9 De voorbije negen jaar droeg Jens Debusschere het shirt van Lotto.
BELGA De voorbije negen jaar droeg Jens Debusschere het shirt van Lotto.

KOERS KORT (28/12). Katusha trekt met Debusschere naar Australië - Veldritseizoen van Britse wereldkampioene bij beloften zit erop - Cortjens zet zegereeks bij junioren voort

Lotto-Soudal maakt selecties voor eerste races bekend

Lotto Soudal heeft vrijdag zijn selecties bekendgemaakt voor de openingswedstrijden van 2019. Tiesj Benoot zal zijn seizoen opnieuw beginnen in de Ronde van San Juan (27 januari-3 februari). Het is voor de Gentenaar zijn tweede deelname in Argentinië. Tim Wellens opent zijn jaar - net als de vijf voorgaande seizoenen - in de Challenge Mallorca (31 januari-3 februari). De Limburger won er vorig seizoen één maal en in 2017 twee maal.

De bergkoning van de afgelopen Vuelta, Thomas De Gendt, start al vroeg aan 2019 in de Tour Down Under (15-20 januari). Hij krijgt daar onder meer het gezelschap van de nieuwe spurtbom van Lotto Soudal, de Australiër Caleb Ewan.

Selectie Tour Down Under (15 – 20 januari): Adam Blythe, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Carl Fredrik Hagen, Adam Hansen, Roger Kluge en Tomasz Marczynski.
Selectie Cadel Evans Great Ocean Road Race (27 januari): Adam Blythe, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Carl Fredrik Hagen, Adam Hansen, Rémy Mertz en Tomasz Marczynski.
Selectie Vuelta a San Juan (27 januari – 3 februari): Tiesj Benoot, Stan Dewulf, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Jelle Vanendert en Jelle Wallays.
Selectie Challenge Mallorca (31 januari – 3 februari): Sander Armée, Frederik Frison, Rasmus Iversen, Bjorg Lambrecht, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Brian van Goethem, Harm Vanhoucke, Tim Wellens en Enzo Wouters.
Selectie Etoile de Bessèges (6 – 10 februari): Sander Armée, Rémy Mertz, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Brian van Goethem, Tim Wellens en Enzo Wouters.

Vondelmolen Cycling Team nog zeker tot 2020 in het veld

In de gebouwen van peperkoekproducent Vondelmolen werd het Vondemolen Cycling Team 2019 voorgesteld. Ploegmanager Geert Wellens stelde er zijn troepen voor die in 2019 de kleuren van het Vondelmolen Cycling Team zullen verdedigen. Het team duikt volgend jaar met 8 talenten (7dames en één man) het veld in en zal nog minstens tot februari 2020 doorgaan met de huidige sponsoren. “Het hoofddoel blijft om jonge dames op weg te helpen naar de top, zoals we in het verleden ook al deden met onder anderen Laura Verdonschot en Maud Kaptheijns”, aldus Geert Wellens.

9 Geert Wellens.
BELGA Geert Wellens.

Wout van Aert is bij afwezigheid van Mathieu van der Poel topfavoriet in Bredene

Door het zeer drukke crossprogramma verschijnt Mathieu van der Poel zaterdag niet aan de start van de Brico Cross Bredene. Ook Toon Aerts tekent niet present. Wel van de partij is Wout van Aert. De wereldkampioen kan voor een unicum zorgen door deze cross voor de derde opeenvolgende keer op rij te winnen. Bovendien won hij ook al in 2014.

Voor de Brico Cross Bredene, de ereprijs Paul Herygers, behouden de organisatoren het parcours op en rond domein De Grasduinen. Voorheen lag de omloop uitgestippeld rond het Staf Versluys Centrum. Nu ligt het evenement meer landinwaarts.

