Boom met ultieme uitval naar dubbelslag in Denemarken

Lars Boom (Astana) is de eerste leider in de 25e editie van de Ronde van Denemarken (cat. 2.BC). De 29-jarige Nederlander reed in de openingsetappe, over 180 kilometer van Struer naar Holstebro, met een klein groepje weg in het slot van de wedstrijd en bleef de Denen Lars Bak en Kragh Anderson voor.

In een aantrekkelijke beginfase waagden heel wat renners hun kans. Een groepje van vijf renners reed even voorop, maar werd weer ingehaald. Daarna ontsnapte een grote groep van 45 renners, maar ook zij kregen geen vrije baan. Finaal slaagde een groepje van zes renners er in om na 80 kilometer een kloof te slaan. Het ging om onze landgenoot Kenny De Ketele, Valerio Agnoli, Casper Pedersen, Ivar Slik, Pim Lighthart en Stefan Djurhus. Hun voorsprong kwam nooit boven de drie minuten.

Met nog 17 kilometer voor de boeg werden de vluchters ingehaald door het peloton, dat zich voorbereidde op een massasprint. Dat was evenwel buiten Lars Boom gerekend. De Nederlander van Astana, die uit de Tour stapte wegens ziekte, nadat hij eerder al gecontesteerd werd omwille van zijn te lage cortisolwaarden bij de start van de Tour, trok in de aanval op 11 kilometer van de finish. Hij kreeg Christopher Juul-Jensen, Lars Bak, Mads Petersen, Kragh Andersen en Marco Marcato met zich mee. Vrij snel sprokkelden ze 20 seconden bij elkaar.

Finaal was het Lars Boom die op 1,5 kilometer van de finish er in slaagde om zich van zijn medevluchters te ontdoen, om naar zijn eerste zege van het seizoen te soleren. Het was van de kasseirit naar Arenberg in de Tour van 2014 geleden dat de voormalige wereldkampioen veldrijden een zege geboekt had.

Lees meer