3
BELGA

Démare wil titel met succes verdedigen in La Primavera: "Conditie is heel goed"

Arnaud Démare (25) reist met vertrouwen af naar Milaan-Sanremo. De titelverdediger won de lastige waaierrit in Parijs-Nice na een sprint tegen Julian Alaphilippe en sprintte daarna ook nog eens naar een derde en tweede plaats. "De conditie is heel goed", mocht de kopman van FDJ vaststellen.

Démare reed Parijs-Nice, ook al droeg hij de puntentrui, niet uit en stapte af in de voorlaatste etappe. "Een sportieve beslissing", legde ploegleider Thierry Bricaud uit. "Zo'n strijd voor de groene trui tot het eind leek ons niet verstandig met het oog op de klassiekers die er nog aan zitten te komen. Arnaud is goed en kan beter de rust gebruiken dan die lastige bergetappes nog rijden."

Démare liet indruk na in Parijs-Nice. In de openingsetappe, waar het peloton in stukken brak door waaiers, was hij de enige die op het eind de sprong kon maken naar Julian Alaphilippe die wegreed op de laatste, korte helling van de dag. In de sprint toonde hij zich de snellere van zijn landgenoot en ook daarna etaleerde hij zijn goede vorm met nog twee ereplaatsen. "Arnaud koerst momenteel op een heel hoog niveau. Dat komt niet als een verrassing, maar het is wel een belangrijke vaststelling, vooral voor zijn ploegmaten", aldus Bricaud. "Dankzij zijn sterke prestaties weten ze nu dat ze een kopman hebben die het af kan maken. Hij trekt het niveau omhoog van de ploeg."

Zelf koerst Démare ook rond met een pak vertrouwen. "Ik voel dat ik een stap vooruit heb gezet. Ik recupereer sneller na een zware inspanning, ik ben mentaal en fysiek sterker en ook mijn ploeg is meegegroeid. Als je dan vroeg op het seizoen wint (twee ritzeges in de Ster van Bessèges en een ritzege in Parijs-Nice), tank je vertrouwen." Démare is geen 'rassprinter' zoals Cavendish of Kittel. "Ik ben meer een man van het lang werk, die sprinters houden een inspanning 11, 12 seconden vol en verliezen daarna aan kracht, ik ben meer iemand van de lange adem en kom ook meer tot mijn recht in een lastige sprint, lichtjes omhoog of na een zware finale."

3
AFP

Démare wil meer zijn dan een sprinter en houdt van de klassieke voorjaarskoersen. "Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix. Het zijn mijn doelen dit seizoen." Ook al zette de Fransman er, buiten een vijfde plaats in Gent-Wevelgem vorig jaar en een tweede stek in 2014, en ook nog een twaalfde stek in Parijs-Roubaix van 2014, nog nooit echt een resultaat neer. "De voorbije twee jaar kende ik altijd pech in de Ronde. Vorig jaar was er mijn val in de Ronde (waardoor hij later ook forfait moest geven voor Parijs-Roubaix), in 2015 kende ik er schakelproblemen op een slecht moment. Het zijn nochtans mijn droomkoersen en ik maak er kans op de overwinning ook al heb ik er nog nooit echt de finale gereden."

Maar eerst is er dus Milaan-Sanremo waar hij bij het kransje favorieten hoort. Veel wilde hij niet meer kwijt over vorig jaar en de verdenkingen dat hij met behulp van de ploegwagen na een val was teruggekeerd in het peloton. "Ik was gewoon heel sterk vorig jaar", zei hij daarover. "Als er iets fout zou zijn gebeurd, dan had de jury dat wel gezien. Ik hoef me niet te verdedigen, want ik heb niets fout gedaan en koester die overwinning met heel veel plezier." 

3
AFP

Lees meer