6
AFP

KOERS KORT 21/03. Colombiaans talent langer bij Education First - Géén Cavendish in Milaan-Sanremo

Lotto Soudal rekent op snelle mannen Adam Blythe en Enzo Wouters

Lotto Soudal rekent morgen op zijn snelle mannen Adam Blythe en Enzo Wouters als het in de Bredene-Koksijsde Classic tot een sprint komt op de Ter Duinenlaan. Sportdirecteur Frederik Willems kan ook een beroep doen op Stan Dewulf, gisteren betrokken in één van de talrijke valpartijen in Nokere Koerse.

“De schade bij Stan Dewulf valt al bij al nog mee. Hij liep wel enkele fikse schaafwonden op, maar is voldoende fit om vrijdag te koersen”, meldde Willems. “Het is afwachten hoe de koerssituatie zal zijn na de passage door het Heuvelland, met onder andere de Kemmelberg als hindernis. Ook in de aanloop naar De Moeren moeten mijn renners attent, zijn want daar is wel altijd iets op til, wind of geen wind. Enzo Wouters en Adam Blythe genieten bescherming, want zij kunnen het in een groepssprint afmaken.”

6 Enzo Wouters.
Photo News Enzo Wouters.

Colombiaanse wielrenner Daniel Martinez lang bij Education First

De Colombiaanse wielrenner Daniel Martinez heeft zoveel indruk gemaakt, dat de teamleiding van EF Education First zijn contract nu al met drie jaar heeft verlengd tot eind 2023. De 22-jarige Martinez won onlangs de koninginnenrit in Parijs-Nice, met aankomst op de Col de Turini. De Colombiaan veroverde begin dit jaar al de nationale titel tijdrijden en eindigde als derde in de Ronde van Colombia.

“Hij behoort tot de twintig meest getalenteerde klimmers in het peloton”, zegt teambaas Jonathan Vaughters. “Maar juist de progressie die hij boekt in de tijdritten, maken hem zo’n opwindende wielrenner. Hij is een klimmer wiens tijdrit tot zijn kracht behoort en niet tot zijn zwakheden.”

Martinez rijdt sinds vorig jaar voor het Amerikaanse Worldteam. Hij eindigde als debutant in de Tour de France op de 36ste plaats en liet zich ook zien in Catalonië (zevende), Romandië (twaalfde) en Californië (derde).

6
AFP

Ewan: “Rugwind niet ideaal voor sprinters”

Lotto-Soudal trekt voluit de kaart van zijn snelle man Caleb Ewan, morgen in de 110de editie van Milaan-Sanremo (Ita/WorldTour). En de Australiër sluit een zware koers niet uit. “Momenteel wordt er rugwind langs de kust voorspeld, wat niet ideaal is voor de sprinters. Dat kan voor een hoger tempo op de beklimmingen zorgen en kan ook een agressief koersverloop in de hand werken.”

Vorig jaar strandde Ewan er op een zucht van de zege. Vincenzo Nibali hield na een aanval op de Poggio echter op het nippertje stand tegen een aanstormend peloton, waarin Ewan de snelste was. Ook dit jaar is hij een van de favorieten op de Via Roma. “Natuurlijk wil ik beter doen dan vorig jaar. Milaan-Sanremo is mijn grootste doel tijdens de eerste helft van het seizoen. Ik mik dan ook op de overwinning”, verklaarde hij onomwonden.

“Er zijn heel wat kanshebbers en dat is exact wat Milaan-Sanremo zo moeilijk maakt om te winnen. Enerzijds heb je de punchers zoals Alaphilippe, die in een uitstekende vorm verkeert en bovendien ook nog snel is aan de meet. Als hij aanvalt op de Poggio, wordt het een lastige finale. Anderzijds zijn er de sprinters zoals Viviani en Gaviria, maar ook met Peter Sagan ben je nooit klaar. De renner die tijdens de wedstrijd het best zijn krachten spaart, wint.”

Naast Ewan selecteerde Lotto-Soudal met Jens Keukeleire, Nikolas Maes en Tosh Van der Sande drie Belgen voor La Primavera. De overige renners in de selectie zijn Adam Hansen, Roger Kluge en Tomas Marczynski.

6 Caleb Ewan.
Photo News Caleb Ewan.

Teammanager woest op hulpdiensten na valpartij: “Hadden enkel oog voor Van der Poel”

Peter Bauwens is niet te spreken over de medische behandeling van zijn renner Floris Gerts, gisteren meteen na de valpartij in Nokere Koerse. “Ik wist eigenlijk niet hoe ik me diende te voelen na afloop van de wedstrijd”, reageerde de baas van Tarteletto-Isorex. “De hulpdiensten keken niet om naar mijn renner, maar hadden enkel oog voor Mathieu van der Poel.”

De wedstrijd in Nokere werd ontsierd door een zware valpartij van Floris Gerts in volle sprint, waarbij ook Mathieu van der Poel en enkele anderen ten val kwamen. “Gelukkig liep Floris geen breuken op”, aldus de manager. “Het gaat om zware kneuzingen aan nek en schouders, hij werd genaaid aan het oog en liep ook een zware hersenschudding op waardoor hij enkele weken aan de kant staat.”

