10
Photo News

KOERS KORT (28/09). Evenepoel mikt al op wegrit: "Dit moet mij liggen" - Driedaagse Brugge-De Panne wordt WorldTour

Oliver Naesen wint opnieuw Memorial Fred De Bruyne

Oliver Naesen (AG2R) heeft de Memorial Fred De Bruyne, een kermiskoers in  Berlare over 162,4 kilometer, gewonnen. De 28-jarige haalde het voor eigen volk afgescheiden voor Joeri Stallaert en de Albanese kampioen Ylber Sefa. Julien Van Den Brande werd vierde voor Niels De Rooze. Het was al de vierde keer in vijf jaar tijd dat Oliver Naesen de Memorial Fred De Bruyne won.

Voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen kruidde de hele wedstrijd. In de laatste ronde slaagde hij erin om weg te geraken, uit een selecte kopgroep, met Joeri Stallaert en Ylber Sefa. Naesen wou absoluut zijn vierde zege op vijf jaar in de wacht slepen in Berlare en demarreerde slag om slinger in volle finale. Uiteindelijk brak de veer dan toch bij Joeri Stallaert en Ylber Sefa en zo kon Oliver Naesen voor zijn talrijke supporters uitgebreid het zegegebaar maken.

. Uitslag (156 deelnemers):

1. Oliver Naesen (AG2R) de 162,4 km in 3u21:21

2. Joeri Stallaert op 0:16

3. Ylber Sefa (Alb)

4. Julien Van Den Brande 0:27; 5. Niels De Rooze; 6. Adrien Petit (Fra); 7. Jens Debusschere; 8. Gil D'Heygere; 9. Leon Rohde (Dui); 10. Jan Bakelants

10
Photo News

De vier Belgische helpers voor zondag voorgesteld

Vier kopmannen en vier helpers: dat is verdeling bij de Belgen voor zondag. De opdracht van de eerste vier is simpel: proberen te winnen. De laatste vier, die amper of geen WK-ervaring hebben, kwamen gisteravond uitleggen wat hun rol wordt.

Serge Pauwels (34, Dimension Data, 2de WK-deelname)

"De bondscoach ziet me als zijn wegkapitein. Er zijn geen oortjes zondag, dus in de koers zal hij weinig aanwijzingen kunnen geven. We zullen samen vooraf een reeks mogelijke scenario's doornemen. Als er iets gebeurt, moet je vlug reageren. Alleen wie snel kan beslissen, kan succesvol zijn."

"Dit WK is de reden waarom ik zo hard gerevalideerd heb (na zijn elleboogbreuk in de Tour, red.). Daarom zat ik al na vijf dagen opnieuw op de fiets. Ik ben heel blij dat ik hier ben."

Favoriet? "Roglic"

"Is dat belangrijk? Ik vind van niet. Ik maak me geen illusies, ik ben hier in een dienende rol. Wielrennen is een ploegsport, maar het is niet de bedoeling dat we allemaal in beeld komen. Het doel is dat er één Belg schittert. Op de Olympische Spelen in Rio hebben we gewonnen, maar heb ik geen medaille gekregen: voor mij is dat geen probleem."

10
Photo News

Laurens De Plus (23, Quick.Step, 1ste WK-deelname)

"Wat? Ben ik bij de helpers? Ik dacht dat die twee groepen alfabetisch waren verdeeld. (lacht) Neen, het is duidelijk dat we vier speerpunten hebben en dat het aan ons is om hen zo goed mogelijk te helpen. Zelfs in een klim-WK is het belangrijk dat de kopmannen uit de wind worden gehouden."

"Dit wil zeggen dat ik bij de acht beste renners van België ben. Daar ben ik fier op. Maar ik wil daar ook iets mee doen: erbij zijn is leuk, maar het is pas echt plezant als ik ook iets kan betekenen in de koers."

