4
Twitter Belgian Cycling Team

KOERS KORT (27/2). Belgische vrouwen door in WK-ploegenachtervolging, mannen stellen teleur - Van Aert verkent morgen openingsklassieker

Nederlandse mannen en Australische vrouwen pakken goud op de sprint

De Nederlandse mannen en Australische vrouwen hebben op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow het goud op de sprint veroverd. De Nederlanders Roy van der Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zetten een tijd van 41.923 op de tabellen en troefden zo Frankrijk (42.889) af. Rusland (43.115) won tegen Duitsland de strijd om de derde stek. Oranje was ook op het vorige WK aan het feest.

Kaarle McCulloch en Stephanie Morton haalden het voor Australië in 32.255 van Rusland (32.591). Duitsland (32.789) kaapte het brons weg voor Mexico. 

Oliver Naesen voert AG2R aan

Oliver Naesen krijgt voor de Omloop het kopmanschap binnen het Franse AG2R La Mondiale toebedeeld. De 28-jarige ex-Belgische kampioen kan onder andere rekenen op steun van Stijn Vandenbergh. Die begint zaterdag aan zijn 12de opeenvolgende deelname in de Belgische openingsklassieker.

“Ik heb een goede winter achter de rug. Alles wat ik plande kon ik uitvoeren. Ik ben trouwens ook tevreden met mijn huidige conditie na de twee rittenkoersen, de Ronde van Valencia en de Ronde van Oman, die ik reeds afhaspelde”, stak Oliver Naesen van wal. De Zwitser Silvain Dillier en de Litouwer Gediminas Bagdonas vergezelden Oliver Naesen na de Ronde van Oman in België. “Hierdoor kregen we de kans om samen te trainen en bovendien een parcoursverkenning door te voeren van de E3 Harelbeke en Dwars door Vlaanderen. Ik ben er alvast klaar voor en ben gretig om een klassieker te winnen. Ik kijk uit wat volgt.”

De naam van zijn maatje Greg Van Avermaet duikt steeds op als het gaat om een kanshebber voor eindwinst in de Omloop. “Greg Van Avermaet is altijd goed”, lachte Oliver Naesen. “Maar ook Niki Terpstra komt goed voor de dag, ik zag hem immers bezig in Oman. En dan zijn er nog een pak die je naar voor kan schuiven als kandidaat winnaars. Tim Wellens bijvoorbeeld, die won al enkele keren. Van mijn kant ben ik er ook klaar voor.”

De selectie van AG2R
Oliver Naesen, Stijn Vandenbergh, Nico Denz, Silvan Dillier, Dorian Godon, Julien Duval en Alexis Gougeard.

4 Oliver Naesen.
Getty Images Oliver Naesen.

Belgische vrouwen door in WK-ploegenachtervolging, mannen out 

Het Belgische vrouwenteam heeft zich vandaag op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow geplaatst voor de eerste ronde in de ploegenachtervolging. De Belgen eindigden in de kwalificaties op de achtste stek, die net volstond voor kwalificatie. De Belgische mannen stelden teleur met een negende plaats. Hun ploegenachtervolging zit er dus op.

De Belgische vrouwen stelden met de achtste tijd hun plaats in de eerste ronde veilig. Jolien D’Hoore, Annelies Dom, Shari Bossuyt en Lotte Kopecky reden een chrono van 4:25.825 op de tabellen. Australië zette de scherpste tijd (4:14.915) neer, voor Groot-Brittannië (4:15.618) en Nieuw-Zeeland (4:19.065). De Belgen komen morgen in hun heat uit tegen Canada, vijfde van de kwalificaties in 4:20.650.

Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder, Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche moesten zich tevreden stellen met de negende plaats (3:59.617). Daarmee eindigden ze net buiten de verhoopte top acht die ze nodig hadden voor kwalificatie voor de eerste ronde en voor flink wat UCI-punten met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Australië (3:52.152) was bij de mannen het snelste.

Latour na operatie acht weken buiten strijd

Pierre Latour (AG2R-La Mondiale) is met succes geopereerd aan zijn linkerpols. De Fransman kwam vorige week op training ten val en moest een kruis maken over de UAE Tour. “Hij liep ook een breukje in de rechterelleboog op, maar hier is geen operatie nodig. Pierre is zo’n acht weken buiten strijd”, klinkt het bij zijn ploeg. 

4
REUTERS

Van Aert verkent morgen de Omloop 

Wout van Aert (Jumbo-Visma) verkent morgen de Belgische openingsklassieker, de Omloop. Samen met Maarten Wynants, de Nederlanders Timo Roosen, Mike Teunissen, Taco van der Hoorn, Danny van Poppel en Pascal Eenkhoorn, en nog een deel van de selectie van Kuurne-Brussel-Kuurne zal de voormalige wereldkampioen veldrijden donderdag de Omloop verkennen. Bedoeling is om de finale van de Belgische openingsklassieker onder de loep te nemen, een tocht goed voor zowat 85 kilometer. 

4
Photo News

Belgische openingsklassiekers eren Jef Braeckevelt met één minuut stilte

De start van de 74e Omloop, de openingsklassieker van het Belgische wielerseizoen op de weg, zal zaterdagvoormiddag voorafgegaan worden door één minuut stilte na het recente overlijden van ex-sportdirecteur Jef Braeckevelt. “Nadat de renners zich hebben opgesteld in de startbox vragen wij vlak voor de start van onze openingsklassieker één minuut stilte aan alle aanwezigen. Zo herdenken we het overlijden van Jef Braeckevelt”, stelt organisator Wim Van Herreweghe van de Omloop. 

Ook in Kuurne-Brussel-Kuurne wil men Jef Braeckevelt herdenken. “Ook wij houden één minuut stilte, maar gaan dat doen tijdens de vergadering met de sportdirecteurs op zaterdagavond. Tijdens dat moment willen wij ook kunstenaar Nesten herdenken alsook het tienjarig overlijden van renner Frederik Nolf”, stelt Geert Penez, organisator van Kuurne-Brussel-Kuurne.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Deprez

    Wout is een man van bij ons maar waarom er zoveel mensen tegen hem zijn is onbegrijpelijk en hij geeft daar niet eens aanleiding voor. We zullen zien of Wout een vervolg kan geven aan het zeer goede voorjaar van 2018 met de wereldtop als tegenstrevers. Van mij kan kant veel succes Wout.

  • Johan Maddens

    Vaes , Wout won al Schaal Sels , Ronde van Denemarken , Ronde van Limburg , Grand prix Pino Cerami , Brugge Classic , Ronde van Limburg . En erg jammer voor u , maar er volgen er nog . Veel succes Wout .

Lees meer