“Wat me het meeste stoorde in het ganse voorval, is dat de hulpdiensten enkel oog hadden voor één renner met een kampioenstrui (Mathieu van der Poel, red.)”, gaat hij verder. “Akkoord dat hij misschien wel populairder is dan Gerts, maar als er hulp moet geboden worden aan een renner in nood, mag daar geen onderscheid in gemaakt worden. Er stonden op een gegeven moment vier hulpverleners rond Mathieu, alle aandacht ging naar hem, terwijl er niemand bij Floris was. Gelukkig was zijn vader daar en die is dokter. Hij ontfermde zich over hem, verleende de eerste bijstand, maar het kan toch niet dat er niemand van de hulpdiensten naar mijn renner omkeek. Alle aandacht van de hulpdiensten ging naar Van der Poel, zonder zich te bekommeren om een renner van een continentaal team. Ik begrijp niet dat de hulpdiensten daar onderscheid in maken, dat gaat mijn petje te boven. Bovendien was Floris er echt wel erg aan toe. Hij ligt nu in een donkere kamer, kan niet fietsen, dat minstens vier tot zes weken.”

Bauwens verwijt de organisatie niets. “Neen, het zijn de hulpdiensten die in fout waren”, gaat hij verder. “Zij deden hun werk niet goed. Of ik klacht ga indienen? Neen, wat voor nut heeft dat? Het maakt me niet uit of het nu het Rode of Gele Kruis was, die mensen moeten hulp bieden aan iedereen, niet alleen omkijken naar één renner. De hulpdiensten moeten iedereen gelijk behandelen.”

6 Floris Gerts.
Photo News Floris Gerts.

Acht WorldTour-teams op gloednieuw parcours Bredene-Koksijde Classic

Met Koksijde als vervanger van Handzame moest er ook een nieuw parcours getekend worden voor de negende editie van de Bredene-Koksijde Classic (Bel/1.BC), de opvolger van de Bredene-Handzame Classic, die onder zijn nieuwe naam vrijdag voor de eerste keer gereden wordt. Aan de start in Bredene staan dan met Deceuninck-Quick.Step, Team Sky, Bora-Hansgrohe, CCC Team, Trek-Segafredo, Lotto-Soudal, UAE Team Emirates en Katusha-Alpecin acht WorldTour-teams.

“Alles begon in Handzame, maar het werd daar allemaal te krap en dus drong een verhuis zich op. Met Koksijde vonden wij een ideale nieuwe partner. En de kans bestaat om daar verder door te groeien. Wij willen aan de kust een zeer mooi verhaal schrijven”, stelt organisator Bert Pattyn.

Een nieuwe aankomstplaats zorgde er meteen voor dat een nieuw parcours diende uitgetekend te worden. “Onze startplaats blijft behouden aan het Staf Versluyscentrum van Bredene. Van daaruit trekken we naar Gistel, Middelkerke, Koekelare, Kortemark en Handzame. Een eresaluut, na zowat 45 kilometer, aan de plaats waar alles begon voor onze wedstrijd. Via Diksmuide, Ieper en Poperinge zetten we koers naar het Heuvelland met de beklimmingen van de Sulferberg, Kemmelberg en Rodeberg. Eens die hellingen achter de rug trekken we weer naar de kustzone met een passage aan De Moeren om zo Koksijde te bereiken na 160 kilometer. Daar wachten dan nog eens drie plaatselijke ronden van elk 13 kilometer met aankomst op de Ter Duinenlaan”, verduidelijkt koersdirecteur Stefaan Decleir.

Het deelnemersveld was kwalitatief nooit eerder zo sterk. “Deceuninck-Quick.Step komt met een zeer sterke ploeg naar Bredene”, stelt Pattyn. “Naast Fabio Jakobsen zijn ook Remco Evenepoel, Remi Cavagna, Iljo Keisse, Davide Martinelli, Pieter Serry en de winnaar van 2018, Alvaro Hodeg, van de partij. De kans dat de eindlaureaat opnieuw uit het kamp van Patrick Lefevere komt, is dus zeer groot. Al zullen ze de zege zeker niet cadeau krijgen. Kristoffer Halvorsen, de tweede van vorig jaar en winnaar in 2017, topt de selectie bij Team Sky. Ook de Duitser Pascal Ackermann, vorig jaar derde, is van de partij bij zijn team Bora-hansgrohe waar ook Erik Baska zit, de eindlaureaat van 2016. Met ook nog Kenny Dehaes (2013) staan er dus vier oud-winnaars aan de start van onze wedstrijd. En er zitten nog wel een pak sterke mannen in het peloton. Voor mij mag het zeker tot een koninklijke massaspurt komen, maar de kans dat het deelnemersveld op ons nieuw parcours voortijdig uit elkaar geranseld wordt, is ook groot. Misschien een uitgelezen moment voor Remco Evenepoel om eens uit te pakken”, besluit Bert Pattyn. 

6
Photo News

Géén Cavendish en Vermote in Milaan-Sanremo

Wat gevreesd werd, is nu ook bevestigd. Mark Cavendish staat morgen niet aan de start van Milaan-Sanremo, de klassieker die hij tien jaar geleden won. Daarnaast ook géén Julien Vermote in La Primavera. Dimension Data vaardigt dit zevental af: Giacomo Nizzolo, Roman Kreuziger, Steve Cummings, Enrico Gasparotto, Reinardt Janse van Rensburg, Tom-Jelte Slagter en Bernhard Eisel.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny van de perre

    Vdp is ne klasbak

  • Kaz Almaty

    PB heeft gelijk zonder meer

Lees meer