3
BELGA

KOERS KORT (16/05). Ook B-staal Betsema positief - Philipsen spreekt over dopinggevallen bij UAE - Groenewegen wint driemaal op rij in Duinkerke

Ook B-staal Betsema positief

Ook het B-staal van de urine van veldrijdster Denise Betsema vertoont afwijkende waarden die kunnen duiden op dopinggebruik. Dat heeft de UCI bekendgemaakt. De 26-jarige Nederlandse blijft voorlopig geschorst. Betsema testte eind januari na de Wereldbekermanche van Hoogerheide positief op anabole steroïden. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vroeg meteen een B-staal aan, maar die is dus ook positief. 

3
BELGA

Keukeleire zit op schema voor eindzege in Vierdaagse van Duinkerke: “Elke seconde telt”

Jens Keukeleire is aan zijn eerste Vierdaagse van Duinkerke bezig. Voor de start van de Franse rittenkoers werd de West-Vlaming naar voren geschoven als kopman binnen Lotto Soudal, maar de ploeg is ondertussen al twee renners kwijt. Jelle Wallays moest opgeven na val in de openingsetappe en de Nederlander Brian van Goethem kwam niet meer aan de start van de derde etappe. Reden: een dubbele oogontsteking. Toch zit het team op schema voor het eindklassement met Jens Keukeleire, die vandaag het podium op mocht als winnaar van de dagrushes.

“Het is leuk nog eens op het podium te mogen staan, al is dat maar voor een nevenklassement”, gaf Jens Keukeleire mee. “Ik vind het hier wel een heel gevaarlijke bedoening. Er staan veel hindernissen op de weg die niet voldoende gesignaleerd zijn. En er wordt heel hectisch gekoerst. Van start tot het einde van de etappe is het heel veel opletten geblazen”.

Jens Keukeleire pakte vandaag vier seconden bonificatie en staat na drie etappes als vijfde geklasseerd. “Wat volgt de komende twee dagen is een parcours dat me zeker ligt. Maar er zitten hier nog een pak renners die goed uit de voeten kunnen op wat ons nog te wachten staat. Ik sprong vandaag mee in de lange vlucht, juist om mijn klassement wat scherper te stellen en wat bonificatieseconden te sprokkelen. Dat lukte dus, al had ik liever gehad dat we tot het einde konden doorgaan. Alles gaat volgens plan.”

Groenewegen blijft maar winnen: “Chapeau voor de ploeg”

Voor de derde keer op rij toonde Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) zich de snelste van het pak in de Vierdaagse van Duinkerke. Gisteren nog gebeurde dat nadat Clément Venturini gedeclasseerd werd, maar vandaag stond er geen maat op de Nederlander. Groenewegen werd perfect afgezet en flitste naar zijn derde zege in deze Franse rittenkoers. De kans dat het morgen nog eens tot een massasprint komt, is een stuk kleiner dan tijdens de eerste drie ritten. Maar Groenewegen kan terugvallen op een sterke ploeg die er alles aan zal doen om hem zijn vierde opeenvolgende zege te laten boeken.

“Drie overwinningen behalen is niet niks”, begon de Nederlander zijn uitleg na afloop. “Gisteren gebeurde dat na tussenkomst van de jury, maar vandaag hebben wij laten zien dat onze sprinttrein steeds beter op de rails komt te staan. In Saint-Quentin lieten we ons verrassen, maar vandaag liep alles perfect. Chapeau zeg ik dan. Eigenlijk is het niet slecht dat we foutjes maken. Daar kan je enkel maar uit leren. Morgen wacht een iets lastigere etappe, maar we zien wel waar we uitkomen. Voor mij kan deze Vierdaagse van Duinkerke al niet meer stuk. Vandaag moesten wij de hele wedstrijd dragen en dat lukte.”

De ‘koninginnenrit’ van zaterdag op en rond de Mont Cassel zal voor Dylan Groenewegen te zwaar zijn. Maar dan kan zijn teamgenoot Mike Teunissen opstaan als leider. “Het is geen geheim dat Mike Teunissen een goed eindklassement kan rijden hier in de Vierdaagse van Duinkerke”, besloot Groenewegen. “Hij kan de korte nijdige hellingen beter aan dan mezelf. En dus kunnen we schuiven wat betreft onze tactiek.”

