2
Sporza

De maat is vol: UCI geeft voetpadrijder Gilbert en 14 anderen boete

De zege van Philippe Gilbert in de openingsetappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde kreeg een bitter nasmaakje. Zowel de Belgische kampioen als zijn 14 kompanen in de kopgroep kregen twee boetes van 200 Zwitserse frank (telkens 187 euro) na inbreuk op artikel 12.1.040/14bis van het UCI-reglement. Concreet: Gilbert en co gingen hun boekje te buiten wat het respecteren van de wegcode betreft.

In Schorisse (km 167) reden ze op het fietspad, op de Vesten in Geraardsbergen maakten ze gebruik van het voetpad. "Hiermee willen we duidelijk maken dat onze tolerantie voor voetpad- en fietspadrijders voorbij is", klinkt het bij de jury.

Die beriep zich op de tv-beelden. "Over de eerste inbreuk kon er discussie bestaan", aldus koersdirecteur Jurgen Van De Walle. "Maar in Geraardsbergen was de inbreuk flagrant. Mensen die op de stoep naar de koers stonden te kijken, konden niet anders dan hun huis binnenvluchten."

Niet eerste keer
Nog volgens Van De Walle kwam er ook druk van de federale politie, die oordeelde dat het peloton deze keer echt wel over de schreef was gegaan. De discussie is niet nieuw. Eind februari, na de Omloop, deed Edward Theuns nog zijn beklag toen Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke op het voetpad reden, terwijl de achtervolgers op de kasseien bleven en zo kostbare seconden verloren.

"Dat is nu net het probleem", aldus Quick.Stepploegleider Rik Van Slycke. "Wie beboet je wel en wie niet? De kopgroep had dinsdag pech, want ze waren in beeld. Maar het grote peloton deed in Schorisse net hetzelfde, maar dat haalde de tv niet of er waren geen commissarissen in de buurt, waardoor die jongens dus niet worden beboet. Wat de passage op de Muur betreft, geef ik de jury volkomen gelijk. Voetpadrijden kan niet. Daar dringt een mentaliteitswijziging zich op. Al moet wel iedereen gelijk behandeld worden."

Had de jury het UCI-reglement strikt gevolgd, konden de betrokken renners zelfs uit koers gezet worden, maar zo ver wil men voorlopig niet gaan.

2
TDW

De beboete renners:

Philippe Gilbert, Marco Haller, Dries Devenyns, Jasper De Buyst, Luke Durbridge, Christoph Pfingsten, Matthias Brandle, Boy van Poppel, Simone Consonni, Alexandre Pichot, Pierre-Luc Périchon, Frederik Backaert, Ole Forfang en Rob Ruijgh kregen elk twee boetes, Alexander Edmondson werd tussen kom 167 en 189 gelost en komt er met één boete vanaf.

Lees meer