Favoriet? "Alaphilippe"

"België is hier de underdog, misschien zelfs minder. Ik denk niet dat we hier zot moeten doen en proberen op te vallen. Daarvoor wordt de koers veel te zwaar: ik heb de slotklim al gedaan, dat is een beest. Er gaan er veel 'verschieten'. Ik viel bijna om omdat mijn verzet, een 39x28,te groot was."

10
Photo News

Xandro Meurisse (26, Want-Groupe Gobert, 1ste WK-deelname)

"Ik ben aangeduid om Dylan Teuns in het begin van de koers bij te staan. Daarnaast moet ik ook in actie komen als er zich een 'bizarre' situatie voordoet: stel dat er halfweg een groep van vijftien man zonder Belg wegrijdt, dan moet ik dat zo rap mogelijk rechtzetten."

"Dat ik er op het EK bij was, was al mooi. Dit WK is een beloning. In de winter had ik dit nooit durven denken. Mijn eerste WK... Als ik het goed doe, zal dit misschien niet het laatste zijn."

Favoriet? "Alaphilippe"

"Ik moet vooral doen wat me gevraagd wordt. Door me per se te willen tonen, ga ik misschien meer verkeerd doen dan goed. Mijn familie gaat me sowieso zien: mij vriendin, mijn zoontje, mijn ouders, mijn schoonouders, mijn broer, mijn zus, mijn hondjes, ze komen allemaal naar Oostenrijk."

Ben Hermans (32, Israel Cycling Academy, 2de WK-deelname)

"In het begin van de koers mogen we geen gevaarlijke groep laten wegrijden, dat moet ik mee controleren. In de tweede helft van de koers kan ik misschien anticiperen: ik denk wel dat het de bedoeling is dat ik kan en mag meespringen. Op die manier houd je ook controle over de koers."

"Als je een heel jaar op pad bent met je ploeg, sluipt daar sleur in. Dan is het leuk dat je op een WK plots weer tussen allemaal gemotiveerde renners zit. Ik vind de sfeer wel speciaal, er hangt een soort België-gevoel."

Favoriet? "Valverde"

"Ik weet dat ik 'mano a mano' geen kans maak op de slotklim tegen Valverde of Alaphilippe, maar dat wil niet zeggen dat je je niet kan tonen in de finale. Kijk naar wat Xandro heeft gedaan in de finale van het EK voor Wout."

Caicedo wordt ploegmaat van Vanmarcke bij Education First

De Ecuadoraan Jonathan Caicedo zet zijn wielercarrière in 2019 verder bij EF Education First-Drapac p/b Cannondale. Hij wordt in het Amerikaanse team ploegmaat van Sep Vanmarcke.

De 25-jarige Caicedo fietst dit seizoen voor het bescheiden Colombiaanse Medellin. Hij promoveert komend seizoen naar de WorldTour. "Dit is een nieuw avontuur in mijn sportieve leven en ik wil de ploeg danken voor deze kans. Het is de belangrijkste stap die ik al in mijn carrière heb gezet", zegt de Ecuadoraan, die vorige maand de Ronde van Colombia won en in 2015 nationaal kampioen tijdrijden werd.

Teammanager Jonathan Vaughters noemt het aantrekken van Caicedo zijn "wildcard gok". "Ik begon hem te volgen na zijn doorbraak in de Vuelta Asturias. Hij werd er tweede na Richard Carapaz, die vervolgens als vierde in de Giro eindigde. Die uitslag trok mijn aandacht. Caicedo's zege in de Ronde van Colombia, nog altijd een heel lastige wedstrijd hoewel het geen UCI-koers meer is, trok mij over de streep. Hij kan winnen op grote en laagte hoogte. Hoe harder, hoe beter."

Caicedo krijgt volgend jaar zijn kans in een grote ronde. "Waarschijnlijk de Giro of Vuelta", aldus Vaughters. "Hij is een goede tijdrijder en een goede klimmer en kan ook wat sprinten. Ik denk dat hij iemand is voor het klassement in rittenwedstrijden met veel klimwerk."

Dries De Bondt verhuist met Jonas Rickaert naar Corendon

Op het einde van het seizoen verlaat Dries De Bondt Veranda’s Willems-Crelan. De 27-jarige Denderhoutemenaar bereikte samen met Jonas Rickaert een overeenkomst met Corendon-Circus. Daar wordt hij ploegmakker van Mathieu van der Poel. De renner zelf wenste uit respect voor zijn toekomstige werkgever nog niet te reageren, maar bevestigde het nieuws wel. Dit seizoen reed De Bondt zich meermaals in de kijker. Zijn tweede plaats in de Ronde van Drenthe was het meest in het oog springende wapenfeit. Hij zal opgenomen worden in de vaste kern voor het voorjaar. (EVL)

10
Photo News

Belgische junioren staan in wegrit als één blok achter Remco Evenepoel

Vijf Belgische junioren en Remco Evenepoel willen morgen huiswaarts met slechts één trui, de regenboogtrui voor de renner uit Schepdaal die de tegenstand op een hoopje reed in de tijdrit van gisteren. "We staan 100 procent achter onze kopman", klinkt het in koor.

Met zes namen ze plaats op een persmoment van de Belgische ploeg in het teamhotel. Remco Evenepoel centraal, naast hem zijn vijf 'helpers': Steven Pattyn, Ilan Van Wilder, Henri Vandenabeele, Aaron Van Der Beken en Xandres Vervloesem. Met veel plezier en flair stelde hij al zijn ploegmaten voor.

"Steven is de Johnny van de ploeg en hij eet graag", grapte Evenepoel. "Neen, serieus, hij is een steengoed renner die enorme progressie heeft gemaakt de voorbije maanden. De kwaliteiten van Ilan Van Wilder kennen we allemaal dankzij de tijdrit op het EK en WK. Voorts is er Henri. Hij was vorig jaar ook al in goede doen, maar presteert nu nog beter, zeker in klimkoersen. Xandres Vervloesem is een type klimmer, hardrijder die op alle soorten parcours uit de voeten kan en een werkmier, neen zeg maar werkpaard, is voor de ploeg en in de Vredeskoers enorm veel op kop gereden heeft voor mij. En dan is er Aaron Van Der Beken die zich de voorbije maanden echt met zijn prestaties in de selectie heeft geknokt. We zijn een sterk blok, een ploeg die hier kan scoren en ook een groep vrienden die voor elkaar door het vuur gaat."

Vorig jaar vaardigde België ook een sterke selectie af, maar viel de wegrit compleet tegen, mede door acht valpartijen in totaal van de Belgen. "Je mag vorig jaar niet met nu vergelijken", vindt Evenepoel. "Nu zijn we nog sterker, hebben we veel meer samen gekoerst, staan we nummer 1 op de ranking en ik durf zelf zeggen dat we de sterkste natie zijn die hier aan de start komt in Kufstein. Als ik een echt slechte dag heb, kunnen er nog andere jongens winnen van de ploeg. We zijn echt goed voorbereid op dit WK, een collectief dat kan scoren."

10
Photo News

Het parcours telt 132,4 km, een aanloop van 90 km en twee lokale rondes van 23,8 km. In die aanloop zit na zo'n 60 km de Gnadenwald, een korte steile klim van 2,6 km, maximaal 14 procent. In het lokale circuit moet twee keer een klim van 7,9 km bedwongen worden. Het parcours telt 1916 hoogtemeters. Heeft Evenepoel wel een ploeg nodig om een wereldkampioen te worden? "Zeker en vast", zegt hij. "In het begin moeten we als blok rijden, zeker het stuk tussen kilometer 30 en 60 waar het vlak is. Daar moeten we zo goed mogelijk samen blijven."

"We gaan voluit voor de wereldtitel", aldus Van Wilder. "Verliezen kan altijd, zeker in koers, maar met deze ploeg moet je er voor gaan."

"We zijn een blok", beaamt Pattyn. "We koersen echt samen en hebben dat al bewezen in de voorbije wedstrijden. Remco maakt het af, als je dat weet, dan kan je soms ook wat meer. Als je het EK op de weg wint met tien minuten voorsprong, dan ben je gewoon de sterkste."

"Natuurlijk, op een WK kan er vanalles gebeuren, maar Remco heeft in de tijdrit bewezen dat hij in topvorm verkeert", aldus Xandres Vervloesem. "We moeten gewoon voluit voor die titel gaan."

10
Photo News

"Als Remco tot die eerste klim uit die problemen blijft, dan geef ik hem, zeker na wat ik gezien heb in de tijdrit, 99 procent kans op de wereldtitel", maakt Henri Vandenabeele zich sterk. "Op die Gnadenwald, die steile klim, kan hij het verschil maken. Hij is gewoon ontzettend sterk."

Wie beschouwt Evenepoel als zijn voornaamste tegenstanders? "Er zijn genoeg namen", weet hij. "Bij de Denen zijn er altijd een paar jongens in orde, net zoals bij de Italiaanse ploeg, de Tsjech Vakec, de Noor Waerenskjold, het Franse team presteert ook altijd goed als blok. Er zijn landen die het hele jaar door ereplaatsen grijpen, maar dan plots op een WK er staan."

Op de vraag of hij wel ervaring genoeg heeft met koersen in een peloton, omdat hij altijd vroeg in de wedstrijd in de aanval trekt, was zijn antwoord kort. "Het is een fabeltje dat ik veel val. Onlangs reed ik een koers in Italië, met slechte wegen en ben ik geen enkele keer gevallen."

"Ik kijk uit naar het WK", eindigde Evenepoel. "Ik hoop dat ik goed ben gerecupereerd, normaal recupereer ik snel en ik vind een parcours op mijn maat. Een klimmetje in de beginfase en dan twee keer die klim in de lokale ronden. Dit moet me liggen."

10
BELGA

Driedaagse Brugge-De Panne wordt WorldTour

De mannenwedstrijd van de Driedaagse Brugge-De Panne zal volgend jaar - net als haar vrouwelijke tegenhanger - deel uitmaken van de WorldTour-kalender. Dat bevestigde de Internationale Wielerunie (UCI) vandaag aan de organisatie. De West-Vlaamse koers vervoegt zo andere Vlaamse voorjaarsklassiekers als de Omloop, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen binnen de WorldTour.

De Driedaagse Brugge-De Panne veranderde dit jaar van concept. De mannenwedstrijd werd een eendagskoers en schoof een week vooruit op de kalender, in de week na Milaan-Sanremo op woensdag voor de E3 Harelbeke.

Ook in 2019 wordt de mannenrace op één dag afgewerkt, op woensdag 27 maart. Op de tweede dag van de 'driedaagse' wordt een vrouwenwedstrijd - die sinds dit jaar al WorldTour was - verreden, waarna de derde dag "in het teken zal staan van breedtesport", aldus de organisatie. "Meer details daaromtrent zullen binnenkort volgen."

Bruno Dequeecker, voorzitter van de Driedaagse Brugge-De Panne en Bob Verbeeck, CEO van organisator Golazo, waren bijzonder verheugd met de upgrade van hun wedstrijd. "We zijn erg tevreden met de beslissing van de UCI om ook de mannenwedstrijd het label WorldTour toe te kennen. Dat die erkenning nu volgt, zegt alles over de wedstrijd, zowel over de historiek ervan als over het toekomstige potentieel. Het was ons streven toen twee jaar geleden KVC Panne Sportief en Golazo sports gingen samenwerken. We zijn bijzonder fier dat we nu zowel een mannen- als vrouwenwedstrijd op het allerhoogste niveau kunnen presenteren." De editie van 2018 werd gewonnen door de Italiaan Elia Viviani. 

10 Elia Viviani won de meest recente editie van de Driedaagse Brugge - De Panne.
BELGA Elia Viviani won de meest recente editie van de Driedaagse Brugge - De Panne.
10
Photo News

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bernd Vaes

    De enige vraag is nog: Hoeveel minuten voorsprong voor Remco? Die kerel is gewoon meer super dan super.

Lees meer