“Wij hebben op deze locatie, die in 2017 voor het eerst gebruikt werd, meer mogelijkheden. Het parcours was selectief genoeg, want vorig jaar kregen we daar een strijd om van te likkebaarden”, stelt parcoursbouwer Paul Herygers. “Ondanks het vriesweer is de ondergrond best vettig. Maar de omloop zal zeker niet herschapen worden in een modderbrij. Wat betreft de favorieten wordt Wout van Aert natuurlijk naar voren geschoven. We hengelden nog een hele poos naar de komst van onder andere Mathieu van der Poel en Toon Aerts maar die zegden beiden af. Toon Aerts wil zijn klassementen verdedigen en Mathieu van der Poel besloot in laatst instantie toch wat rust in te bouwen en te passen voor Bredene. Bij de vrouwen komt met uitzondering van Sanne Cant de volledige top van het vrouwenveldrijden aan de start.”

Vorig jaar haalde Wout van Aert het in Bredene voor Mathieu van der Poel. Quinten Hermans werd derde voor Tim Merlier en David van der Poel. Bij de vrouwen was de winst weggelegd voor de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. De Britse Helen Wyman werd tweede. Loes Sels vervolledigde het podium. 

9 Wout van Aert pictured.
BELGA Wout van Aert pictured.

Nicky Degrendele ziet met Elis Ligtlee, olympisch kampioene keirin, concurrente afhaken

Baanwielrenster Nicky Degrendele, wereldkampioene in de keirin, zal op de Olympische Spelen in Tokio geen rekening moeten houden met titelverdedigster Elis Ligtlee. De 24-jarige Nederlandse maakte immers bekend per direct te stoppen met baanwielrennen. De gouden medaille van Rio 2016 mist het plezier en de motivatie, stelt ze in een verklaring op haar website.

“Ik miste de afgelopen tijd het plezier in wat ik deed en was steeds op zoek naar de noodzakelijke motivatie om er vol voor te gaan. Na lang wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik eerlijk naar mezelf geweest en heb het besluit genomen om te stoppen met baanwielrennen.”

Ligtlee was vanaf haar entree op de baan in 2011 succesvol en grossierde in titels. Haar specialiteiten waren de sprint, 500 meter tijdrit en de keirin. Haar absolute hoogtepunt beleefde ze op de Olympische Spelen in 2016 in Rio, waar ze verraste met de gouden medaille op de keirin. Na Rio nam ze een lange rustperiode vanwege knieklachten. Op het WK begin dit jaar in Apeldoorn, waar Degrendele goud pakte in de keirin, behaalde ze brons op de 500 meter tijdrit. Ze reed in november nog de wereldbeker in Berlijn en dat blijkt nu haar laatste optreden op het hoogste niveau te zijn geweest.

“Hoe moeilijk deze keuze ook is, ik kijk terug op een mooie carrière en bedank iedereen; familie, vrienden, sponsoren, trainers en coaches van de KNWU die mij tijdens mijn topsportcarrière gesteund hebben. Het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. We gaan kijken wat me dit gaat brengen.”

9 Elis Ligtlee.
ANP Elis Ligtlee.

Lucinda Brand vloert Sanne Cant in de sprint in Loenhout 

Lucinda Brand heeft de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee op haar naam gebracht. De Nederlandse vloerde in de sprint Sanne Cant en haar landgenote Denise Betsema. Laura Verdonschot werd vierde, Loes Sels bezette de vijfde plaats.

Denise Betsema dook als eerste het veld in en zou die positie in de eerste ronde niet meer afstaan. Ze legde een hoog tempo op, enkel Loes Sels, Sanne Cant en Lucinda Brand slaagden erin bij haar te blijven. Na die eerste ronde leidde dus een kwartet de dans, een groepje met Ceylin Alvarado, Ellen Van Loy, Katie Compton, Laura Verdonschot en Maud Kaptheijns volgde op vijf seconden.

Het snelle parcours zorgde ervoor dat er weinig verschillen konden worden gemaak. Betsema hield even in, Alvarado kon de aansluiting maken. Net toen Betsema andermaal aan het versnellen was, maakte ze een slipper waardoor het tempo even stokte vooraan en ook andere dames wisten aan te pikken.

