2 David Lappartient.
photo_news David Lappartient.

De oproep van UCI-voorzitter Lappartient aan Sky: "Schors Froome voorlopig"

UCI-voorzitter David Lappartient heeft vandaag in de Franse regionale krant Le Télégramme Team Sky opgeroepen viervoudig Tourwinnaar Chris Froome te schorsen in afwachting van de beslissing van de UCI over zijn positieve dopingtest. Lappartient gaf ook aan dat hij het voor mogelijk acht dat de zaak lang blijft aanslepen.

"Sky zou Froome moeten schorsen", stak Lappartient fors van wal. "Maar het is momenteel niet aan mij om in te grijpen. Zonder de schuld van de renner vast te stellen, zou het dat voor iedereen makkelijker maken. Het is aan Brailsford (de manager van Sky, red) om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik denk dat het peloton dat ook wilt. De renners zijn het beu steeds met doping gelieerd te worden." De Nederlandse Girowinnaar, Tom Dumoulin, liet eerder al optekenen dat hij in zo'n situatie door zijn team geschorst zou worden.

Lappartient kreeg de positieve test van Froome naar eigen zeggen een uur na zijn verkiezing op 21 september te horen. "Of Froome nu gefraudeerd heeft of niet, in de ogen van het grote publiek is hij al schuldig", legde de Fransman bitter uit. "Momenteel bekijken we met experts het proces. De cijfers zijn wat ze zijn. Het is aan Froome om ons uit te leggen hoe het komt dat de concentratie salbutamol bij hem zo hoog was. Vervolgens bekijken wij of zijn argumenten ontvankelijk zijn. Als dat niet het geval is, zal hem een schorsing opgelegd worden. Dat zou twee jaar kunnen zijn. Als hij onze beslissing niet aanvaardt, kan hij naar het antidopingtribunaal van de UCI trekken om beroep aan te tekenen. Dan ben je vertrokken voor een juridisch getouwtrek dat minstens een jaar duurt. Dat willen we juist ten alle prijze voorkomen."

2 Chris Froome.
Instagram Chris Froome.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joannes Roderigas

    ook zij durven geen sancties nemen, omdat ze weten dat ze verkeerd gehandeld hebben.

  • Freddy van Puymbrouck

    Wat een ongelofelijke laffe en onbekwame organisatie is de UCI, ze willen het even doorschuiven naar Sky zelf.Froome laten starten in de tour zal tot ongekende reacties gaan leiden.Dit heeft niets meer met wielrennen en sport te maken maar met achterkamertjes gedoe en veel geld, twee zaken die niet thuishoren in een onderzoek naar een positieve test.

Lees meer