Lance Armstrong in 2002 op de Mont Ventoux.
AFP Lance Armstrong in 2002 op de Mont Ventoux.

Onderzoek toont aan: met epo ga je heus niet sneller de Ventoux op (maar daar is niet iedereen van overtuigd)

Epo heeft weinig effect op de prestaties van wielrenners. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centre for Human Drugs Research (CHDR) in het Nederlandse Leiden. Bloeddoping werd jaren gezien als wondermiddel in het profpeloton, maar volgens het onderzoek leidt het gebruik van epo niet tot betere prestaties.

Het centrum begon vorig jaar een onderzoek naar de werking en de bijeffecten van epo op een groep van 48 goed getrainde amateurrenners. Ze kregen acht weken lang een injectie. Een deel van hen kreeg epo en de anderen een placebo. De deelnemers ondergingen diverse testen en als afsluiting van het onderzoek beklommen ze de Mont Ventoux.

"We hebben geprobeerd dezelfde doseringen epo toe te dienen als de profs gebruikten. De epo heeft wel effect op de bloedwaarden, maar bij maximale tests zoals bijvoorbeeld een tijdrit of een beklimming zien we geen effect op de prestaties", aldus de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het vakblad The Lancet.

Het gebruik van epo verhoogt volgens het onderzoek wel de kans op trombose.

Hoe de tests nu precies in hun werk gingen en wat de verdere conclusies zijn van het onderzoek leest u op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken lang voor 1 euro.

"Niet representatief"

Thijs Zonneveld, gewezen profwielrenner en momenteel columnist bij onze collega's van het AD, plaatst via Twitter echter de nodige kanttekeningen bij het onderzoek. Zo stelt hij dat de testgroep niet bepaald representatief was voor het profpeloton, vraagt hij zich verder af wat epo doet met het herstel en claimt hij ook nog dat het beste epo-onderzoek tot dusver nog steeds gewoon dat van Ferrari en Conconi (in de jaren negentig) was. Hieronder zijn bedenkingen:

Lees meer