6
BELGA

Heuvelrit BinckBank Tour kolfje naar de hand van Mühlberger, leider Mohoric verdedigt in z'n eentje trui met verve

Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe) heeft de heuvelachtige zesde rit van de BinckBank Tour op zijn conto geschreven. De Oostenrijker ontliep een massasprint met een late uitval na een spraakmakende finale. Matej Mohorič kon lang op geen enkele ploegmakker rekenen, maar verdedigde zijn leiderstrui met verve. 

Eindelijk kon het vuurwerk van stal in de BinckBank Tour. Al een hele week roepen de klassementsmannen dat de ritten door de heuvels van Nederlands Limburg en de Vlaamse Ardennen dit weekend bepalend zijn voor eindwinst. In een tocht van 182 kilometer tussen Riemst en Sittard lagen vandaag 20 hellingen geposteerd: de eerste klus van een lastig tweeluik werd dus eindelijk aangevat.

Het duurde even, maar na enkele mislukte pogingen muisde er toch een viertal vanonder. Onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Nick van der Lijke (Roompot), Matthias Brändle (Trek-Segafredo) en Alexis Gougeard (AG2R) – gisteren ook in de vroege ontsnapping – harkten een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar.

6
Photo News

Opgave Kittel

Een dappere poging, maar snel was duidelijk dat het peloton zich dit keer niet zou laten verrassen, op 100 kilometer van de meet had het kwartet nog een voorgift van amper twee minuten en dertig seconden. Vooral Quick.Step hield er de vaart stevig in en liet het peloton in stukken en brokken scheuren. Vijftig kilometer verder was het liedje van de vroege avonturiers dan ook helemaal uit. Met een uitgedund peloton gingen we een lange finale in. Voor Kittel ging het veel te snel, hij gaf er de brui aan in een absoluut rampseizoen voor de Duitser.

Maciej Bodnar en Timo Roosen waren net over de Duitse grens de volgende die een aanval in mekaar knutselden. Een gedroomd duo, de Pool en Nederlander fietsen kilometer na kilometer zowaar een kloof van één minuut bij elkaar. Leider Matej Mohoric had geen pionnetjes over om aan het werk te zetten, Lotto NL-Jumbo verrichtte daarenboven uitstekend afstoppingswerk in het peloton. 

6
Photo News

2x Wellens

Tót Tim Wellens op de Schatsberg aan de boom ging schudden. Yves Lampaert en Jasper Stuyven glipten mee, op 13 kilometer van het summum vonden de drie Belgen de aansluiting bij Bodnar en Roosen. Maar we gingen niet met vijf stuks de finale in, ook Van Avermaet en Matthews kwamen vooraan postvatten. 

Even later doemde ook de achtervolgende groep opnieuw op, het sein voor Wellens om nogmaals te demarreren. Onze landgenoot kreeg echter snel het gezelschap van Stybar, Mühlberger en Van Baarle. De Oostenrijker reed in de slotkilometer nog weg uit het groepje en hield stand. In de achtergrond snelde leider Mohoric naar een ereplaats. Hij blijft leider na knap en eenzaam labeur. 

Morgen wacht de renners de laatste, en pittigste, etappe van deze Binckbank Tour. Na de start in Lacs de l'Eau d'Heure volgen 215,6 kilometers richting Geraardsbergen, met onderweg de Muur en de Bosberg.

6
BELGA

Gregor Mühlberger na ritzege: "Verras mezelf met deze overwinning"

Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe) boekte met zijn winst in de Binck Bank Tour ook meteen zijn eerste zege in de WorldTour. "Ik verraste iedereen in onze kopgroep met mijn uitval", opende Mühlberger na afloop. "Het was niet het plan van de ploeg dat ik zou uitgespeeld worden, maar het verloop van de koers zorgde ervoor dat ik uiteindelijk wel mijn eigen kans kon gaan. Ik heb mezelf verrast met deze zege."

"De ploegleiding had ons voor de etappe wel al gewaarschuwd voor de lastigheidsgraad van deze rit", vervolgde de Oostenrijker. "Dat bleek achteraf zeker niet gelogen. Het was een heel zware koers met tal van bochten, draaien, keren en dan die nijdige hellingen. Het hakte er best in. Ik ben zeer tevreden dat ik deze etappe op mijn naam heb kunnen schrijven. Het is mijn eerste overwinning in een WorldTourwedstrijd. Vorig jaar werd ik nog nationaal kampioen en won ik in Keulen maar dit overstijgt alles." 

6
Photo News

Leider Mohoric: "Etappe was zwaarder dan verwacht"

Matej Mohoric (Bahrain-Merida) verdedigde zoals gezegd met hand en tand zijn groene leiderstrui. Hij slaagde daar op verbluffende wijze in, ondanks het feit dat hij het in de finale zonder de steun van zijn ploegmakkers moest doen. Hij diende in zijn eentje tal van uitvalspogingen te pareren, en deed dat wonderwel. Mohoric vertrekt morgen met de groene leiderstrui om aan de slotetappe van de BinckBank Tour. Hij heeft een voorgift van 30 seconden op de tweede in de stand, Michael Matthews.

"Het was een zware etappe, alvast zwaarder dan ikzelf had verwacht", opende de Sloveen na afloop. "Ik anticipeerde telkens door me steeds voorin te positioneren. Op een gegeven moment kende ik een slecht moment. Net dan gingen Van Avermaet, Wellens en Lampaert in de tegenaanval en moest ik passen. Gelukkig smolt wat later alles opnieuw samen. Toen Wellens en zijn groepje nog wat later in de aanval trokken, was het de opdracht hen niet te veel voorsprong te geven. In de laatste kilometer kwam de Belgische kampioen, Yves Lampaert, nog net voor mij ten val en moest ik vol in de remmen. Ik kon zo niet meesprinten voor een toptienplaats."

"Het zal zondag opnieuw een lastige dag worden", vervolgde Mohoric. "Maar ik ga er natuurlijk alles aan doen om mijn groene trui te verdedigen. Ik wil die eindzege maar al te graag op mijn naam schrijven. Ik zal tijdens die slotrit kennismaken met de Vlaamse wegen, hellingen en vooral de kasseien. Ik hoop dat de benen even goed voelen als vandaag. Dan is er veel mogelijk."

6
BELGA

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Pedro Gonzalez

    Tegen alle Belgenlandse renners toch de Binck Bank Tour winnen, ondanks de gecreëerde vijandschap. Ik zie het er niet veel anderen doen.

  • ringo van der pulst

    greg moet van mij niet winnen .Als hij voor wat swung zorgt ben ik al tevreden.Net zoals greipel dat vorig jaar deed.Ja ja greipel,de man die iedereen afschrijft.Beiden zijn werkers,echte renners.En we hebben nog veel jonge renners met veel goesting.Ik denk dat we hier in geraardsbergen mooie koers gaan zien.

Lees meer