Ackermann pakt tweede ritzege in uitgeregende Giro-rit, Dumoulin geeft op

Pascal Ackermann heeft opnieuw toegeslagen in de vijfde rit van de Giro. Voor de Duitser was het al zijn tweede ritzege, hij was vandaag sneller dan Fernando Gaviria. Het nieuws van de dag was vooral de opgave van Tom Dumoulin. De Nederlander kon niet verder na zijn val van gisteren.

Starten deed hij nog, maar het startschot was amper gegeven in Frascati of Tom Dumoulin gaf er al de brui aan. De Nederlander gaf voor de start al aan dat het héél moeilijk ging worden om uit te rijden, omdat de pijn en de zwelling van de knie alsmaar toegaf. “Show must go on”, moet Louis Vervaeke gedacht hebben. De ploegmakker van Dumoulin trok op de start bergop ten aanval, onze landgenoot kreeg Enrico Barbin, Umberto Orsini, Ivan Santaromita en Miguel Eduardo Florez met zich mee.

BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick.Step namen al snel het heft in handen, meer dan twee minuten kregen de koplopers niet. Na de eerste 25 kilometers waarin twee hellingen zaten, was de overige 115 kilometer volkomen vlak, op uitzondering van een klimmetje van vierde categorie op 50 kilometer van het einde na. Op de heuvel in Sezze ging het niet snel genoeg voor Vervaeke, onze landgenoot koos voor een solo. In zijn eentje was hij niet opgewassen tegen het peloton, aanvankelijk kon onze landgenoot wel nog wat uitlopen, maar op 25 kilometer van het einde hield hij zijn vlucht voor bekeken.

Zoals verwacht, sprinten dus in Terracina, waar Eddy Merckx in 1969 nog won, al was de groep niet zo groot als verwacht. Door het natte wegdek, besliste de wedstrijdjury om na de eerste passage van de finish, op negen kilometer van het einde, de tijdsverschillen al op te nemen. Zo konden de klassementsrenners de finale rustig uitrijden zonder tijdsverlies te lijden. Een geslaagde beslissing, want iedereen kwam ongehavend uit de kletsnatte straten van Terracina. 

Het was Elia Viviani die in een uitstekende positie aan de laatste kilometer kon beginnen, hij had nog twee mannetjes voor zich, maar op het moment dat de sprint écht werd ingezet, zat er bij de Italiaan niets meer op. Het was Fernando Gaviria die op weg leek naar de overwinning, maar een sterke Pascal Ackermann slaagde er nog in om de Colombiaan voorbij te snellen. Voor Ackermann de tweede overwinning in deze Giro, zo verstevigt hij zijn voorsprong in het puntenklassement. Arnaud Démare werd derde. Primoz Roglic kwam opnieuw zonder problemen een dag in het roze door en start ook morgen aan de leiding in het algemeen klassement.  

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • terry henninckx

    Gaviria week ook van zijn lijn,botste bijna tegen Ackermann, proficiat Bora, doe zo voort !!!

Lees meer