Na drie rondes zagen we negen leiders, een grote kopgroep dus, net zoals bij de beloften eerder op de dag. Het was Brand die in de vierde en voorlaatste ronde de kop nam en het tempo de hoogte injoeg. De kopgroep werd uiteengeslagen, Cant en Betsema moesten stevig uit hun pijp komen om haar te volgen. Sels liet een gaatje, net zoals Verdonschot al zou die zich niet meteen gewonnen geven.

Bij het ingaan van de laatste ronde telde Brand een kleine bonus van twee seconden op Cant en vijf op Betsema. Onze landgenote dichtte het gaatje in het veld en we kregen een spannend slot. Verdonschot sloot nog net aan voor de laatste rechte lijn, maar zou er bij de sprint niet meer aan te pas komen.

Brand begon in die sprint op kop en hoewel Cant vanuit tweede positie uitstekende geplaatst zat, slaagde ze er niet om krachtpater Brand te remonteren. De zege voor de Nederlandse van Sunweb dus, Cant werd tweede, Betsema derde.

9 Brand wint voor Cant en Betsema.
BELGA Brand wint voor Cant en Betsema.

Brand: “Probeerde wedstrijd hard te maken”

“Dit had ik niet meteen verwacht”, liet ze vrijdag na haar zege optekenen. “Natuurlijk, dit is een snel parcours, maar dat het hier tot een sprint zou komen waarbij ik aan het langste eind trok, had ik niet gedacht. Precies daarom probeerde ik de wedstrijd hard te maken, de anderen uit het wiel te rijden, maar dat lukte niet. In de sprint zelf zat ik echt wel op mijn tandvlees. Het was nog lang naar de finish en het was zaak om niet te vroeg aan te zetten. Ik ben echt wel blij met deze zege, hier reed ik mijn eerste internationale veldrit en nu sta ik mooi mee op die erelijst.”

Sanne Cant moest vrede nemen met een tweede plek. “Ik zat uitstekend geplaatste voor die sprint, maar Lucinda had echt nog heel veel kracht op het eind. Ik raakte haar niet voorbij. Ik had hier graag voor de vierde keer gewonnen, maar dat is jammer genoeg niet gelukt.” Cant verstevigt wel haar leidersplaats in het klassement en telt nu 1:32 voorsprong op Loes Sels en 3:49 op Nikki Brammeier.

9
Photo News

Ben Turner sprint naar zege bij beloften in Loenhout

Ben Turner heeft vrijdag de Azencross in Loenhout bij de beloften op zijn naam gebracht. De Brit haalde het na een sprint voor onze landgenoot Timo Kielich en de Zwitser Loris Rouiller.

De vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee lokte net zoals bij de junioren heel wat deelnemers. Met 77 stonden ze aan de start in Loenhout en het was Ben Turner die de kopstart nam op het snelle parcours. Na één ronde zagen we nog steeds een grote kopgroep en daar zou in de volgende rondes weinig verandering in komen.

Loris Rouiller en ploegmaat Turner deelden afwisselend weliswaar prikjes uit, telkens keerde een groot peloton terug. Halfweg cross reden nog steeds 15 jongens op kop en hoewel Timo Kielich, de Italiaan Jakob Dorigoni, Jarno Bellens en Ben Turner nog een paar keer zouden versnellen, doken we met 13 beloften de laatste hectometers in.

Een sprint zou, net zoals bij de junioren, beslissen om de zege. Turner had nog een klare kijk en zette zich aan de balken aan de leiding, een positie die hij niet meer afstond en met een lange sprint pakte hij de zege. Hij haalde voor Kielich en Rouiller. Eerder won de Brit ook al de manche in de Jaarmarktcross in Niel. 

9 Ben Turner.
BELGA Ben Turner.

Cortjens zet zegereeks bij junioren voort

Ryan Cortjens heeft de Azencross bij junioren op zijn naam gebracht. In een sprint versloeg hij wereldkampioen Ben Tulett en de Brit Lewis Askey.

58 junioren verschenen vandaag aan de start in Loenhout. Het was de Duitser Tom Linder die de kopstart nam in de Azencross, op de voet gevolgd door Ryan Cortjens, Lewis Askey en Luke Verburg. De eerste ronde bracht nog geen afscheiding, veelwinnaar Cortjens hield zich nog even rustig.

Pas in ronde twee haalde hij een eerste keer uit, maar wegrijden deed hij nog niet. We kregen uiteindelijk zes leiders: Verburg, Cortjens, Askey, wereldkampioen Ben Tulett, Cedric Vandesompel en Tom Lindner. Deze zes telden iets voor halfweg cross 18 seconden voorsprong op een achtervolgende groep.

Het parcours in Loenhout lag er snel bij, het was moeilijk om het verschil te maken. Al weerhield dat Tulett er niet van op de trappers te staan. Luke Verburg moest een gaatje laten en zijn metgezellen laten rijden. Vooraan kregen we een mooi steekspel met prikjes van Lindner en Cortjens, enkel Tulett en Askey pikten aan met nog twee ronden voor de boeg.

Cortjens, goed voor zes zeges in zes wedstrijden de voorbije weken, probeerde een paar keer de rest van zich af te schudden in het slot, maar slaagde niet in zijn opzet. Het kwam tot een sprint met vier. Lindner zette van ver aan. Zonder succes, hij zou op plek vier stranden, de zege ging naar Cortjens, voor Tulett en Askey.

Het is de zevende overwinning op rij voor Ryan Cortjens. Eerder toonde hij zich de beste in Heusden-Zolder, Namen, Zonhoven, Overijse, Essen en Hasselt. Een paar weken voordien bracht hij ook de Superprestige in Gavere op zijn naam.

De eerste veldrit voor dames junioren kwam op naam van de Nederlandse Sofie van Rooijen. Ze haalde het voor de Britse Harriet Harnden en de Hongaarse Kata Blanka Vas.

9
BELGA

Veldritseizoen van Britse wereldkampioene bij beloften zit erop

Evie Richards komt deze winter niet meer aan de start van een veldrit. De Britse wereldkampioene bij de beloften moet onder het mes wegens een knieblessure en kan haar titel in het Deense Bogense dus niet verdedigen.

De 21-jarige Richards was van plan om de Wereldbekers in Namen, die ze vorig jaar won, en Heusden-Zolder te rijden, maar gaf forfait nadat ze haar knieschijf verschoof op stage in het Spaanse Girona. Ze keerde terug naar Groot-Brittannië om zich uitgebreid te laten onderzoeken en zich voor te bereiden op het nationale kampioenschap. Maar het verdict van de dokter bleek uiteindelijk niet mals.

“Ik moet begin januari onder het mes”, laat ze optekenen op haar Instagrampagina. “Helaas betekent dat het einde voor mijn crossseizoen en ik zal tot mijn grote spijt mijn nationale titel en mijn wereldtitel niet kunnen verdedigen.”

9
BELGA

Katusha-Alpecin trekt met Jens Debusschere naar Australië

Katusha-Alpecin heeft als eerste ploeg zijn selectie bekendgemaakt voor de Santos Tour Down Under, de openingswedstrijd van de World Tour die van 15 tot 20 januari in Australië wordt gereden. Met Jens Debusschere telt het team één Belg in de rangen. De 29-jarige Debusschere is een nieuw gezicht bij Katusha. De voorbije negen jaar droeg de West-Vlaming, een voormalig Belgisch kampioen, het shirt van Lotto. Naast Debusschere bestaat het team uit de Brit Alex Dowsett, de Portugees Ruben Guerreiro, de Australiër Nathan Haas, de Oostenrijker Marco Haller en de Russen Viacheslav Kuznetsov en Dmitrii Strakhov.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer