2 De UCI zal gebruik maken van tablets (foto), een hittecamera en X-ray in zijn strijd tegen mechanische fraude.
AFP De UCI zal gebruik maken van tablets (foto), een hittecamera en X-ray in zijn strijd tegen mechanische fraude.

UCI gebruikt opnieuw X-ray in strijd tegen mechanische fraude (en voorziet zware sancties voor wie betrapt wordt)

In zijn strijd tegen mechanische fraude gaat de Internationale Wielerunie (UCI) gecombineerd gebruik maken van tablets, een hittecamera en X-ray. Voor dat laatste zal er een truck met een ingebouwde X-ray installatie aanwezig zijn bij een aantal wielerwedstrijden.

Het systeem van X-ray, dat eerder al werd gebruikt bij de start van de Tour 2010 in Rotterdam, wordt opnieuw opgepikt. Het verdween na die bewuste Tour naar de achtergrond vanwege onhandig. Nu wordt het echt een geïntegreerd systeem via een speciaal daartoe uitgeruste vrachtwagen. Het systeem wordt komend weekend al ingezet, liet UCI-voorzitter David Lappartient weten. 

De UCI voorziet zware sancties voor wie op mechanische fraude wordt betrapt. Voor de renner zijn dat diskwalificatie, een schorsing van tenminste zes maanden en een boete van 20.000 tot 200.000 Zwitserse frank (17.000 tot 170.000 euro). Automatisch gelden voor het team dezelfde sancties, met uitzondering voor een hogere boete van 100.000 tot 1 miljoen Zwitserse frank (85.500 tot 855.000 euro). Voor iedereen die aan de UCI-reglementen is onderworpen, en die op welke manier ook bijdraagt tot mechanische fraude of het verbergen ervan, geldt een schorsing van zes maanden en een boete tussen 5.000 en 200.000 Zwitserse frank (4.275 tot 170.000 euro). (lees hieronder verder)

2
Photo News

In 2018 zullen er in achttien landen en op 150 dagen controles op mechanische fraude plaatsvinden. 69 procent van die controles is voorzien in wegwedstrijden, de helft daarvan WorldTour-koersen. Ook op de piste en in het veldrijden en mountainbike zal er gecontroleerd worden.

Een nieuwe tracker of 'magnetometer' zal worden ontwikkeld door CEA Tech, het letterwoord voor het Commissariaat voor Atoomenergie en Alternatieve Energie (Commissariat à l'Energie Atomique et aux énergies alternatives) - dat werkt voor de kernenergiesector, defensie en geneeskunde. De nieuwe tracker wordt op een fiets gemonteerd en detecteert een magnetisch veld gecreëerd door een motortje of elektromagnetisch wiel. Is dat zo, wordt die informatie instant doorgestuurd naar een cloud voor de UCI-commissaris.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Elle Devee

    Schorsing zou levenslang moeten zijn. 6 maanden? Dat is toch een grap zeker. Enkel met uiterst zware straffen hou je dit tegen.

  • Luc Sockeel

    Ja dit is het verhaal van de stroper en de boswachter. Als het bos volledig leeg is gehaald door stropers heeft de boswachter een geniaal idee tegen stropers!

Lees meer