Lance Armstrong koopt proces af en ontloopt zo schadeclaim van 100 miljoen dollar

Nieuws over de dopingzaak rond Lance Armstrong (46): de Amerikaan betaalt een minnelijke schikking van vijf miljoen dollar in de rechtszaak die tegen hem werd aangespannen na zijn dopingbekentenissen. Dat meldt de New York Times. 

Er hing Armstrong een schadeclaim van 100 miljoen dollar boven het hoofd, maar dat proces heeft hij dus afgekocht. Floyd Landis, zijn ex-ploegmaat bij US Postal die de zaak tegen hem aanspande, krijgt een kwart van de vijf miljoen dollar die Armstrong afdokt om zijn proces af te kopen.

Lance Armstrong bekende begin 2013 op televisie bij Oprah Winfrey dat hij op grote schaal doping had gebruikt in zijn wielercarrière. Hij werd daarna levenslang geschorst en moest onder meer zijn zeven Tourzeges inleveren.

De Amerikaanse overheid sloot zich aan bij de rechtszaak die Floyd Landis al in 2010 aanspande. Landis raakte door doping zijn Tourzege van 2006 kwijt en wees Armstrong aan als de kwade genius. Het duurde echter jaren voordat de Texaan tot bekentenissen overging.

2
REUTERS

"Veel om naar uit te kijken"

De gevallen wielerheld die onlangs zijn huis in Austin voor 7,5 miljoen dollar te koop zette, reageerde opgelucht op de juridische overeenkomst. "Ik ben blij dat deze zaak is opgelost en dat ik verder kan gaan met mijn leven", liet hij weten in een verklaring. "Ik verheug me op de vele geweldige dingen in mijn leven: mijn vijf kinderen, mijn vrouw, mijn podcast, enkele spannende schrijf- en filmprojecten, mijn werk als een overlevende van kanker en mijn passie voor sport en competitie. Er is veel om naar uit te kijken."

Armstrong blijft van mening dat de rechtszaak tegen hem "ongegrond en oneerlijk" was. "Niettemin heb ik sinds 2013 geprobeerd de volledige verantwoordelijkheid voor mijn fouten op me te nemen en waar mogelijk te compenseren."

2
AP

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Henny Wensveen

    Geef het volk brood en spelen. Zo was het en zo is en blijft het. Men moet dan niet gaan huilen als de toneelspelers van die spelen iets anders gebruiken dan brood om aan de sensatiezucht van het volk te voldoen. Die 95 miljoen die resteert? Kleinbier vergeleken bij de vele miljarden die multinationals ieder jaar aan belastinggeld ontduiken. Welterusten.

  • mike milan

    Beste ronderijder aller tijden:THE Boss Wat is het verschil met nu...ze rijden nog 5 km/ Hr sneller.

Lees meer