5
Photo News

Jasper Philipsen pakt eerste World Tour-zege na diskwalificatie Caleb Ewan, die kopstoten uitdeelt in sprint

Vijf dagen amper maakt Jasper Philipsen deel uit van het WorldTour-peloton en zijn eerste WorldTour-zege heeft hij al binnen. In Strathalbyn won hij na een tumultueuze sprint. Caleb Ewan kwam als eerste over de streep, maar werd omwille van een paar kopstoten naar Philipsen gediskwalificeerd.

“Het voelt vreemd”, zei Philipsen, nadat hij op het podium de bloemen en het applaus in ontvangst had genomen. “Het voelt niet als een echte overwinning. Liever had ik Ewan op een rechtmatige manier geklopt. Maar goed. Als mensen straks naar de uitslagen kijken, zullen ze mijn naam zien staan en niet die van Caleb Ewan.”

Philipsen had zich verzoend met de tweede plaats. Hij zei ontgoocheld te zijn. “Het was een gevecht. Ik probeerde het wiel te pakken. Maar ik wilde geen ruzie.”

De podiumceremonie werd uitgesteld en uitgesteld en uiteindelijk kwam het nieuws dat Caleb Ewan werd gediskwalificeerd. De Australiër vond een achteruitgang uit de tent van waar hij normaal op het podium moest klimmen en stapte uiteindelijk zonder verdere commentaar in het Lottobusje. En ondertussen werd Philipsen tot zijn eigen grote ongeloof gevierd als nieuwe winnaar. Na een sprint die ongeveer als volgt was verlopen: “Het was nog 350 meter voor de streep. Ik probeerde een goede positie te vinden en nam het wiel van Peter Sagan, om uit de wind te blijven. Caleb Ewan kwam eraan en gaf me twee duwen met het hoofd. Het ging zo snel dat ik niet kan zeggen of zijn uitsluiting terecht is of niet. Ik was ook wel blij met mijn gevoel bij de tweede plaats. Nu voelt het dubbel dat ik hier win. Ik ga de beslissing van de jury niet aanvechten (lacht).”

Wat hij miste, zei Philipsen, was dat hij zijn handen niet in de lucht had kunnen gooien. “Dat is toch wat je doet als je gewonnen hebt. Maar het resultaat staat er nu. En hopelijk volgt er binnen enkele jaren (sic) een echte overwinning.”

Kopstoten of niet, Caleb Ewan was toch de snelste, vond Philipsen. Nogmaals: “Ik was eigenlijk tweede. Het is geen echte overwinning. Een WorldTour-zege voor de ploeg is erg belangrijk. Voor mij persoonlijk moet het anders. De jury zal wel haar redenen hebben gehad. We zijn in Australië voor de Tour Down Under en Ewan is een Australiër. Ik was een beetje bang hoe het publiek zou reageren. Maar het applaus was erg respectvol.”

Ewan: “Veel ex-sprinters zullen beamen dat mijn manoeuvre niet ongeoorloofd was”

“Ik ben erg ontgoocheld. Ik keek heel hard uit naar mijn eerste officiële overwinning voor Lotto-Soudal. Dan denk je dat die binnen is, is dat een grote opluchting, maar krijg je meteen een koude douche wanneer je hoort dat je teruggezet bent in de rituitslag", luidt het bij Ewan in een officiële reactie. “Desalniettemin heeft de ploeg uitstekend werk geleverd vandaag. Het was een verraderlijke en hectische dag met veel wind. Iedereen wist voor aanvang van de rit dat de kans op waaiers bestond, maar de ploeg hield me de volledige dag vooraan. Ook de slotkilometers kon ik in een uitstekende positie aanvatten.”

“In de diepe finale zat ik in het wiel van Peter Sagan, maar Philipsen probeerde die plaats in te nemen en me uit het wiel van Sagan te kwakken", vervolgde Ewan. “Tijdens de sprint mag en kan je de handen niet van het stuur halen dus gebruikte ik mijn hoofd om niet in de dranghekkens te belanden. Op een helikopterbeeld is een beweging met het hoofd natuurlijk goed zichtbaar, maar veel ex-sprinters zullen beamen dat mijn manoeuvre niet ongeoorloofd was.”

“Ik moet natuurlijk de beslissing van de jury accepteren, maar ga er niet mee akkoord. Ik wilde mezelf en het volledige peloton beschermen tegen een valpartij. De commissarissen luisterden niet naar ons verhaal vooraleer ze de uiteindelijke beslissing namen. Het zal toch een paar dagen duren om de ontgoocheling te verwerken. Nu komt het er op aan om de Tour Down Under goed te proberen afsluiten met de ploeg en daarna te focussen op nieuwe doelen.” 

5
Photo News

Start gehavende Bevin onzeker

De klassementsleider van de Tour Down Under is na de vijfde etappe in het ziekenhuis beland. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin is daar doorgelicht om de ernst van de verwondingen te bepalen die hij opliep door een zware val in de slotfase van de rit van Glenelg naar Strathalbyn. Hoewel er geen breuken bij de renner van CCC zijn geconstateerd, is het allerminst zeker dat hij zondag van start gaat in de zesde en laatste etappe van de Australische rittenkoers uit de UCI WorldTour.

“Hij heeft gelukkig niets gebroken en ook geen inwendig letsel, maar Patrick zit wel vol blauwe plekken en schaafwonden. We zullen hem zondag voor aanvang van de etappe nog uitgebreid onderzoeken. We willen er vooral zeker van zijn dat hij geen hersenschudding heeft”, zei teamarts Piotr Kosielki.

Bevin stapte na de crash weer op de fiets en wist alsnog aan te sluiten in het peloton. Hij verspeelde daardoor geen tijd en heeft in het algemeen klassement zeven seconden voorsprong op Daryl Impey. De zesde etappe is ook de zwaarste met een aankomst bergop.

5
AFP
5
Photo News
5
EPA

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Roger Deprez

    Jasper, want een beheersing op die leeftijd ik denk dat er weinige renners zich zouden kunnen inhouden met die kopstoten. Wat heel belangrijk is dat wij weer in de toekomst er een top spurter bij hebben.

  • hermien lievers

    terecht gewonnen! je bescheidenheid siert je, maar trost zijn is meer op zijn plaats! geweldige prestatie!

Lees meer