5
Photo News

Vincent Kompany wil racisme in het voetbal aanpakken: “Diversiteit verplichten op hoogste niveau”

Vincent Kompany (33) gaf vandaag meer uitleg over zijn keuze om lid te worden van de wereldwijde spelersvakbond voor profvoetballers. De speler-manager van Anderlecht wil onder andere racisme in het voetbal aanpakken. “We moeten diversiteit verplichten op het hoogste niveau”, vindt hij. 

Vincent Kompany zetelt nu ook in de Global Player Council (GPC). Dat is een nieuw opgerichte spelersraad binnen ‘FIFPro’, de wereldwijde vakbond voor professionele voetballers. FIFPro bestaat uit 63 nationale voetbalbonden en vertegenwoordigen wereldwijd ongeveer 65.000 profvoetballers.

“Vanwaar die keuze? Het gaat over meer dan alleen maar de rechten van rijke, professionele voetballers”, aldus Kompany voor de camera van VTM Nieuws. “Maar ook over de rol van voetballers in onze maatschappij wereldwijd. Er zijn een heel aantal ‘topics’ waar we veel sterker uit zullen komen als we het samen aanpakken. We hebben het over discriminatie, het goede van vrouwenvoetbal,... Dat gaat gepaard met veel discussies die we hebben in onze gemeenschap.” 

“Hoe ik die discriminatie in het voetbal zie? Er is nul ‘acces’ tot de raden van bestuur, bestuursorganen of managerposities. Er wordt een debat gevoerd over racisme en er worden beslissingen genomen door mensen die al eeuwenlang in die positie staan. Dat is niet veranderd in België, niet in Engeland en niet wereldwijd. Hoe we dat moeten oplossen? Diversiteit verplichten op het hoogste niveau.” 

Kompany over drukke kalender: “50 of 60 matchen, dat kan niemand aan” 

Kompany over overlijden van Andelrecht-icoon Robbie Rensenbrink

5
Photo News
5
Photo News
5
Photo News
5
Photo News

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • David Franckaerts

    Diversiteit door verplichting!?!?!? Werk ervoor en haal het door kunde, kennis en bekwaamheid ipv door verplichte diversiteit!!

  • marc castermans

    Vincent heeft een geweldige carrière achter de rug en als Anderlechtsupporter ben ik daar fier op. Maar diversiteit opleggen lijkt me totaal verkeerd. In onze maatschappij dient elk individu zijn plaats te verdienen, iemand op een stoel zetten om het evenwicht, welk dan ook, te realiseren is absurd, dat werkt niet. Anderlecht stelt toch ook geen spelers op om een evenwicht te verkrijgen tussen de verschillende nationaliteiten, neen, de besten moeten spelen.

Lees meer