5 Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.
rv Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.

Ex-prof beschuldigt Cancellara van rijden met motortje in fiets: "Ik hoorde zijn ploegmaats praten..."

Fabian Cancellara zette ruim een jaar geleden een punt achter zijn carrière, maar helemaal uit de schijnwerpers zal de 36-jarige Zwitser nooit verdwijnen. Ook nu worden de blikken weer op 'Spartacus' gericht en daar is de Amerikaanse ex-profrenner Phillip Gaimon verantwoordelijk voor. Gaimon schrijft in zijn biografie 'Draft Animals' dat hij zeker weet dat Cancellara tijdens zijn carrière mechanische doping heeft gebruikt.

"Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten", schrijft Gaimon, die onder meer voor Garmin-Sharp en Cannondale-Drapac reed. "Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan."

"Wanneer je beelden bekijkt, dan zie je soms gewoon dat zijn versnelling niet natuurlijk is", gaat Gaimon voort. "Bij momenten had hij het moeilijk om op de trappers te blijven staan. Da's vreemd. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken meerdere (ex-)renners die Fabian wel degelijk sterk verdenken. " Vandaag reageerde Gaimon ook nog op Twitter. "Dit is niet waarom ik een boek heb geschreven, maar iemand moest het zeggen."

5 Cancellara won voor Boonen en Gilbert.
IMAGEGLOBE Cancellara won voor Boonen en Gilbert.

YouTube-filmpje

De insinuaties aan het adres van Cancellara zijn niet nieuw. Twee maanden na de Ronde van Vlaanderen van 2010, waarin de Zwitser op de Muur van Geraardsbergen vlot Tom Boonen uit het wiel reed, dook op YouTube een filmpje op van ex-prof en RAI-commentator Davide Cassani. De Italiaan legde in de montage uit hoe mechanische doping eenvoudig kon worden gebruikt door op een knopje te duwen en hij toonde vervolgens beelden van... Cancellara van tijdens Parijs-Roubaix en 'Vlaanderens Mooiste' van dat jaar. 

Er werd in dat filmpje aangenomen dat Cancellara op een soortgelijke fiets de Ronde van Vlaanderen won. De reacties waren verdeeld: de één lachte alles weg, de ander vond er bewijzen in voor de straffe stoot van de sterke beer uit Bern. Dat Cancellara in 2010 van fiets wisselde zonder dat er sprake was van een lekke band, was natuurlijk koren op de molen van de criticasters. 

Er werd echter nooit een onderzoek gestart tegen Cancellara, en harde bewijzen zijn er al helemaal niet. "Die beschuldigingen zijn zo dom, dat ik er sprakeloos van word", reageerde Cancellara in het verleden al op de aantijgingen.

In onderstaande video kunt u de beklimming van de Muur in 2010 bekijken vanaf 1'51''

5
BELGA
5 Phillip Gaimon.
photo_news Phillip Gaimon.
5 'Phil' Gaimon.
photo_news 'Phil' Gaimon.

110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bruno Coenen

    Iedere toprenner zou Boonen zonder problemen uit het wiel gereden hebben!

  • Tijl Geens

    het is zo eenvoudig op te sporen en toch spoort men hen niet op. dat spreekt boekdelen over hoe de sport in mekaar zit

Lees meer