2 Annelies Dom won het BK vorig jaar.
BELGA Annelies Dom won het BK vorig jaar.

Bondscoach Ludwig Willems verwacht open BK bij de dames

Volgens bondscoach Ludwig Willems behoort een vijfde titel voor Jolien D'hoore zondag zeker tot de mogelijkheden tijdens het Belgisch kampioenschap op de weg bij de dames elite. Ook Lotte Kopecky wordt door Willems naar voor geschoven. Net als Kaat Hannes, in 2016 nog Belgisch kampioene in Lac's de l'Eau d'Heure. Vraag is ook of de hele meute afstormt naar de eindmeet of dat een vroege vlucht het tot het einde kan uitzingen.

"Er starten zondag een aantal kanshebsters op de eindwinst. Lotto Soudal Ladies heeft steeds een sterk blok waarop ze kunnen rekenen. Ook Doltcini heeft een sterke ploeg aan de start en ik denk dan meteen aan Kelly Druyts. Zij manifesteert zich opnieuw nadat ze eerder mama werd. Kaat Hannes is een traditionele kampioenschapsrenster geworden, getuige haar zevende plaats op het Europees kampioenschap. Hannes kan perfect naar een titelstrijd toeleven en werd al in 2016 Belgisch kampioene. Het zal een heel onvoorspelbaar kampioenschap worden, zeker gezien het vlakke parcours. Iedereen kan in en rond Gent vrij lang meegaan, dat speelt sowieso een rol", stelt bondscoach Willems.

Uittredend kampioene Annelies Dom voorspelt een massasprint. "Als je het parcours bekijkt, is het vrijwel zeker dat het peloton gaat spurten voor de titel. Maar, en nu komt er een torenhoog cliché maar dat is nog altijd zo, het zijn de rensters die de koers maken", vervolgt Willems. "Op een relatief gemakkelijke omloop wordt er meestal van bij de start strijd geleverd. Ook de kleinere teams zien zo hun kans. Een vroege ontsnapping kan op die manier tot stand komen en kans op slagen hebben. De temperatuur kan ook een rol spelen. De dames rijden echter vroeg op de dag hun wedstrijd, enkel op het einde zal het warm worden.”

"In een kampioenschap zijn het altijd de beteren die naar voor komen. Ik denk dan toch aan Jolien D'hoore, al start die als enige renster van Boels-Dolmans. Lotte Kopecky is ook één van mijn topkandidaten. Zij wil het nu wel eens afmaken na een resem tweede plaatsen. En ze kan rekenen op een sterke ploeg binnen Lotto Soudal Ladies. Kaat Hannes zet ik er zeker ook bij. Ik zie het peloton in de finale scheuren waardoor volgens mij een compact groepje naar de eindmeet zal afstevenen.”

2  Annelies Dom.
BELGA Annelies Dom.

Uittredend kampioene Annelies Dom hoopte op selectiever parcours

Op het BK in Binche vorig jaar hield Annelies Dom haar teamgenote Valerie Demey achter zich. Veldrijdster Sanne Cant mocht mee het podium op. De renster van Lotto-Soudal Ladies mag zich ook nu weer tot de favorieten rekenen maar ze vindt in Gent niet het parcours naar haar zin. Dat had veel selectiever mogen zijn voor de uittredend kampioene.

“Ik zie me nog altijd over die kasseistenen dokkeren en zo als eerste over de eindmeet rijden in Binche. Die film speelde zich meermaals af in mijn hoofd. Het was een echte eer om die driekleur een jaar lang te mogen dragen. En echt waar, het zal zeker pijn doen mocht ik dat shirt kwijtspelen in Gent”, stelt Annelies Dom. “Het was iets speciaals te koersen in die zwart-geel-rode trui. Je werd onmiddellijk opgemerkt door de toeschouwers en ook op training was dat het geval. In de nasleep van mijn titel in Binche werd er voor mij zelfs een supportersclub opgericht. Dat had zonder die winst wellicht nooit het geval geweest.”

De wedstrijd is bijna 120 kilometer lang, bijna 20 kilometer meer dan vorig jaar in Binche. “Het is wel een vlak parcours, helemaal niet selectief of toch zeker voor mij niet selectief genoeg”, vervolgt Dom. “Ik vrees dat de wedstrijd zal uitdraaien op een massasprint. Meteen de gelegenheid voor Lotte Kopecky om zich nog eens met Jolien D’hoore te meten. Maar er is altijd een onverwacht scenario mogelijk en hopelijk is dat er één waarin ik opnieuw kan zegevieren.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer