BELGA

Hilaire Van Der Schueren: "Ik zag de film van 27 maart weer afspelen"

Het ongeval met Stig Broeckx rakelde bij de volledige Wanty-Groupe Gobertploeg vele nare herinneringen op. Zij verloren immers hun renner Antoine Demoitié nadat die in Gent-Wevelgem aangereden werd door een motard. Sportdirecteur Hilaire Van Der Schueren maakte een moeilijke nacht mee maar trekt met zijn renners toch naar de start van de slotetappe van de Baloise Belgium Tour.

"Ik heb weinig en heel slecht geslapen. Ik zag de film van 27 maart te veel", stelde Hilaire Van Der Schueren. "Wij willen echter de laatste etappe afwerken. Met de voltallige ploeg. Ook Enrico Gasparotto. Hij stond op de eerste rijen en zorgde ermee voor dat de koers stilgelegd werd. Terecht. Er waren op dat ogenblik geen ambulances meer in koers en de renners waren te veel aangeslagen door wat gebeurde. Een meeting met de KBWB dringt zich nu wel heel snel op. De mobiele seingevers weren uit de koers is geen oplossing. Integendeel.''

Iedereen zoekt nu opnieuw een oplossing om het risico op ongevallen tot een strikt minimum te herleiden. "In sommige koersen zit er een 'regulateur' achteraan het peloton. Die beslist wanneer motards en volgwagens de grote groep mogen inhalen. Die persoon kent het parcours en heeft ervaring met het wielrennen. Ook kunnen de seingevers meer afsnijden, de zogenaamde 'way outs' nemen, zodat ze het peloton zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niet moeten inhalen. Zij kunnen daarna weer invoegen voor de wedstrijd en hun volgende plaats die ze dienden te beveiligen innemen. Wij hebben die mobiele seingevers nodig. Zij staan immers net in voor de veiligheid van de renners, maar een oplossing dringt zich op."

Lees meer