15
TDW

Imposante Kristoff houdt Sagan héél nipt van recordaantal ritzeges

Gisteren wipte hij met zijn elfde ritzege ooit in de Ronde van Zwitserland al over niemand minder dan Fabian Cancellara en vandaag kon Peter Sagan alleen recordhouder worden. Nummer twaalf lag tussen Biel en Düdingen mooi voor het grijpen, maar in een ijzingwekkende en hyperspannende slotsprint werd de Slowaakse kampioen van Tinkoff-Saxo met miniem verschil gevloerd door Alexander Kristoff. De Noorse bonk van Katusha opent zo zijn Zwitserse rekening en zit dit seizoen al aan 18 (!) zeges. De Fransman Thibaut Pinot (FDJ) blijft in het geel, maar ziet Geraint Thomas (Sky) toch weer wat - vijf tellen om precies te zijn - dichter sluipen. Man van de dag was overigens Michal Kwiatkowski, de Poolse wereldkampioen van Etixx-Quick.Step maakte deel uit van een vierkoppige ontsnapping en strandde pas op een kleine 500 meter van de streep. Op naar het slotweekend, dat nog de moeite belooft te worden.

Net als gisteren een grillig parcours met de nodige hellende en lastige meters, maar finaal toch kansen op een (massa)sprint. Peter Sagan die had maar één missie: zijn hattrick vervolledigen en zege nummer twaalf op zijn conto schrijven. De 25-jarige Slowaak stond na gisteren op gelijke hoogte met de Zwitsere monumenten Ferdi Kübler en Hugo Koblet en droomde van een eenzaam voetstukje. Hij zou dan samen met zijn 'brothers in arms' van Tinkoff-Saxo wel de controle over het pak moeten behouden en dat beloofde niet makkelijk te worden. Bovendien zouden intrinsiek snellere jongens als Degenkolb, Kristoff en Cavendish roet in het eten kunnen strooien. Die laatste kon overigens niet meer rekenen op onze landgenoot Julien Vermote. De West-Vlaming had te veel last van de schaafwonden aan heup en knie die hij opliep bij zijn lelijke smak op het gladde wegdek van gisteren.

Bedrijvige Kwiatkowski in vlucht
De start van de etappe vanuit het tweetalige Biel/Bienne was alvast verschroeiend en daar zat een bijzonder bedrijvige en actieve Michal Kwiatkowski voor veel tussen. De 25-jarige metronoom in de regenboogtrui had in deze ronde nog niet veel kunnen tonen, behalve dan dat hij nog bergen werk voor de boeg heeft met het oog op de Tour. In de eerste etappe kreeg hij al tien minuten aangesmeerd en in de stand stond hij op een bedroevende 99ste plaats. Tijd om toch iets te tonen, dacht de man uit Torun en hij kon zich samen met de Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica), de Fransman Axel Domont (Ag2R) en de Zwitser Silvan Dillier (BMC) losrukken. Bij Tinkoff-Saxo beseften ze meteen het gevaar en 'Hulk' Sagan liet meteen zijn mannen de kop nemen, kwestie van het zaakje nauwlettend in de gaten te houden.

15
TDW
15
TDW
15
TDW
15
TDW
15
TDW
15
TDW
15
TDW
15
TDW

Hermans komt ten val
Dat resulteerde alvast in het feit dat de vier aanvallers nooit meer speelruimte kregen dan vier minuten. Al in het openingsuur - afgehaspeld in een slordige 47 kilometer per uur - zagen ze hun voorsprong teruglopen. Niet spectaculair, maar ze voelden met mondjesmaat aan dat ze niks cadeau zouden krijgen. Na 85 kilometer trouwens even opschudding voor de Belgische wielerfans want Ben Hermans lag op de grond, gelukkig kon de winnaar van de Brabantse Pijl weer verder, oef! Iets verder mochten 'Kwiat', Domont, Dillier en Impey de finale aansijden met in twee ronden telkens evenveel klimmetjes van derde categorie. Niet dat die een grote rol zouden opeisen, wel integendeel zelfs. De voorsprong van het leiderskwartert denderde wel gezwind naar beneden, op 25 km van de streep hadden ze nog amper 43 seconden. Vogels voor de kat, kon niet anders.

Sprintje uit de duizend
Maar vooraan zat natuurlijk wel nog altijd ene Kwiatkowski, een klasbak die altijd ietsje meer kan. Giant-Alpecin, Lotto-Soudal - met VdB in dienst van Roelandts - en Katusha hadden hun handen vol met onze Pool. Dillier en Impey klampten aan bij de tempobeul terwijl Domont zijn kaars al was uitgedoofd. In een afdaling in volle finale wees de snelheidsmeter ineens 80 per uur aan, het was een snoeiharde en vlammende strijd. 20, 15, 10...In de slotkilometers leek een kranige Kwiatkowski - die nog eens was gaan versnellen - toch te begeven. Dat deed hij uiteindelijk ook, maar wel pas op 450 meter van de streep en omdat het ineens aardig omhoog liep. Het bultje te veel voor de poulain van Patrick Lefevere, die nog kon toekijken hoe Kristoff met veel exposé en kracht aanzette. Recordjager Sagan moest vanuit een haast verloren positie terugknokken, maar met een formidabele sprint kwam hij bijna nog op en over de Noor. Bijna dus en net niet voor de Slowaak.

15
PHOTO_NEWS
15
PHOTO_NEWS
15
EPA
15
TDW
15
TDW
15
TDW

Greg Van Avermaet sprintte naar de derde stek. Jurgen Roelandts werd zesde, Sep Vanmarcke zevende. De 25-jarige Fransman Thibaut Pinot (FDJ) behield de gele leiderstrui. Hij heeft 37 seconden voor op de Welshman Geraint Thomas. De Italiaan Domenico Pizzovivo en de Sloveen Simon Spilak bezetten op 50 seconden de derde en de vierde stek.

Uitslag 7de rit

1. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 164,6 km in 3u38:07

(gem. 45,28 km/u)

2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:00

3. Davide Cimolai (Ita/LAM) 0:00 *** 4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

5. Arnaud Démare (Fra/FDJ) 0:00 *** 6. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 0:00 *** 7. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 0:00

8. Michael Albasini (Zwi/OGE) 0:00

9. Marco Marcato (Ita/WGG) 0:00

10. José Joaquin Rojas (Spa/MOV) 0:00 .

Stand na 7de rit

1. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) de 1071,7 km in 25u55:03

(gem. 41,35 km/u)

2. Geraint Thomas (GBr/SKY) op 0:37

3. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:50

4. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:50

5. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:07

6. Jakob Fuglsang (Den/AST) 01:22

7. Tom Dumoulin (Ned/TGA) 01:27

8. Steve Morabito (Zwi/FDJ) 02:29

9. Sébastien Reichenbach (Zwi/IAM) 02:43

10. Sergio Henao (Col/SKY) 02:46 .

Lees meer