3 Dumoulin.
Photo News Dumoulin.

Dumoulin verbreekt contract bij Sunweb en trekt naar Jumbo-Visma

Het zat er al weken aan te komen, maar nu is het dan eindelijk officieel. Tom Dumoulin (28) vertrekt bij Sunweb en zet zijn carrière verder bij Jumbo-Visma. “Ik besef dat het gras aan de overkant niet altijd groener is, maar ik wil de kans grijpen om mijn horizon te verruimen”, zegt de Nederlander.

Het duurde, het duurde, het duurde en het duurde. Het onvermijdelijke nieuwsbericht werd over de Tour heen getild, over de eerste weken van augustus – maar nu is het er dan toch. Het huwelijk tussen Tom Dumoulin en Sunweb is definitief over en de Giro-winnaar van 2017 tekent, zoals al even in de lucht hing, voor Team Jumbo-Visma. Daar zal hij volgend jaar meerdere andere sterke klassementsrenners aan zijn zijde vinden, zoals Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. Ook Wout van Aert en Laurens de Plus rijden voor Jumbo-Visma. 

“Het doet echt pijn om te vertrekken’’, zo reageert Tom Dumoulin op de website van Sunweb. “Mijn hart ligt hier en we hebben samen geweldige dingen bereikt waar ik trots op ben. Ik heb met Team Sunweb bewezen dat het mogelijk is om een grote ronde te winnen met dit team en ik twijfel er niet aan dat ik dat weer met hen zou kunnen. Ik weet dat het gras niet altijd groener zal zijn dan bij Team Sunweb en ik wil benadrukken dat ik zonder hen nooit was gekomen waar ik vandaag ben. 

Nadien sprak hij over z’n nieuwe werkgever. “Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren aan het doel, het winnen van een grote ronde”, legde Dumoulin zelf op de website van Jumbo-Visma uit. “Ik was op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging en Team Jumbo-Visma is daar de juiste ploeg voor. Ik heb er veel zin in. Ooit ben ik begonnen bij de Rabobank Continental-ploeg en dat is een voorloper van het huidige Team Jumbo-Visma. Deze stap voelt daarom een beetje als thuiskomen. Het is mooi om de kleuren van de Nederlandse ploeg te vertegenwoordigen.”

3 Dumoulin.
Photo News Dumoulin.

 “We hebben één droom: het winnen van de grootste ronde ter wereld (de Tour de France, red.)”, legde Jumbo-Visma in het filmpje uit waarom het Dumoulin binnenhaalt. “Dat willen we doen door te durven en lef hebben, door vriendschappen sluiten, door slimmer te zijn dan de rest, door open te staan voor nieuwe invloeden, door te strijden op het scherpst van de snede. Maar vooral: door het samen te doen. Welkom Tom. Samen gaan we de strijd aan voor onze droom.”

Knieblessure

Twee jaar geleden tekende Dumoulin een contract dat hem aan de ploeg verbond tot eind 2021. Hij was blij, de ploeg was blij. Dumoulin werd een klassementsrenner bij Sunweb, voor de ploeg was hij hét uithangbord. Maar gedurende de afgelopen twee seizoenen ontstonden er langzaam maar zeker scheurtjes in de relatie tussen Dumoulin en het management van de ploeg. Soms ging het over kleine dingen, steeds vaker over een fundamenteel verschil van inzicht. Dumoulin was niet tevreden met transferbeleid van Sunweb, over (het gebrek aan) investeringen in de omkadering en de soap rond de knieblessure die hij opliep in de Giro.

Er vinden al maanden gesprekken plaats over het ontbinden van het contract van Dumoulin. De laatste weken ging het niet zozeer meer over de financiële en contractuele voorwaarden, maar vooral over de manier en het moment van communiceren. Want linksom of rechtsom: het is voor het management van Sunweb bijzonder pijnlijk dat Dumoulin per se wil vertrekken.

Of hij dit jaar nog in actie komt voor Sunweb is zeer de vraag. Hij kampt nog altijd met de naweeën van zijn knieblessure en moet noodgedwongen de Vuelta a España aan zich voorbij laten gaan. 

3 Dumoulin.
Photo News Dumoulin.

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Pijnacker

    Opmerkelijk hoe druk iedereen zich hier maakt over een overstap van een Nederlandse renner. Wellicht vindt Tom in een ploeg met meerdere kopmannen de rust om te werken aan een comeback voor één van de grote ronden en voelt hij zich niet meer 'gedwongen' geblesseerd te starten, zoals dit jaar in de Dauphiné. Roglic werd tenslotte ook de rust gegund toen nodig. Wie zijn onderstaande personen nu helemaal om te twijfelen aan zijn overwegingen?

  • eric maier

    Peter Neefs, Doelend op Wout, je kent de gegevzns niet zoals ze zijn. Gelijk dat hij vertrok, en is het toeval dat Nuyens die was gefusioneerd met Roompot - uit armoede vooral - aan de kant is gezet door de 2 hoofdsponsors Jaques-Roompot ? En dat ze nog altijd niet de interesse hebben van een degelijk sponsor, en ze de budgetten die de UCI oplegt met het huidige voorstel in de verste verten niet halen ? Neen. Ik ken Nuyens al van zijn 16e en heb hem zien evolueren naar een egoist zonder vrienden

Lees meer