3 Greg Van Avermaet (derde) ziet Matthews weer het vreugdegebaar maken.
Photo News Greg Van Avermaet (derde) ziet Matthews weer het vreugdegebaar maken.

Dubbel voor Michael Matthews in Canada: Australiër wint ook GP van Montreal, weer net niet voor Van Avermaet

Michael Matthews heeft in Canada de Grand Prix van Montréal gewonnen. De Australiër was de beste na 195,2 kilometer door de straten van de op één na grootste stad van Canada. Vrijdag had 'Bling', die Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet klopte in de sprint, won afgelopen vrijdag ook al de GP van Québec.

Net als afgelopen vrijdag in Québec, kregen we ook in de straten van Montréal een klassiek koersbeeld te zien. Enkele avonturiers zochten en vonden publiciteit voor hun sponsors, terwijl de ploegen van de favorieten - Matthews, Wellens en Van Avermaet - in het peloton alles in goede banen probeerden leiden. 

De vijf renners die, misschien wel tegen beter weten in, meeglipten in de vlucht van de dag: Hugo Houle (Astana), Nigel Ellsay (Rally), Charles-Etienne Chretien en Adam Roberge (beiden Canada) en Owain Doull (Team Sky). Vier Canadezen en een Brit. De samenwerking was goed en de voorsprong groeide vlot tot ruim vier minuten.

De ploegen van de favorieten voor de dagzege leken hun lesje geleerd te hebben in Québec. Ze maakten toen iets te snel een einde aan het avontuur van de vluchters en Peter Kennaugh kon bijna profiteren van de chaos die toen ontstond. Nu kregen de vluchters meer ademruimte, pas in de laatste vijftig kilometer ging het tempo echt de hoogte in in het peloton. Grotendeels dankzij het beulwerk van Lotto-Soudal.

3 Tim Wellens brak de koers al snel open.
Photo News Tim Wellens brak de koers al snel open.

Wellens tot twee keer toe in het offensief

Voor Tim Wellens ging het evenwel nog niet snel genoeg. Samen met ploegmaat Adam Hansen sprong de Limburger op iets meer dan 35 kilometer van de streep weg uit het peloton. Wellens, die de GP van Montréal al won in 2015, kreeg met Alexis Vuillermoz  en Matej Mohoric ook enkele klinkende namen mee in zijn zog. 

Mohoric, de winnaar van de BinckBank Tour en de Ronde van Duitsland, trok er vervolgens in zijn eentje vandoor in een afdaling en de sterke Sloveen had in geen tijd de vroege vluchters te pakken. Sep Vanmarcke trok in de tegenaanval op de Boulevard du Mont-Royal en samen met Reinardt Janse van Rensburg en Gregor Mühlberger probeerde hij de sprong te maken. Enkel de Oostenrijker was daar echter toe in staat. Samen met Mohoric en zijn landgenoot Jan Polanc maakte hij het de mannen in de achtergrond knap lastig.

De ploegmaats van Michael Matthews verschenen ten tonele bij het ingaan van de laatste van twaalf ronden. En dat betekende het einde van het verhaal voor de drie koplopers. Quick.Step-youngster James Knox versnelde en Tim Wellens glipte andermaal mee. Ook Jakob Fuglsang kon zijn wagonnetje aanpikken, maar ook ditmaal raakte het drietal niet weg. Het kwam tot een sprint. De laatste 560 meter liepen gemiddeld 5 procent op en Michael Matthews bedwong die het best. Hij volgt Diego Ulissi op op de erelijst. Sonny Colbrelli werd tweede, Greg Van Avermaet derde en Oliver Naesen vierde.

Oliver Naesen (AG2R) toonde met zijn zege in de Bretagne Classic van eind augustus dat hij in goede doen is. Vanavond etaleerde hij nog eens zijn goede vorm en sprintte hij naar een vierde stek in Montréal, zijn beste resultaat ooit in de Canadese koers. "Mijn ploeg leverde schitterend werk vandaag", zei hij meteen na afloop. "Ze omringen me perfect, ik voelde me ook goed en besloot om gewoon mijn sprint af te wachten."

En zo geschiedde. Naesen sprintte finaal naar een vierde stek. "Alexis Vuillermoz zette me perfect af in de laatste bocht. Ik nam de binnenkant, zoals ik dat ook wilde, en ik zat in het wiel van Colbrelli. Ideaal, ik had nog gehoopt dat hij zou stilvallen met de finish in zicht. Maar hij kon nog versnellen en verder kwamen er nog twee anderen over mij."

3
Getty Images

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Antoine Van De Velde

    Ik ga ook beginnen koersen en net als Greg in de buik van het peloton rijden.Gedaan met een door de weekse pree,maar poen scheppen zoals Greg zonder mij te forceren.150 watt trappen dat zal wel vol staan zeker.

  • josé delie

    Amaai ,derde op de wereldranking als dat al niet goed meer is!!!

Lees meer