

WK-finale

Met lichte spijt moet Ceferin constateren dat de VAR afschaffen geen optie is. “Laat me duidelijk zijn dat ik geen fan was en nog steeds niet bén. Scheidsrechters maken fouten, zoals de VAR nu fouten maakt. Dat gebeurt al sinds ik als jochie voetbal volg. De eerste keer dat ik zag dat een scheidsrechter de fout in ging was bij het derde doelpunt van Argentinië in de WK-finale tegen Nederland in 1978. Ze maken fouten zoals spelers fouten maken, maar nu is de technologie aan het woord. Alleen weet niemand nu wie er iets besluit. Maar ik realiseer me ook: stoppen we er nu mee, dan worden we afgemaakt.”

 “Nog een reden om de VAR niet af te schaffen, is dat veel landen het eisen en willen. Dat snap ik. Een EK volgend jaar zonder VAR kan niet meer, dat weet ik. Alleen: wel een VAR bij het EK, maar niet bij de EK-kwalificatie? Ik kan er niet bij. Ik ben Sloveen en mijn land werd uitgeschakeld voor het EK tegen Polen na een duidelijke handsbal. Gek werd ik. Het was een duidelijke handbal, maar de scheidsrechter had ‘m niet gezien en er was geen VAR. Ik was zo boos.” En, met een vette knipoog tot besluit: “Supporters keken meteen naar mij: wie ben jij in hemelsnaam als je als baas geen invloed hebt bij de UEFA? Maar zo simpel is het dus blijkbaar allemaal niet...”

4
Photo News

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludo Bruggeman

    Mensen lees het artikel eens goed, het is de VAR die de lijntjes trekt om hun gelijk te halen indien ze zogezegd een buitenspel opmerken. Maar als het hun niet uitkomt trekken ze de lijn zodat het lijkt dat de bewuste speler buitenspel staat. Zo is RcGenk dit seizoen een paar keer bestolen 1 keer in de competitie en 1 keer in CL. En zo zijn er nog Clubs Cl. Brugge en Z.W en zo zijn er nog clubs dit seizoen met die fases waar duidelijk te zien is dat het geen buitenspel was en toch gefloten werd.

  • Herman Valaert

    Heb je een dik buikje sta je buitenspel - Nagels niet geknipt : buiten spel- uw haar vliegt buiten de lijn : buiten spel ...dergelijke dingen heeft de V.A.R. gezien - maar spelers die doodschoppen uitdelen-spelers die een vette por geven enz...dan slapen ze . Och , 't is vooral de grote ploegen die er goed mee zijn . De kleine ploegen dat regelt de scheids wel op zijn ééntje . da steekt toch zo nauw niet.

Lees meer