Groenewegen wint derde etappe op een rij in Vierdaagse van Duinkerke

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft - na de eerste en de tweede - nu ook de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke, met start in Laon en aankomst na 156,5 kilometer in Compiègne, gewonnen. De 25-jarige Nederlander was in de derde opeenvolgende massasprint opnieuw de snelste van het pak. Marc Sarreau (Groupama-FDJ) werd, net als in de openingsetappe, tweede. Clément Venturini (AG2R La Mondiale), gisteren nog gedeclasseerd wegens onregelmatig spurten, werd opnieuw teruggezet door de jury. Opnieuw wegens onregelmatig sprinten. Zo schoof Christophe Laporte (Cofidis) een rang op als derde. Roy Jans (Corendon-Circus) eigende zich de vierde plaats toe, net voor Timothy Dupont (Wanty-Gobert). Logischerwijze verstevigt Groenewegen zijn leidersplaats met de behaalde bonificatiepunten.

Het waren de renners van Wanty-Gobert die van bij de start het tempo bepaalden in het peloton. Reden hiervoor was dat Tom Devriendt, leider in het bergklassement, op zoek ging naar bijkomende punten tijdens de beklimming van de eerste helling van de dag na 5 kilometer koers.

Daar slaagde Devriendt ook in, en onmiddellijk na deze eerste helling trokken Jens Keukeleire, Elmar Reinders, Anthony Turgis, Nicolas Baldo en Dries De Bondt in de aanval. Zij kregen een maximale voorgift van 2:55 op het peloton waarin de renners van Team Jumbo-Visma het tempo bepaalden. Net voor de laatste beklimming van de dag, op 63 kilometer van de eindmeet, zorgden die van Cofidis ervoor dat alles opnieuw samensmolt. Het sein dan voor Tom Devriendt om opnieuw drie punten te pakken op die laatste bult.

Stan Dewulf, Sjoerd van Ginneken, Yoann Paillot en Kenny Dehaes trokken daarop in de aanval. Ook zij zongen het niet tot het einde uit. Daar zorgden de renners van Jumbo-Visma voor. Het werd meteen duidelijk dat de derde opeenvolgende massasprint een feit zou zijn. In de laatste rechte lijn werd Dylan Groenewegen perfect afgezet. En hij maakte het opnieuw af.

Morgen trekken de renners van de ene kustgemeente naar de andere. De start ligt in Fort-Mahon-Plage. De finishlijn is 179,8 kilometer verderop in Le Portel getrokken.

Jasper Philipsen: “Dopingzaken heel spijtig voor de ploeg”

UAE Team Emirates beleeft geen al te gemakkelijke periode. In de Giro stuurde de ploeg Juan Sebastián Molano naar huis wegens afwijkende waarden na eigen intern onderzoek, gisteren raakte bekend dat renner Kristijan Durasek dan weer betrokken was bij Operatie Aderlass in het verleden en door de UCI geschorst werd. De renner nam de start niet meer in Californië.

“Dat is vervelend natuurlijk”, zegt ploegmaat Jasper Philipsen. “Wij waren met de ploegmaten helemaal niet op de hoogte van het nieuws en hoorden het pas bij het ontbijt woensdag. Iedereen reageerde verbaasd. De ploeg heeft Kristijan uit de wedstrijd genomen. We hebben hem zelfs niet meer gezien. Ik heb hem nog een berichtje gestuurd, veel meer kan ik niet doen, maar ik weet absoluut niet wat er gebeurd is. Het zijn ook mijn zaken niet. Als hij niks heeft mispeuterd, dan zal hij dat wel kunnen aantonen.”

