Patrick Lefevere brieste nog dat de incidenten van dinsdag ervoor zorgden dat deze Rigoberto Uran de Giro verloor.
GETTY Patrick Lefevere brieste nog dat de incidenten van dinsdag ervoor zorgden dat deze Rigoberto Uran de Giro verloor.

Ploegleiders vinden geen gehoor na incidenten van gisteren

Ondanks het vele protest over de gang van zaken in de etappe van dinsdag blijft de stand in de Giro ongewijzigd. Na overleg tussen alle ploegleiders werd woensdagochtend een voorstel gedaan aan de UCI. "Het voorstel was om de tijdsverschillen te gebruiken die opgemeten werden op het moment van de `miscommunicatie' op de Stelvio", zegt ploegleider Marc Wauters van Lotto-Belisol. "Hoe die tijdsopname dan precies moest gebeuren was niet duidelijk. En echt consensus tussen de ploegen was er eigenlijk niet. Toch werd beslist om dat voorstel te doen aan de UCI."

Het plan was om de tijdsverschillen te corrigeren. Op die manier zou rozetruidrager Quintana wellicht zijn leidersplaats opnieuw verliezen. "Dat was het voorstel van de ploegen", beaamt ook ploegleider Rik Van Slycke van Omega Pharma-Quick.Step, "maar de jury heeft niet naar ons geluisterd. Dat is een heel spijtige zaak."

UCI-commissaris Guy Dobbelaere geeft vanuit de Giro meer toelichting. "Kijk, de ploegleiders zijn naar ons gekomen, met een voorstel waar ook bij hen niet helemaal consensus over was", zegt hij. "En het klopt dat er een misverstand was door die rode vlag. Dat heeft de organisatie toegegeven. Maar het zijn enkel de UCI-commissarissen die een wedstrijd kunnen neutraliseren. En dat hebben wij dinsdag nooit gedaan. Het is jammer dat er nu zoveel commotie is, maar wij kunnen daar niets aan veranderen. Er staat niets over in de reglementen en daarmee is voor ons de kous af."

Lees meer