2 Greg Van Avermaet won de Omloop vorig jaar.
photo: Cor Vos Greg Van Avermaet won de Omloop vorig jaar.

72e Omloop wordt eerste editie als WorldTour-koers, Molenberg weer op programma

Vandaag werd in Gent de 72e editie van de Omloop voorgesteld. Voor het eerst is de Belgische openingsklassieker in de WorldTour opgenomen. De 198,3 kilometer lange wedstrijd wordt zaterdag 25 februari gereden. Start en aankomst zijn in Gent.

"Dat onze wedstrijd van de UCI een opwaardering kreeg, is een grote erkenning", stelde organisator Wim Van Herreweghe. "Het zorgt er ook voor dat de betere klassieke renners naar Gent komen. Wereldkampioen Peter Sagan, de afscheidnemende Tom Boonen en titelverdediger Greg Van Avermaet zijn alvast van de partij. De Omloop kan steevast rekenen op heel wat publieke belangstelling en ook voor de televisie zullen heel wat mensen gekluisterd zitten. Wat kijkcijfers betreft staat onze klassieker op de derde plaats, na de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Voor het eerst zullen de renners in wielertempel 't Kuipke voorgesteld worden. "Wij willen het grote publiek de kans geven om indoor de presentatie van de renners mee te maken. Alle deelnemers zullen 't Kuipke binnenrijden en op het grote podium voorgesteld worden. Stijn Vlaeminck van radiozender Studio Brussel zal deze show verzorgen. Hij koos de muziek en elk team zal met de nodige beats en glitter zijn opwachting maken. Vorig jaar hadden we bij de start van onze wedstrijd geluk met het weer, maar door alles overdekt te houden, willen we ook bij slecht weer de wielerfans in de beste omstandigheden de start laten meemaken. De ploegbussen zullen hun onderkomen vinden in de Floraliënhallen. De start wordt om 11u35 gegeven aan het ICC, de aankomst ligt op de Emile Clauslaan."

2
TDW

Parcoursbouwer Peter Van Petegem geeft Molenberg terug plaats

Voor de 72e editie van de Omloop wordt de Molenberg opnieuw in het parcours opgenomen. Deze helling staat als dertiende en allerlaatste in het rijtje geprogrammeerd en ligt op 35 kilometer van de finish.

Ikzelf heb de Omloop altijd heel hoog ingeschat. Voor mij was de openingsklassieker na de Ronde van Vlaanderen de koers van het jaar", verklaarde parkoersbouwer Peter Van Petegem, zelf drievoudig winnaar.

"Eigenlijk heb ik niet veel gesleuteld aan het parcours van vorig jaar. Na de start in Gent trekken ze al snel naar de Vlaamse Ardennen, met een eerste keer de Haaghoek als hindernis. Daarna wordt onder meer de Muur van Geraardsbergen beklommen. De drie lussen rond de Haaghoek zijn behouden en ik ben maar al te blij dat de Molenberg opnieuw kan aangedaan worden. Ik vind dit een heel mooie helling. Daarna volgen nog de kasseizones van de Paddestraat en Lippenhovestraat, om dan koers te zetten richting Emile Clauslaan".

Er komen vijftien teams uit de WorldTour aan de start. "Het kruim van de wielerwereld zal present zijn", weet Van Petegem. "Maar ook de 'kleinere ploegen' willen zich hier nooit onbetuigd laten. Dat geeft meteen garantie op een spetterende koers. Wie wil de Belgische openingsklassieker immers niet winnen?"

Lees meer