3 Bradley Wiggins won de Tour in 2012.
ap Bradley Wiggins won de Tour in 2012.

Brits antidopingbureau laat onderzoek naar Sky en Wiggins varen - Brit blijft met vragen achter

Wielerploeg Sky en voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins zijn geen onderwerp van onderzoek meer voor het Britse antidopingbureau UK Anti-Doping (UKAD). De zaak rond het mysterieuze pakketje dat tijdens het Critérium du Dauphiné van 2011 werd bezorgd bij Wiggins op verzoek van voormalig teamarts Richard Freeman is gesloten. 

Er volgen geen sancties. Het UKAD verklaarde dat het niet in staat is gebleken de inhoud van het pakket te bevestigen of te weerleggen. "Simpelweg vanwege gebrek aan bewijs", aldus de antidopinginstantie. In een reactie laat Sky weten tevreden te zijn met de beslissing van de UKAD. "Wij hebben altijd beweerd dat er niets verkeerds aan de hand was en hebben steeds volledig met het onderzoek meegewerkt", luidt het.

Sky lag onder vuur nadat uit een parlementair onderzoek naar mogelijk dopinggebruik bij de ploeg en bij de Britse wielerbond de levering van een niet nader verklaard pakket medicijnen naar voren was gekomen. Teambaas Dave Brailsford deed schimmig over de inhoud om uiteindelijk zonder schriftelijk bewijs te beweren dat het om een niet verboden product (fluimucil) ging.

3 Ook Sky-manager Dave Brailsford werd in de zaak genoemd.
EPA Ook Sky-manager Dave Brailsford werd in de zaak genoemd.

Wiggins: "Het is een hel geweest"

Bradley Wiggins is blij dat hij en zijn voormalige ploeg Sky geen onderwerp van onderzoek meer zijn voor het Britse antidopingbureau UK Anti-Doping (UKAD). Toch houdt de voormalig Tourwinnaar een dubbel gevoel over aan de zaak. "Ik ben blij dat nu officieel is bevestigd dat er geen actie tegen mij wordt ondernomen, maar blijf met wat onbeantwoorde vragen zitten", zegt Wiggins in een via Twitter verspreide reactie.

 "Beschuldigd worden van doping is het ergste wat een professionele sporter kan overkomen. Helemaal als elke grond ontbreekt en je weet dat het niet waar is. Ik heb veertien maanden lang mijn mond gehouden om het UKAD haar werk te laten doen. Dat lukte ondanks tal van speculaties in de media en ook van collega-renners, zonder de feiten te weten. Het is een hel geweest voor mij en mijn familie."

Wiggins zegt teleurgesteld te zijn in delen van de verklaring van het UKAD. "En dat is een understatement. Ik vraag me af op welke basis dit onderzoek is gestart, wie de bron was, wat deze persoon exact heeft verklaard, waarom het UKAD deze loze beschuldiging serieus heeft genomen en waarom het onderzoek zo lang heeft geduurd. En ook hoe veel belastinggeld hieraan is besteed."

3
AP

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer