4 Johan Bruyneel met gele truien die hij cadeau kreeg. Daarop telkens een dankwoord, veelal van Lance Armstrong, uiterst rechts van Alberto Contador.
Hollandse Hoogte / Clemens Rikken Johan Bruyneel met gele truien die hij cadeau kreeg. Daarop telkens een dankwoord, veelal van Lance Armstrong, uiterst rechts van Alberto Contador.

Exclusief voor abonnees

Johan Bruyneel openhartig over verleden en heden: “Als ik nu terugkijk, denk ik: godverdomme, wat was ik voor een klootzak”

Het zijn ruwe jaren geweest voor Johan Bruyneel (54). Hij is levenslang geschorst, gescheiden, en van zijn vergaarde fortuin is nog slechts een financiële puinhoop overgebleven. “Een vriend zei me: ‘Ik ­versta niet hoe jij nog rechtstaat.’” Uit het dal klimt hij weer naar boven. “Ik ben ­content met de mens die ik nu ben.”

Gisteren rustdag in de Tour, ook voor ­Johan Bruyneel. Hij werd niet gebeld uit de studio in Aspen, Colorado, voor zijn dagelijkse podcast waarin hij zijn licht laat schijnen over de voorbije Touretappe en met beangstigende precisie voorspelt hoe de volgende rit gaat verlopen. Bruyneel mag dan een outcast zijn sinds het vernietigende USADA-rapport uit 2012 over georganiseerd dopinggebruik binnen de wielerploegen van Lance Armstrong, zijn kennis en opinie over wielrennen worden nog erg gewaardeerd. 

Bruyneel en Armstrong halen in de categorie Sports & Recreation de hoogste luisterdichtheid op iTunes en Spotify. En dat doet hem deugd. “Het gaat erg goed, ik krijg veel reacties. Mensen zijn blijkbaar nog altijd geïnteresseerd in mijn mening. Ik ben er in de Giro mee begonnen, samen met Lance. Hij vroeg: ‘Doen we er nog één voor de Tour? Met mij, of wil je liever alleen?’ ‘Alleen’, zei ik. Ik spreek graag over de technische kant van de koers, voor ­Lance is het meer een talkshow.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric maier

    LA is idd vooral aangepakt vanwege zijn maffieuse aanpak tegen oa Franky Andrieu. Wat het epo gebruik betreft, ze schieten mangs alle kanten op hem alsof de rest vrij van epo rondreed in de jaren 2000. Het grote verschil met de 90er jaren is dat ze allemaal in kleine dosis toepasten omdat het dan erg lastig opspoorbaar is en het aantal nieuwe bloedplaatjes redelijk normaal steeg.Cofidis, Rabobank etc.. ze leven allemaal doorgaan. Bruyneel deed hetzelfde als de andere sportbestuurders maw

  • marc germeau

    René (ben jij DE René Martens van RDV82?). Armstrong heeft zijn Tour zeges kwijtgespeeld wegens zijn mafieuse gedrag in het peloton. Van 4 of 5 renners heeft hij de carrière om zeep gebract daarmee, als ex renner moet u dat toch iets doen, nee? Wat LA deed, stak kwa bedrog alles voorbij wat voordien gebeurde in de wielrennerij. En Merckx, die had Tour 69 niet mogen rijden zonder speciale tussenkomst van het UCI.

Lees meer