Greg Van Avermaet over de hele lijn vrijgesproken

De Disciplinaire Commissie van de wielerbond heeft Greg Van Avermaet vrijgesproken van het gebruik van doping. Er hing hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd in de zaak met als spilfiguur 'ozondokter' Chris Mertens. Van Avermaet, met zijn vader Ronald en raadsman Johnny Maesschalck aanwezig op de zitting, reageerde zichtbaar geëmotioneerd. Eerst hield hij de handen voor het gezicht, daarna waren er tranen in de ogen.

Van Avermaet is vrijgesproken over de hele lijn. Zowel voor het gebruik van cortisone als dat van kindermedicijn Vaminolact waren er onvoldoende overtuigende argumenten om hem een sanctie op te leggen. Voor het niet verboden Vaminolact -alleen als er meer dan 50 milliliter in zes uur wordt ingespoten- is er een voorschrift van dokter Mertens gevonden bij Van Avermaet. Maar de renner kon bewijzen dat hij dat nooit heeft afgehaald of gebruikt.

Van Avermaet gaf toe dat hij één keer cortisone had gebruikt, met voorschrift. Dit voor de behandeling van zijn hielprobleem in 2012. De commissie oordeelde ook dat bondsprocureur Jaak Fransen geen nieuwe bewijskracht kon aanhalen.

Beroep?
De Commissie volgde de argumenten van de verdediging en stelde tijdens de uitspraak dat "er geen sprake is van een inbreuk op de dopingwetgeving" en "het gebruik van de cortisone gerechtvaardigd was wegens een attest en Van Avermaet geen fouten heeft begaan". Voorts stelde de Commissie dat er "geen overtuigende elementen waren van de bondsprocureur om het gebruik van Vaminolact aan te tonen". Hoewel Van Avermaet vaminolact werd voorgeschreven door de dokter, heeft hij het nooit gebruikt. "Dat heeft de verdediging voldoende gestaafd met bewijs van het Riziv waarmee aangetoond werd dat de renner het product nooit heeft afgehaald."

"Kortom, wij kunnen hieruit niet anders dan oordelen dat er noch sprake is van het gebruik van verboden middelen, noch van verboden methoden en er geen tuchtrechtelijke sancties worden opgelegd", besloot de Commisie. In theorie kan het WADA en de UCI tegen deze beslissing nog in beroep gaan, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk.

7
BELGA
7
PHOTO_NEWS
7
PHOTO_NEWS

Op 28 april werd ook al veldrijder Tom Meeusen vrijgesproken in de zaak. Op 4 juni moet Bart Wellens nog verschijnen en volgende week is het de beurt aan veldrijder en belofte Laurens Sweeck, die meer uitleg moet verschaffen bij de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap.

7
PHOTO_NEWS
7
PHOTO_NEWS
7
BELGA
7
PHOTO_NEWS

Lees meer