4 De Ketele (rechts) juicht samen met Jasper De Buyst op de Zesdaagse van Gent.
BELGA De Ketele (rechts) juicht samen met Jasper De Buyst op de Zesdaagse van Gent.

Geen WK voor Kenny De Ketele: "Heb daar niets te zoeken"

Bondscoach Peter Pieters heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK piste dat van 18 tot 22 februari plaatsvindt in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Opvallende afwezige is Kenny De Ketele. Hij sukkelt al een paar weken met zijn gezondheid en moet rust nemen.

"Kenny is al een tijdje ziek", zegt bondscoach Peter Pieters. "Hij traint al twee weken niet en hoewel het een moeilijke beslissing was, hebben we gisterenavond de knoop doorgehakt. We nemen hem niet mee naar het WK omdat hij niet voldoende fit is. Dit is een serieuze streep door onze rekening. Kenny is een belangrijke schakel, een vaste waarde in de ploeg, maar het heeft geen zin om een renner mee te nemen die niet gezond is."

Ups en downs
Wat er precies aan de hand is, is voor De Ketele zelf onduidelijk. "Het is vervelend", zegt de winnaar van de jongste Zesdaagse van Gent. "Eigenlijk voel ik me al sinds ik ben teruggekeerd van het EK in het Franse Guadeloupe (midden oktober) niet super. Ik won daarna nog wel de Zesdaagse in Gent en mijn resultaten waren niet slecht, maar echt gezond voelde ik me niet. Het gaat met ups en downs. Ik ben bijvoorbeeld de voorbije maanden al drie keer gevloerd door de griep, terwijl dat helemaal niet van mijn gewoonte is. Normaal word ik bijna nooit ziek. Dit is een gevoel dat nieuw is voor mij. In de Zesdaagse in Rotterdam heb ik de laatste dag moeten opgeven. Opeens kon ik niet meer voort. En op de stage in Mojacar met de ploeg was ik ook twee dagen grieperig, nam ik wat rust, wilde ik de training weer oppikken na enkele dagen en werd ik weer ziek. Ik ben vroegtijdig naar huis moeten keren. Ik heb wel geen koorts meer, maar ik blijf verkouden."

Machteloos
Intussen is De Ketele al twee weken van de fiets. "Trainen gaat echt niet. Ik voel alleen maar grote leegte, ik heb geen energie. Het is nu afwachten wat de resultaten van een aantal onderzoeken zullen opleveren. Ik voel me machteloos omdat ik niet weet wat er aan de hand is. Hopelijk leveren die testen iets op. Als dat niet het geval is, dan trek ik naar het Tropisch Instituut om na te gaan of er niet één of andere tropische ziekte in mijn lijf sluimert. En als ook dat geen duidelijkheid brengt, moet ik me er misschien bij neerleggen dat het 'op' is voor dit moment. Het was een zware winter, met ook veel verre buitenlandse, overzeese verplaatsingen. Misschien heb ik gewoon te veel van mijn lichaam gevraagd. Ik hoop alleszins dat ik snel meer weet."

Revanche
De Ketele was er op gebrand om revanche te nemen voor het WK van vorig jaar. Daar was hij een half uur lang samen met Jasper De Buyst wereldkampioen in de ploegkoers, maar na het herbekijken van de beelden door de jury viel het duo uiteindelijk nog van het podium met een vierde plaats. "Ik wilde daar echt iets rechtzetten", aldus De Ketele. "Dat zal nu niet lukken. Ik sukkel met mijn gezondheid, kon niet goed trainen en heb op dat WK niets te zoeken. Daar moet ik mij helaas bij neerleggen." .

4
Tim De Waele
4
EPA
4
PHOTO_NEWS

Belgische selectie:


Mannen: Dominique Cornu, Jasper De Buyst, Moreno De Pauw, Jonathan Dufrasne en Otto Vergaerde. Reserve: Jonas Rickaert

Vrouwen: Jolien D'Hoore, Kelly Druyts en Lotte Kopecky

Programma:


Mannen:
18-19/02: Ploegenachtervolging (Dominique Cornu, Jasper De Buyst (enkel kwalificaties), Moreno De Pauw, Jonathan Dufrasne en Otto Vergaerde)
19/02: Scratch (nog te bepalen)
20/02: Puntenkoers (nog te bepalen)
20-21/02: Omnium (Jasper De Buyst)
21/02: Individuele achtervolging (Dominique Cornu)
22/02: Ploegkoers (Jasper De Buyst en Otto Vergaerde o.v.)

Vrouwen:
18/02: Puntenkoers (nog te bepalen)
20/02: Individuele achtervolging (Lotte Kopecky)
21/02: Scratch (Kelly Druyts)
21-22/02: Omnium (Jolien D'Hoore) .

Lees meer