Bjarne Vanacker.
Foto GDR / VDB Bjarne Vanacker.

Beloftevolle wielrenner (20) uit West-Vlaanderen plots overleden

Bjarne Vanacker, een beloftevolle wielrenner uit Torhout, is afgelopen nacht plots overleden. Bjarne reed voor EFC-L&R-Vulsteke. Hij is amper 20 jaar geworden.

Vanacker werd deze morgen levenloos aangetroffen in zijn eigen bed. Naar de doodsoorzaak is het voorlopig gissen. Ploegmanager Michel Pollentier verklaarde aan onze redactie dat er bij fysieke testen nooit problemen waren voor de jonge renner. Hij is ook nooit onwel geworden tijdens wedstrijden. 

"Ik ben er echt niet goed van", reageert Pollentier (66) aangeslagen. "Bjarne was het tweede jaar bij ons in de ploeg, een beloftevolle renner. Ik vernam dat hij in zijn slaap zou overleden zijn. Wij hebben nooit weet gehad dat er problemen waren met het hart van Bjarne. Elk jaar worden onze renners gescreend en nooit was er een opmerking. Het overlijden van Bjarne komt zeer hard aan. We gaan vanavond eens overleggen wat we kunnen doen om zijn ploegmakkers op te vangen na dit zware verlies."

Op het lichaam van Vanacker zal dinsdag door een wetsdokter een autopsie uitgevoerd worden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het is de bedoeling om de oorzaak van het plotse overlijden te achterhalen. Bij dergelijke plotse overlijdens van jonge mensen is het immers gebruikelijk om altijd een autopsie uit te voeren.

15de in Ronde van Lombardije voor beloften

Vanacker gold als een opkomend talent. De Torhoutenaar tekende als eerstejaarsbelofte een contract bij EFC-ETIXX en won daarna meteen een plaatselijke wedstrijd in Pittem. Eén jaar later toonde hij zijn sterke klimmersbenen in de Ronde van Lombardije voor beloften. Vanacker eindigde op een knappe 15de plaats en zou ook in het provinciaal weg- en tijdritkampioenschap van West-Vlaanderen naar een zilveren medaille fietsen.

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Melanie Denoo

    Veel sterkte aan familie en vrienden

  • dirk de marez

    Dit moet vreselijk zijn. Sterkte aan de familie en vrienden die een beginnend jong leven moeten afstaan. Oprechte deelneming

Lees meer