Alessandro Ballan in de uitrusting van BMC, het team dat de ex-wereldkampioen aan de deur zette.
BELGA Alessandro Ballan in de uitrusting van BMC, het team dat de ex-wereldkampioen aan de deur zette.

TAS doet vijf maanden af van dopingschorsing Ballan

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne heeft dopingzondaar Alessandro Ballan vijf maanden strafvermindering gegeven. De ex-wereldkampioen (2008) en oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen (2007) kan daardoor vanaf 17 augustus weer in competitie treden. De 35-jarige Italiaan heeft momenteel wel geen ploeg.

Ballan kreeg in januari 2014 twee jaar schorsing voor zijn aandeel in het Mantova-dopingschandaal. Hij zou zich in 2009, toen hij voor Lampre fietste, hebben bezondigd aan verboden bloedtransfusies. Volgens Ballan sukkelde hij op dat moment met klierkoorts en kreeg hij daarom een behandeling met ozontherapie. De renner, die door zijn ploeg BMC werd ontslagen, vocht zijn schorsing aan bij het TAS en krijgt daar nu (deels) gelijk.

"Ik ben nog niet op de hoogte van het volledige vonnis. Daarom kan ik er nog niet dieper op ingaan", zegt Ballan in een reactie aan Tutobiciweb. "Ik kan wel al kwijt dat ik nog steeds de wil heb om terug te keren in het peloton. Al zal dat in augustus niet gemakkelijk zijn. Ik onderhoud nog contacten met ploegen en ben nooit gestopt met trainen, want ik heb altijd in een comeback geloofd. Ik heb een fout gemaakt, dat geef ik toe. Maar die stond niet in verhouding met de strafmaat. Nu zie ik eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel."

Lees meer