BELGA

Ballan over Italiaanse wielercrisis: "Nood aan nieuwe sponsors"

Tien jaar. Nooit eerder was het voor Italië zó lang wachten op een zege in een klassiek lentemonument. Hoe valt zoiets te verklaren? En zitten er andere tijden aan te komen? Alessandro Ballan, één van de laatste Italianen die aan winnen toekwam in de klassiekers, antwoordt.

"Het Italiaans wielrennen beleeft moeilijke tijden door de economische crisis, die geleid heeft tot een gebrek aan sponsors. Dertien jaar geleden waren er in Italië vijf of zes ploegen die de dag van vandaag als 'World Tour' zouden gezien worden. De situatie is nu echter heel anders. Het tekort aan financiële middelen voor wedstrijden op maat van jonge renners zorgt voor een magere kalender. Daardoor stromen er minder Italiaanse talenten door naar professionele teams en sluiten ze zich vaak aan bij ploegen waar ze geen toekomst hebben."

"Er is nood aan nieuwe investeerders om nieuwe teams te sponsoren en zelfs om de rittenkalender voor jonge wielrenners te financieren. Ik denk dat het enkel op die manier mogelijk is om binnen zeven à acht jaar een nieuwe 'Ballan' te vinden voor de klassiekers. Vandaag de dag is er veel interesse in Gianni Moscon, die al vaak zijn talent toonde ondanks enkele foutjes door zijn gebrek aan ervaring. Hij zit nu bij een leidend team (Team Sky, nvdr) en moet plaats vinden om door te breken. Anders loopt hij het risico dat hij nog lang in dienst van anderen zal blijven rijden."

Lees meer