“Deze zaak is niet leuk voor ons team, zeker ook omdat we een streng antidopingbeleid hebben en de ploeg daar veel waarde aan hecht. Dinsdag was er Molano en dat heeft de ploeg zelf naar buiten gebracht. Laat ons hopen dat het hier bij blijft. Ik vertrouw de ploeg voor 100 procent, wat de renners doen, daar kan ik weinig aan veranderen. Het zijn ook zaken uit het verleden, al is 2017 (Durasek) wel kortbij, maar mijn oordeel ga ik er niet over geven. We moeten afwachten hoe dit afloop.”

Pech voor Lotto-Soudal houdt aan: ook Van Goethem moet uit Vierdaagse van Duinkerke stappen

Na de opgave van Jelle Wallays moet Lotto-Soudal de rest van de Vierdaagse van Duinkerke ook afwerken zonder Brian Van Goethem. De Nederlander heeft een ooginfectie opgelopen en zal vandaag niet meer starten in de derde rit, dat meldde Lotto-Soudal vandaag op Twitter. Ook in de Giro moest de Belgische ploeg gisteren afrekenen met een opgave, Jelle Vanendert had al twee dagen last aan de knie.

In de Vierdaagse van Duinkerke moet Lotto-Soudal nu verder met vijf: Jens Keukeleire, Stan Dewulf, Frederik Frison, Rémy Mertz en Enzo Wouters.

Hilaire Van Der Schueren duimt voor Tourdeelname van geblesseerde Offredo

Eén van de vele slachtoffers na de massale valpartij tijdens de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke, Yoann Offredo, is ondertussen huiswaarts gekeerd. De Fransman van Wanty-Groupe Gobert laat zich vandaag/donderdag of vrijdag nog eens medisch checken in het ziekenhuis. Hij liep bij zijn val zware blessures op aan de rechterarm en -knie.

“Yoann Offredo is woensdagnacht nog in het rennershotel gebleven. Hij werd gisterenavond gehecht aan de elleboog maar er zou geen breuk aan dat gewricht zijn”, stelt sportdirecteur Hilaire Van Der Schueren. “Hij is nu huiswaarts om daar verder te recupereren. Yoann staat nog steeds op mijn longlist voor de Tour de France. Hij is een enorme doorbijter. Zijn volgende wedstrijd is de Ronde van Luxemburg. Daarna staat een hoogtestage op zijn programma. Ik hoop dat hij Luxemburg haalt. Anders moeten we zijn programma bijschaven om hem alsnog startklaar te krijgen voor de Tour de France.” De voorbije twee edities was de 32-jarige Fransman er steeds bij in La Grande Boucle.

In de Vierdaagse van Duinkerke moet Wanty-Groupe Gobert het dus met nog slechts zes renners stellen: “Ik heb hier onder andere Timothy Dupont, Frederik Backaert, Pieter Van Speybrouck en Aimé De Gendt aan boord. Allen kunnen goed uit de voeten op de Mont Cassel. Met Tom Devriendt hebben we de drager van de bolletjestrui. Laatstgenoemde mag zijn kans gaan om dat shirt wat langer te behouden”, vervolgt Hilaire Van Der Schueren. “We zijn door het uitvallen van Yoann Offredo numeriek in de minderheid, maar ik denk dat een goed eindklassement er zeker in zit.”

3
Photo News

Roosen breekt sleutelbeen, Meintjes loopt polsbreuk op

De vierde etappe in de Ronde van Californië (WorldTour) heeft  enkele slachtoffers gemaakt. Bij een val diep in de finale brak de Nederlander Timo Roosen (Jumbo-Visma) zijn sleutelbeen. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (Dimension Data) liep een polsbreuk op.

Beide renners konden de finish in Morro Bay bereiken en werden vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar kwamen de breuken aan het licht.

Roosen (26) en Meintjes (27) kenden alle twee al de nodige pech dit seizoen. De Nederlander kwam begin maart ten val tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. Een knieblessure hield hem daarna een maand aan de kant. Meintjes ging op 11 maart onderuit in Parijs-Nice en was daarna een hele tijd out.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddy van Puymbrouck

    Ik maak me geen illusies, de wielersport zal nooit clean zijn wat men u ook probeert wijs te maken!.

Lees meer