3
REUTERS

Chris Froome verlaat Team INEOS en gaat volgend seizoen bij Israel Start-Up Nation koersen

Chris Froome (35) is bezig aan zijn laatste maanden bij Team INEOS. De viervoudige Britse Tourwinnaar krijgt aan het einde van het seizoen geen nieuw contract van de ploeg. Froome maakt volgend seizoen de overstap naar Israel Start-Up Nation. Dat maakte de ploeg bekend op Twitter.

Froome rijdt sinds 2010 voor ‘Team Sky’, sinds dit seizoen is dat Team INEOS. De Brit won de afgelopen tien jaar vier keer de Ronde van Frankrijk (2013, 2015-2017), één keer de Giro (2018) en twee keer de Vuelta (2011, 2017). “Het is een fantastisch decennium geweest bij de ploeg. We hebben samen zoveel bereikt en ik zal die momenten altijd koesteren. Ik kijk uit naar nieuwe uitdagingen in de toekomst nu een nieuwe fase in mijn carrière aanbreekt. Ondertussen focus ik mij volop op het winnen van een vijfde Ronde van Frankrijk met Team INEOS”, klinkt het in een eerste reactie bij Froome. 

De garantie dat Chris alleen leider is binnen onze ploeg kunnen wij hem niet meer geven.

Sir Dave Brailsford

Brailsford: “Chris is bij ons van bij de start. Hij is een groot kampioen en we hebben doorheen de jaren heel wat memorabele momenten gedeeld. Maar ik geloof echt dat dit de juiste beslissing is, zowel voor het team als voor Chris. Gezien zijn status is het logisch dat hij alleen de leider moet zijn binnen een ploeg en die garantie kunnen wij hem op dit moment niet geven. Een vertrek bij onze ploeg kan hem die zekerheid wel bieden. Daarnaast krijgen andere renners binnen onze ploeg nu de kans om dat leiderschap af te dwingen.” 

Froome heeft dus ook al onderdak voor komend seizoen. De Brit tekent een driejarig contract ter waarde van 15 miljoen euro bij Israel Start-Up Nation. Bij die ploeg wordt Froome ploegmakker van de Belgen Ben Hermans, Jenthe Biermans en Tom Van Asbroeck. 

3 Chris Froome.
AFP Chris Froome.

Top van wielerpiramide 

“Dit is een historisch moment voor het team, voor de Israëlische sport en voor Israël zelf”, was teameigenaar Sylvan Adams uiterst tevreden met de nakende transfer. “Het maakt onze fans en mij in het bijzonder erg trots. Chris is één van de beste renners van zijn generatie en zal volgend seizoen onze Tourselectie leiden. We hopen samen met hem geschiedenis te kunnen schrijven. Chris mikt nog op eindzeges in Grote Rondes en kan zo één van de grootste renners aller tijden worden.”

“Ons grote doel als team is de Ronde van Frankrijk winnen”, ging Adams verder. “We willen een sterk team rond Chris bouwen. Met hem als kopman schuiven we onze limieten op. We komen aan de top van de wielerpiramide te staan. Chris zal een perfect rolmodel worden voor ons team.”

Lees ook: Als geld geen issue is: steenrijke baas die imago van Israël wil oppoetsen heeft Froome beet, welke knechten volgen? (+)

Lees ook: Straks best betaalde renner ter wereld? “Froome overweegt bod van 5,5 miljoen euro van Israël Start-Up Nation” 

3 Froome en Sir Dave Brailsford.
AP Froome en Sir Dave Brailsford.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy van Puymbrouck

    Zal nooit nog iets van betekenis winnen als hij weg gaat bij Ineos, schrijf het op.

  • maarten mouton

    Als hij ballen aan zijn lijf had bleef hij bij ineos en zorgde hij dat hij na 1 week tour voor de rest stond en de rest dan wel voor hem moest knechten. Nu kan hij het vergeten zonder een sterk team rond hem.

Lees meer