4
AP

Voormalig UCI-baas klapt uit de biecht: "Ik wist van de positieve test van Chris Froome"

Brian Cookson, tussen september 2013 en september 2017 voorzitter van de UCI, vertelt aan Cycling News dat hij op de hoogte was van de positieve test die Chris Froome afleverde. Al bevestigt hij wel dat de Britse renner met Keniaanse roots "geen voorkeursbehandeling kreeg."

Cookson was aan zijn laatste dag aan het hoofd van de UCI toe wanneer de positieve dopingplas - de hoeveelheid Salbutamol werd overschreden - over Chris Froome binnen sijpelde. "Als voorzitter van de UCI had ik geen enkele rol of invloed op een of andere individuele zaak. Ik had toen, en heb vandaag nog altijd, vertrouwen in de integriteit van alle betrokkenen, dat zij altijd de juiste procedures in elk afzonderlijk geval zouden volgen en dat geen enkele renner op een andere manier behandeld werd."

De 66-jarige Cookson had dus weet van de opvallende test van viervoudig Tour-winnaar Chris Froome. "Ik kreeg te horen dat Chris Froome een A-staal had afgeleverd met een abnormaal resultaat voor een stof die niet resulteerde in een onmiddellijke voorlopige opschorting tijdens de laatste 24 uur van mijn ambtstermijn bij de UCI. Toen ik de volgende dag de UCI verliet, ging de zaak naar de nieuwe voorzitter (de Franse David Lappartient red.) en werd ik niet langer geïnformeerd over de zaak. Ik kan verder geen commentaar geven op deze of andere lopende zaken."

4 Brian Cookson.
BELGA Brian Cookson.

"Geloofwaardigheid van wielrennen wordt aangetast", vindt Bardet

Romain Bardet vindt de dopingzaak rond Chris Froome slecht nieuws voor de geloofwaardigheid van de wielersport. Dat verklaarde de Franse rondehoop vandaag in de marge van een biatlonwedstrijd in Le Grand-Bornand waar hij te gast was.

"Zo'n affaire is nooit goed nieuws en het is zeker geen goed nieuws voor de wielerwereld. Alles en iedereen wordt er door aangetast, en in eerste instantie de geloofwaardigheid van het wielrennen", verklaarde Bardet, die in 2016 tweede werd in de Tour na Froome en dit jaar derde na Froome en Rigoberto Uran.

De UCI opende inmiddels een onderzoek en dat juicht de 27-jarige Bardet toe. "De strijd tegen doping boekt al jaren vooruitgang. De UCI en het WADA hebben alle middelen in huis om een objectief onderzoek te voeren en deze zaak uit te klaren. Ik hoop dat er zo snel mogelijk duidelijkheid wordt geschapen. Als er straffen worden uitgesproken, gebeurt dat best zo snel mogelijk zodat 2018 en het nieuwe seizoen op een goeie manier kunnen beginnen."

4
AFP
4
AFP

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvs Bramslecht

    ...maar we hebben gewacht tot de centen binnen waren. Wat er daarna gebeurt is van minder tel.

  • Pedro Gonzalez

    Och we weten het toch.....heel de wereld gebruikt doping behalve de Belgen.......

Lees meer