2 Edvald Boasson Hagen ging in de eerste week van de Giro meermaals tegen de vlakte en houdt het nu voor bekeken.
GETTY Edvald Boasson Hagen ging in de eerste week van de Giro meermaals tegen de vlakte en houdt het nu voor bekeken.

Gehavende Boasson Hagen stapt uit de Giro

De kruik gaat zolang te water tot ze barst. Dat spreekwoord is van toepassing op Edvald Boasson Hagen. De Noor van Team Sky ging in de eerste week van de Giro meermaals tegen de vlakte. De vele valpartijen begonnen tegen het einde van vorige week hun tol te eisen. Na een medische keuring op de derde rustdag werd beslist om de 27-jarige Hagen niet meer te laten starten in de loodzware koninginnenrit van vandaag.

De uitschuivers op de uitgeregende en gladde wegen in de eerste Giro-week deden Edvald Boasson Hagen geen deugd. De Noor van Team Sky beet echter op de tanden in hoop dat de blessures zouden genezen. Aan het einde van de tweede week voelde de oud-winnaar van Gent-Wevelgem evenwel aan dat zijn rug en ribben hem stevig hinderden en dat het moeilijk zou worden om 'La Corsa Rosa' uit te rijden.

Tijdens de rustdag maakte zijn Britse werkgever van de gelegenheid gebruik om Hagen een medische check-up te geven. Het resultaat was niet bepaald rooskleurig en dus werd er beslist om hem niet meer aan de start te laten komen van de zestiende etappe, de koninginnenrit over de Gavia en de Stelvio.

Teamarts Steve Baynes gaf toelichting bij de beslissing: "Edvald ondervond al enkele dagen last van rib- en rugpijn. Rekening houdende met de wonden en builen die hij bij diverse tuimelpertes opliep, leek het ons de beste beslissing om hem uit de wedstrijd te nemen. Hij is uiteraard ontgoocheld maar beseft dat dit de beste beslissing is die we konden nemen. Een periode zonder fiets moet hem in staat stellen om volledig te recupereren, vervolgens kan hij opnieuw in competitie treden."

'Eddy' was erop gebrand om zijn eerste grote ronde van het seizoen uit te rijden maar vliegt nu dus noodgedwongen terug naar Oslo, daar kan hij zich focussen op zijn comeback.

"Ik vind het jammer dat ik de wedstrijd moet verlaten maar ik wou niet het risico nemen dat mijn blessures nog erger zouden worden. Dat zou een negatieve impact hebben op lange termijn. Ik ga nu wat rusten maar zal zo snel als mogelijk de training hervatten. Ik kijk echt al uit naar mijn terugkeer in het peloton."

2 Rib- en rugpijn nopen de Noor Boasson Hagen tot opgave en een periode van rust en recuperatie.
GETTY Rib- en rugpijn nopen de Noor Boasson Hagen tot opgave en een periode van rust en recuperatie.

Lees meer