Exclusief voor abonnees

Evenepoel test in ‘The WINtunnel’: “Elke seconde telt”

‘The WINtunnel’, wordt hij toepasselijk genoemd. Als dát Remco Evenepoel (19) geen garantie op succes biedt. De komende dagen trotseren hij en drie andere Deceuninck-Quick.Stepploegmaats de windturbines in Californië. “Remco hééft al een prima fietspositie. Maar er is zeker nog winstmarge.”

Waar wordt er precies getest?

Bij Specialized, in Morgan Hill, Californië, een halfuurtje rijden van San José. De Amerikaanse fietsenconstructeur bouwde in 2013 recht tegenover het hoofdkwartier zijn eigen windtunnel. De ‘WINtunnel’ - what’s in a name? - werd volgens Specialized “ontworpen naar onze eigen normen en is de beste, specifiek op wielrennen georiënteerde windtunnel ter wereld.” Koen Pelgrim, teamcoach van Deceuninck-Quick.Step, beaamt. “Andere windtunnels, waar we in het verleden al testten, werden vaak voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Deze spitst zich louter toe op wielrenners. Het ‘fijnere’ materiaal, de beperktere ruimte en de lagere snelheid maken de tests automatisch preciezer en betrouwbaarder.” De tunnel leent zich tot perfecte wedstrijdsimulaties - pelotonvorming, (ploegen)tijdrit, enzovoort. Het lokale Research & Developmentteam bestaat uit gerenommeerde ingenieurs uit de luchtvaart en technische industrie, samen goed voor meer dan vijftig jaar ervaring met aerodynamica en met ruim 20.000 windtunneluren op de teller. Door de nabijheid van de tunnel kunnen ze hun expertise nóg gerichter aanwenden en sneller inspelen op nieuwe revolutionaire ideeën.

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer