Screenshot

Kittel weigert excuses van bokser Grivko: "Een schande voor onze mooie sport"

Opschudding in de derde rit van de Ronde van Dubai. Marcel Kittel (Quick.Step Floors) kreeg onderweg een klap in het gezicht van Astana-renner Grivko die na de wedstrijd uit koers werd gezet door de jury. Bij Cyclingnews gaf Kittel meer tekst en uitleg over het incident: "Hij had mijn oog kunnen beschadigen, want mijn bril raakte gebroken."

"Het incident vond plaats tijdens de waaiervorming. Ik probeerde om terug vooraan te geraken en ik denk dat het perfect normaal is dat je dan soms wat tegen elkaar duwt. Ik probeerde terug in lijn te geraken naast één van Grivko's ploegmaten. Hij was daar niet mee akkoord, dus ik probeerde via een omweg voorbij te steken en kwam zo tussen Grivko en zijn ploegmaat te zitten, dus ik moest Grivko ook wat opzij zetten, maar ik bleef wel met mijn handen op het stuur. Dan probeerde ik met die jonge ploegmaat te praten en hem te vragen waarom hij zo'n risico nam en op dat moment kreeg ik een slag in mijn gezicht", zegt Kittel aan Cyclingnews.

"Ik probeerde nadien met hem te praten in de wedstrijd zelf, maar dat is niet voor publicatie", vervolgde Kittel. "Hij zou moeten gediskwalificeerd worden en misschien wel geschorst worden voor zes maanden. Dit is erg voor het wielrennen. Een centimeter naar rechts en hij had mijn oog kunnen beschadigen, want mijn bril raakte gebroken bij het incident."

"Kittel was woedend"
Astana publiceerde intussen al excuses op Twitter aan Kittel. "Het team verontschuldigt zich bij Marcel en zijn ploeg voor het ongepaste gedrag van Andrei Grivko." De boosdoener zelf vertelde na afloop het volgende: "Kittel wilde mijn plaats inpikken. Hij bleef maar duwen. Ik probeerde hem met mijn hand weg te duwen. Misschien begreep hij mij niet, ik weet het niet. Daarna brak hij zijn bril, hij was echt woedend."

Kittel zelf gaf aan dat hij geen enkel excuus aanvaardt voor dit gedrag. "Dit heeft niets meer te maken met wielrennen", liet hij nog optekenen op Twitter, "wat Grivko deed is een schande voor onze mooie sport." De renner is intussen door de organisatie uit koers genomen. Hij moet ook een boete van 200 Zwitserse frank (187 euro) betalen.

Lees meer