7
Photo News

Frans feestje in de Koers naar de Zon: Cousin rondt aanvalswerk af voor aanstormend peloton

Jerome Cousin heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice met aankomst in Sisteron gewonnen. De Fransman van Direct Energie haalde het voor medevluchter Nils Politt (Katusha) en het aanstormende peloton. Luis Leon Sanchez (Astana) blijft leider. Voor Direct Energie is het de tweede overwinning in de Franse rittenwedstrijd.

Generale repetitie voor Milaan-Sanremo vandaag in Parijs-Nice. Met de op een na langste etappe kreeg het peloton een tocht van Salon-de-Provence naar Sisteron voorgeschoteld. Onderweg een eerste col van eerste categorie én diep in het slot de Côte de la Marquise, goed voor anderhalve kilometer klimmen aan 6,4%. 

Een kleine Poggio in de finale dus, al lag er onderweg ook wat klimwerk op de plank. Met de opgaves van Groenewegen, Theuns, McLay en nog enkele anderen was dat duidelijk niet naar de zin van de snellere mannen. Quick.Step (Viviani) en Lotto-Soudal (Greipel) namen wel hun verantwoordelijkheid op. De twee Belgische WorldTour-teams zorgden er samen voor dat de voorsprong van de vier ontsnapten binnen de perken bleef. 

7
Getty Images

Met Edet, Politt, Cousin en El Fares voorin was dat ook nodig, want het aanvalskwartet had zijn vlucht goed ingedeeld. Bovenop de met sneeuw bedekte Col de Lagarde d’Apt konden de vier vooraan op ruim vier minuten voorsprong rekenen. En het zou lang duren vooraleer die voorgift significant zou zakken. De acties van De Clercq en De Gendt in het peloton ten spijt. 

Met nog drie minuten voorsprong op 25 kilometer van de streep helde de wedstrijd plots over in het voordeel van het leiderskwartet. Al was dat buiten Team Sky gerekend. De Britse formatie rond Wout Poels trok het pak op een lang lint op het laatste klimmetje van de dag. De grote vraag was of de vluchters dat nog zouden overleven.

Net als zo vaak in Milaan-Sanremo een dubbeltje op zijn kant en dat was een kolfje naar de hand van Politt en Cousin. De twee sloegen op en na de Côte de la Marquise de handen in elkaar en bleven zo het aanstormende peloton net voor. Politt probeerde het met een late uitval, terwijl Cousin zijn geweer laadde voor de eindsprint. De goeie keuze, want de Fransman haalde het aan de meet met overschot op zijn Duitse rivaal. Greipel won enkele tellen later de pelotonsprint om de derde plaats.

7
Photo News

Jérôme Cousin: "De Duitser deed het werk, ik maakte het af"

érôme Cousin (Direct Energie) reageerde donderdag bijzonder cool op zijn ritzege in Parijs-Nice. "Liever win ik een koers niet op zo'n manier", vertelde de 28-jarige Fransman. "Normaal ben ik geen wieltjeszuiger, maar ik had krampen en moest het slim aanpakken. Die Duitser deed het werk, ik maakte het af."

"Normaal ben ik altijd genereus met mijn inspanningen, deze keer wilde ik het slimmer aanpakken. Ik had wel mijn deel van het werk gedaan onderweg, maar op het einde zat er ik er een beetje door. Ik geloofde er eerst niet in en schoof gewoon mee in de vlucht om de punten voor de bergtrui te sprokkelen. Die heb ik nu beet, dat ik ook voor de ritzege zou sprinten, had ik niet verwacht. Toen Nils wegsprong op 16 kilometer van de finish, liet ik hem eerst rijden, maar daarna kwam het peloton niet dichter en geloofde ik erin. Met mijn allerlaatste krachten reed ik opnieuw naar Politt op die slotklim en samen reden we naar de finish. Hij was echt sterk. Toen ik zag dat we voor de zege konden strijden, heb ik een beetje 'met zijn ballen gespeeld'."

Cousin koerste niet meer sinds de Ronde van Burgos van vorig jaar (1-5 augustus). "Omdat ik zo lang zonder competitie bleef, was ik er echt op gebrand om hier te winnen. Ik had hier niets te verliezen, ging er gewoon voor en tweede worden was geen optie. Ik wilde die zege en mijn seizoen is geslaagd. Tien dagen geleden wist ik niet eens dat ik hier ging starten. Ik was reserve en plots stond ik wel op de lijst. Nu ben ik hier en pak ik de zege. Ik wist dat ik zo'n overwinning in de benen had en ben blij dat ik het nu ook voor elkaar heb gebracht."

Voor Cousin is het nog maar de tweede profzege. In 2013 won hij een rit in de Ster van Bessèges (2.1).

7
Photo News


Van Lerberghe valt zwaar, Edward Theuns stapt af

Edward Theuns maakt niet langer deel uit van het peloton in Parijs-Nice. De renner van Sunweb stapte voorbij halfkoers af. Hij is de eerste Belg die de wedstrijd verlaat. "Edward had nog te veel klachten na zijn valpartij van zondag", verklaarde teamarts Mannes Naeff.

Heel wat renners sukkelen met een verkoudheid na de eerste dagen in de Koers naar de Zon. "Maar Edward is niet ziek", ontkrachtte Naeff. "Het is een beetje een samenloop van omstandigheden. Hij sukkelt nog met de naweeën van zijn val en heeft daardoor rug-en nekklachten. Hij is moe en had geen kracht in de benen en dus had het geen nut om zijn tocht voort te zetten."

Ook Bert Van Lerberghe (Cofidis) kwam ten val in de laatste kilometer van de vijfde etappe in Parijs-Nice. De leadout van Nacer Bouhanni kwam met behoorlijk veel averij over de finish. "Bert moet nu in de eerste plaats zijn wonden laten verzorgen", aldus ploegleider Roberto Damiani. "Het lijkt me eerder om oppervlakkige blessures te gaan, schaafwonden en geen breuken dus. Al moeten we het volledige medische bulletin afwachten. Vanavond weten we meer."

Vooral de linkerzijde van de renner van Cofidis zag er niet al te best uit, met schaafwonden op de bil en de schouder. Voorts liepen ook zijn beide ellebogen en rug schade op. 

7
Photo News

Uitslag rit:

 1. Jérome Cousin (Fra/TDE) 165 km in 3u57:25 (gem. 41,70 km/u)

2. Nils Politt (Dui/TKA) op 0:02

3. André Greipel (Dui/LTS) 0:04

4. Magnus Cort Nielsen (Den/AST) 0:04

5. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:04

6. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:04

7. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:04

8. Mike Teunissen (Ned/SUN) 0:04

9. Matti Breschel (Den/EFD) 0:04

10. Koen de Kort (Ned/TFS) 0:04 

7
Photo News

Stand

1. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 715,9 km in 17u45:26 (gem. 40,32 km/u)

2. Wout Poels (Ned/SKY) op 0:24

3. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:26

4. Marc Soler (Spa/MOV) 0:26

5. Gorka Izagirre (Spa/TBM) 0:34

6. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 0:35

7. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:42

8. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:42

9. Sergio Henao (Col/SKY) 0:48

10. Simon Yates (GBr/MTS) 0:48 

7
Photo News

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marnix laureyns

    goed gedaan Jerome.

  • jurgen de noor

    De gendt moest erbij geweest zijn.

Lees meer