5
AFP

Over vier dagen start de Giro, hoe staan de toppers ervoor?

Vrijdag start de Giro d'Italia in Apeldoorn. De favorieten reden het afgelopen weekend overal en nergens. Sommigen toonden hun vorm, anderen modderden maar wat aan achterin het peloton, nog anderen kozen ervoor om met hun team op stage te gaan. Hier de acht grote favorieten en wat ze uitspookten ter voorbereiding.

Tom Dumoulin
Reed een heel behoorlijke Ronde van Romandië: hij werd vijfde in het eindklassement, een minuutje achter de Colombiaanse klimkabouter Nairo Quintana, maar vóór toppers als Chris Froome en Tejay Van Garderen. Bergop moest hij zich beperken tot volgen en in de klimetappe van zaterdag voerde hij een geslaagde imitatie van een jojo op. Hij loste, kwam terug, loste, kwam terug, loste, kwam meer terug en dat nog een paar keer. In de ritten tegen de klok haalde hij uit. Tweede in de proloog, tweede in de (nogal heuvelachtige) tijdrit. Met zijn vorm zit het dus wel snor: Tom Dumoulin is klaar voor de Giro.

5
Photo News

Ilnur Zakarin
Slingerend, sleurend, met zijn tong in zijn voorwiel en zijn rechteroog kijkend in zijn linkerachterzak fietst de Rus naar de streep. Als je er te lang naar kijkt, moet je je oogbollen in de Glorix leggen om ze weer schoon te krijgen. Maar hard gaat het wel. Zakarin was in Romandië de enige die Quintana bergop kon bedreigen. Hij won zelfs een rit, ware het niet dat de jury hem deklasseerde wegens dat geslinger in de sprint.

Vincenzo Nibali
Training, deel I. Nibali koerste niet het afgelopen weekeinde. Hij koos voor een trainingsstage om zijn vorm aan te scherpen. Dat is nodig ook: hij blonk de afgelopen weken niet uit op de fiets. In de Ronde van Trentino werd hij elke dag op achterstand gereden en bij zijn laatste wedstrijd, Luik-Bastenaken-Luik, werd hij roemloos 51ste.

5 Rafal Majka tijdens de Ronde van Romandië
EPA Rafal Majka tijdens de Ronde van Romandië

Alejandro Valverde
Training, deel II. Ook Valverde trainde en inhaleerde nog wat ijle lucht ergens op een eenzame bergtop. Maar twijfel er niet aan dat hij er staat in de Giro: Valverde is áltijd in vorm.

Mikel Landa
Training, deel III. Met Sky op trainingskamp.

Rafal Majka
Reed in Romandië, maar loste bergop en werd in mootjes gehakt in de tijdrit.

Rigoberto Uran
Reed in Romandië. Maar moest bergop passen en verprutste zijn tijdrit.

Ryder Hesjedal
Nog een Romandië-ganger. Maar de Giro-winnaar van 2012 zal de Giro van 2016 niet winnen als we afgaan op het weekend. De Canadees harkte wat rond aan de achterkant van het peloton en dat was dat.

5 Valverde ergens tussen Luik en Bastenaken vorige week
belga Valverde ergens tussen Luik en Bastenaken vorige week
5 Ryder Hesjedal zal de Giro van 2016 niet winnen.
Photo News Ryder Hesjedal zal de Giro van 2016 niet winnen.

Lees meer