ANP

Mollema klaagt invloed tv-motards aan: “Ze reden de hele dag 10-30 meter voor het peloton uit”

De Giro is vandaag aan zijn tweede rustdag toe, maar dat betekent niet dat het stil is in de Ronde van Italië. Na de rit van gisteren uitte Bauke Mollema immers zijn ongenoegen over de aanwezigheid van de vele tv-motoren. 

Het is een oud zeer dat wel vaker terugkeert in de wielrennerij, toch wordt er blijkbaar weinig gedaan aan de koersbeïnvloeding door tv-motoren. Volgens Bauke Mollema was het gisteren in de rit van Ivrea naar Como opnieuw van dat. De Nederlander van Trek-Segafredo trok met een tweet aan de alarmbel: “Ik ben blij dat de aanvallers het tot de finish hebben uitgezongen. Zo niet, dan zou de winnaar zijn bloemen naar de tv-motards van de RAI mogen sturen. Ze reden de hele dag 10 tot 30 meter voor het peloton uit.” 

Ondanks de gunstige positie van de motoren lukte het Cattaneo en Cataldo toch nog om alleen in Como aan te komen. Cataldo haalde de winst binnen na een spurtje. Mollema zelf verloor 40 seconden op Nibali en roze trui Carapaz. “De motoren hebben mijn koers niet beïnvloed op weg naar Como, maar ze deden dat wel bijna in het nadeel van Cattaneo en Cataldo. Is dit een WorldTour-wedstrijd? Of geven ze in Italië niets om veiligheid en fair-play?”

Volgens Mollema - 6de in het klassement - is het ook de eerste keer niet. “De hele Giro lang klagen renners, ploegen en rennersvakbond CPA al de motardkwestie bij de jury en organisatie aan.” Mollema postte daarbij ook een screenshot van zichzelf in een Whatsapp-groep met de organisatie. Daarbij kaartte hij het probleem al aan in de rit naar Lago Serrù. Mollema pakte toen flink wat tijd terug in het klassement. Ook toen speelden de motards een rol. “Niets helpt”, besluit de Nederlander. “Het is een grap.” 

Bekijk hieronder nog eens de laatste kilometer van de 15de rit:

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer