13
kos

Zwitserland: coach die hoog van toren blies, broederstrijd tegen Albanië en wonderkind van 19

Op vrijdag 10 juni start in Frankrijk het grootste voetbalfeest van Europa. 24 landen dingen mee naar de WK-triomf en de HLN.be-redactie stelt één groep per dag voor. Wij lichten er voor u het programma, de sterspeler, de knapste WAG (Wives and Girlfriends), het volkslied en de 'one to watch' - een speler die weleens zou kunnen verbazen - uit, zodat je straks alles weet over dit EK. Voorts voegen we er nog een opmerkelijk item aan toe en doen we er nog onze prognose bovenop. Vandaag laten we ons licht schijnen over groep A, de groep van Frankrijk, Zwitserland, Albanië en Roemenië. Hieronder 'La Nati': Zwitserland!

Zwitserland doet het al jaren aardig en is vijftiende op de FIFA-ranking, maar toch doen de voetballers van de Alpen niet meteen een belletje rinkelen. Ondanks hun verrassend sterke WK van twee jaar geleden - ze werden in de achtste finales nipt uitgeschakeld door Argentinië - bleven ze al die tijd onder de radar. Niet onlogisch gezien ze toen voornamelijk reactievoetbal speelden - vanuit de omschakeling. De handtekening van Ottmar Hitzfeld quoi. Maar de legendarische Duitser is nu op pensioen en werd opgevolgd door Petkovic. Die zweerde bij zijn aanstelling bij een overheersende, aanvallende en agressieve speelstijl - viel dat lelijk tegen. Zowel in de EK-kwalificatie - Zwitserland werd tweede met 21 op 30 achter het ongenaakbare Engeland (30 op 30) - als in de laatste oefenwedstrijden kon Petkovic Zwitserland niet geheel naar zijn dominante hand zetten. Zeggen en schrijven 5 juni en ze twijfelen: de defensie is niet stabiel, het middenveld mist creativiteit en de aanvallers ontberen scherpte. Bovendien is er sprake van kliekjes - de verschillende culturen (lees verderop) moeten nog samenklitten.

13 De roergangers van Zwitserland: trainer Vladimir Petkovic (l) en aanvoerder Stephan Lichtsteiner (r)
epa De roergangers van Zwitserland: trainer Vladimir Petkovic (l) en aanvoerder Stephan Lichtsteiner (r)
13 Petkovic moet de verschillende culturen in de ploeg op één lijn zien te krijgen
epa Petkovic moet de verschillende culturen in de ploeg op één lijn zien te krijgen

Sterspeler: Xherdan Shaqiri (24)
Met 17 goals de topschutter in de Zwitserse selectie - al staat hij de laatste zeven wedstrijden wel droog. Shaqiri is een kleine, snelle en stevige flankaanvaller met een laag zwaartepunt. Heeft er op zijn 24e toch al een serieuze trek door Europa opzitten. Aan de oppervlakte gekomen in de heimat bij Basel (2009-2012), opgepikt door Bayern München (2012-2015), uitgeleend en later voor 15 miljoen euro verkocht aan Inter Milaan (2014) en tot slot weer doorverkocht aan Stoke City - dat 17 miljoen euro voor hem betaalde. Zwitserland, Duitsland, Italië en nu dus Engeland. Shaqiri zwermt dus duidelijk niet alleen rond óp het veld. Zijn prijzenkast puilt al serieus uit: drie landstitels en twee bekers met Basel en acht prijzen met Bayern München - waaronder de Champions League en twee kampioenschappen.

Caps voor nationale ploeg: 53
Goals voor nationale ploeg: 17

13 De sterspeler van Zwitserland is deze Xherdan Shaqiri
photo_news De sterspeler van Zwitserland is deze Xherdan Shaqiri
13 Let 17 goals is de flankaanvaller de topschutter in de Zwitserse selectie
photo_news Let 17 goals is de flankaanvaller de topschutter in de Zwitserse selectie

One to watch: Breel Embolo (19)
De geblokte Breel Embolo was 17 toen hij voor Basel debuteerde in de Europa League. Drie dagen later deed hij voor het eerst de netten trillen in de competitiematch tegen Aarau. Vanaf dan ging het snoeihard het met de carrière van deze zwarte parel - geboren in Yaoundé, Kameroen. Nóg op zijn 17e zou hij immers het sterrenensemble van Real Madrid in de ogen kijken - een van de weinige tieners die die eer al te beurt is gevallen. Intussen is Embolo 19 en zit half Europa achter de snelle en technische sterke spits - Tottenham op kop. In januari werd een bod van 27 miljoen euro van Wolfsburg nog van tafel geveegd wegens "totaal onbespreekbaar". Om maar te zeggen dat de Zwitserse kampioen boter bij de vis wil. Leuk weetje: het idool van Embolo is... Mario Balotelli. Het geloof in de spits is bijzonder groot. Zijn knieblessure is verleden tijd.

Caps voor nationale ploeg:
10
Goals voor nationale ploeg:
1 (tegen San Marino)
Wedstrijden voor Basel:
86
Goals voor Basel:
30

13 Het truitje van Breel Embolo is alvast erg gewild...
reuters Het truitje van Breel Embolo is alvast erg gewild...
13 Het 19-jarige wonderkind kan een uitblinker worden op dit EK - hij is hersteld van een knieblessure
REUTERS Het 19-jarige wonderkind kan een uitblinker worden op dit EK - hij is hersteld van een knieblessure

De bondscoach: Vladimir Petkovic (52)
Een eigenzinnige, soms zelfs grappige bondscoach deze Bosniër van 52. Een coach die slaat en zalft, maar vooral iemand die de moeilijke keuzes niet uit de weg gaat. Geen Gökhan Inler (31) bijvoorbeeld in de selectie - toch tien jaar lang de kapitein van de Zwitsers. "Ik vind het zeer spijtig voor Gökhan", legde bondscoach Petkovic zijn keuze uit. "Hij is een groot speler en heeft een sterk karakter, maar ik ben trouw gebleven aan mijn ideeën." Hiermee doelde de Bosniër op het zeer geringe aantal speelminuten dat Inler verzamelde bij Engels kampioen Leicester City. Al even opvallend was de niet-selectie van Philippe Senderos (31). De houdbaarheidsdatum van de boomlange verdediger is overschreden. Weifelende optredens tegen Bosnië - in maart - en tegen België - vorige week - fnuikten zijn kansen. "Het is een harde noot om kraken voor hem, maar hij mist vertrouwen en het goede gevoel." Petkovic verkoos uiteindelijk de 19-jarige Nico Elvedi boven Senderos. Auch.

Op het palmares van deze coach één landstitel met FK Sarajevo (al in 1985), de Coppa Italia met Lazio Roma en een tweede plek in de Zwitserse eerste klasse met Young Boys Bern. Petkovic staat sinds 2014 aan het roer van de Zwitsers - hij nam toen over van de superpopulaire Hitzfeld. Hij kon de hoge verwachtingen tot op heden - en dan vooral qua spel - nog niet inlossen. Kwalificatie voor de achtste finales - Zwitserland overleefde op drie EK's nog nooit de eerste ronde - is de betrachting.

13 Bondscoach Petkovic blies bij zijn aanstelling hoog van de toren en kon de verwachtingen niet geheel inlossen. Desondanks geniet hij nog steeds het vertrouwen
photo_news Bondscoach Petkovic blies bij zijn aanstelling hoog van de toren en kon de verwachtingen niet geheel inlossen. Desondanks geniet hij nog steeds het vertrouwen

Opmerkelijk: coach die niemand verstaat, 'Secondos' en broedermoord
Terug naar Petkovic. Een interessante figuur die vooraleer zijn carrière in het voetbal van de grond kwam, in een kringloopwinkel werkte. Daarnaast lijkt Petkovic er deze EK-voorbereiding een spelletje van te maken om iedereen op het verkeerde been te zetten. Waar hij zich tot voor kort aanpaste en Duits sprak, heeft de bondscoach nu gekozen om zich in het Italiaans uit te drukken - de taal die hij het beste machtig is. Feit is nu wel dat amper 6 procent van de Zwitserse bevolking hem begrijpt. Tutto ciaro? No!

Petkovic dribbelde op één van zijn persconferenties tevens handig rondom de netelige kwestie als zou Zwitserland te veel spelers hebben die niet in het land zijn geboren - de zogenaamde 'Secondos'. Volgt u even mee: kersvers Arsenalspeler Granit Xhaka, Shaqiri, Valon Behrami, Admir Mehmedi en Blerim Dzemaili zijn geboren of hebben roots in Albanië, Macedonië en Kosovo, Embolo in Kameroen, Gelson Fernandes in Kaapverdië en Denis Zakaria in Congo - bijna een basisploeg dames en heren. "De nationale ploeg weerspiegelt onze multiculturele samenleving", suste Petkovic, waarna hij er een uitgebreid betoog over 'Secondos' in bedrijven en scholen tegenaan gooide en iedere criticaster het zwijgen oplegde.

Een goede verstaander had het al begrepen: de openingswedstrijd van Zwitserland tegen Albanië wordt dus een absolute clash. Albanië heeft vijf spelers in de selectie die in Zwitserland zijn geboren, Zwitserland dan weer vijf spelers die ook voor Albanië hadden kunnen uitkomen. Extra pittig ingrediënt: Granit Xhaka (23) komt zaterdag tegenover zijn broer Taulant Xhaka te staan - de 25-jarige middenvelder koos wél voor Albanië.

13 Drie 'Secondos' met Granit Xhaka (l), Blerim Dzemaili (m) en Valon Behrami (r)
photo_news Drie 'Secondos' met Granit Xhaka (l), Blerim Dzemaili (m) en Valon Behrami (r)
13 Granit (l) en Taulant (r) Xhaka staan zaterdag lijnrecht tegenover elkaar in Zwitserland-Albanië
kos Granit (l) en Taulant (r) Xhaka staan zaterdag lijnrecht tegenover elkaar in Zwitserland-Albanië

WAG: Nastassja Beutler
Haalden deze rubriek niet, maar verdienen een eervolle vermelding: Erjona Dzemaili, Elena Bonzanni en Celine Bucher. Uiteindelijk werd Nastassja Beutler weerhouden door onze 'vakjury'. Zij is de partner van Roman Bürki, de sluitpost van Borussia Dortmund en de reservedoelman van de Zwitsers. Beutler is niet de eerste de beste spelersvrouw. Zij wil haar eigen carrière opbouwen in het bedrijfsleven en blijft naar eigen zeggen het liefst zo ver mogelijk uit de schijnwerpers - al laten haar Instagramfoto's het tegenovergestelde vermoeden.

Let's workout
I'm in love with the coco #tbt #thailand #dreambeach #missmygirls @mirjanazuber @besartajelliqi
Happy Easter
#schleifeverloren #wiesn2015 #passt

Onze prognose: achtste finales
Aanvankelijk dachten we Roemenië naar de achtste finales te schrijven. Fysiek sterk, stabiele defensie en tonnen ervaring. Maar na veel vijven en zessen toch gekozen voor Zwitserland. Ondánks de twijfels in alle gelederen - van defensie tot aanval. Het grote voordeel van de Helveten is het feit dat ze gastland Frankrijk pas op de láátste speeldag treffen, de Haantjes kunnen dus al geplaatst zijn, en dat ze beschikken over de flitsen van Shaqiri. Als Zwitserland zijn eerste match wint tegen Albanië is het al quasi zeker van kwalificatie en volstaat een punt tegen Roemenië (en Frankrijk).

Programma:
Speeldag 1:
Albanië-Zwitserland 11/06 om 15u in het Stade Bollaert-Delelis van Lens
Speeldag 2:
Roemenië-Zwitserland 15/06 om 18u in het Parc des Princes van Parijs
Speeldag 3:
Zwitserland-Frankrijk 19/06 om 21u in het Stade Pierre Mauroy van Lille Métropole

13 Zwitserland kwam op een EK nog nooit verder dan de eerste ronde
photo_news Zwitserland kwam op een EK nog nooit verder dan de eerste ronde

Het volkslied: Zwitserse Psalm
De Zwitserse Psalm is het volkslied van Zwitserland. De geschiedenis van het lied gaat terug tot 1841, toen het werd gecomponeerd door Alberik Zwyssig. De Zwitserse federale overheid heeft lange tijd het lied niet geaccepteerd als volkslied omdat zij het volk wilde laten beslissen over wat het volkslied zou zijn. Op 1 april 1981 werd het officieel aangenomen als volkslied. De Duitse tekst van Leonhard Widmer is vertaald in alle officiële talen van Zwitserland: het Frans, het Italiaans en het Reto-Romaans.

De Franse versie van het Zwitserse volkslied:
Sur nos monts, quand le soleil
Annonce un brillant réveil
Et prédit d'un plus beau jour le retour
Les beautés de la patrie
Parlent à l'âme attendrie
Au ciel montent plus joyeux (bis)
Les accents d'un coeur pieux
Les accents émus d'un coeur pieux

Selectie
Hierboven kon u al lezen dat Petkovic niet naar namen kijkt. Naast Senderos en Inler is er in deze selectie ook geen plaats Timm Klose (Norwich City), Fabian Lustenberger en Valentin Stocker (beiden Hertha Berlijn). Fabian Frei (FSV Mainz) viert dan weer zijn terugkeer bij 'La Nati', Denis Zakaria (Young Boys Bern) voor het eerst geselecteerd.

Doelmannen: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach/Dui), Roman Bürki (Borussia Dortmund/Dui), Marwin Hitz (Augsburg/Dui).

Verdedigers: Johan Djourou (Hamburg/Dui), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach/Dui), Michael Lang (FC Bazel), Stephan Lichtsteiner (Juventus Turijn/Ita), François Moubandje (Toulouse/Fra), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg/Dui), Fabian Schär (Hoffenheim/Dui), Steve von Bergen (Young Boys Bern).

Middenvelders: Valon Behrami (Watford/Eng), Blerim Dzemaili (Genoa/Ita), Gelson Fernandes (Rennes/Fra), Fabian Frei (Mainz/Dui), Granit Xhaka (Arsenal/Eng), Denis Zakaria (Young Boys Bern).

Aanvallers: Eren Derdiyok (Kasimpasa/Tur), Breel Embolo (FC Bazel), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen/Dui), Xherdan Shaqiri (Stoke City/Eng), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt/Dui), Shani Tarashaj (Everton/Eng).

13 Het elftal tegen de Rode Duivels vorige week (1-2 verlies). Het nummer vier Philippe Senderos zal alvast niet te zien zijn op het EK.
photo_news Het elftal tegen de Rode Duivels vorige week (1-2 verlies). Het nummer vier Philippe Senderos zal alvast niet te zien zijn op het EK.
13 Middenvelder Blerim Dzemaili drukt zijn liefde uit voor de nationale ploeg
reuters Middenvelder Blerim Dzemaili drukt zijn liefde uit voor de nationale ploeg

Lees meer