5 Jenthe Biermans.
Photo News Jenthe Biermans.

KOERS KORT. Biermans verlengt bij Israel Start-Up Nation - Brussels Cycling Classic finisht weer aan Atomium

Biermans twee jaar langer bij Israel Start-Up Nation

Jenthe Biermans heeft zijn lot voor twee jaar langer aan Israel Start-Up Nation verbonden. Dat maakte de WorldTour-formatie bekend op Twitter. De 24-jarige Belg rijdt al sinds 2017 voor de ploeg, die toen nog onder de naam Katusha Alpecin door het leven ging. Biermans is in de wolken met de contractverlenging. “Dit betekent veel voor mij. Het toont aan dat het team veel vertrouwen in mij heeft. In dit moeilijke jaar is een snelle contractverlenging een teken dat ze erg in mij geloven”, aldus de Antwerpenaar.

Manuela Fundación op zoek naar andere ploeg om over te nemen

Nadat de overname van Mitchelton-Scott op het laatste moment afgeblazen werd, blijft Manuela Fundacion op zoek naar een WorldTour-team. De Spaanse non-profitorganisatie onder leiding van Francisco Huertas had tien miljoen euro veil voor de licentie van de Australische formatie, maar uiteindelijk ging de verkoop toch niet door. “Het was een klap, want voor ons leek de zaak beklonken, maar uiteindelijk hebben we niets”, reageert een woordvoerder bij de Spaanse sportkrant AS. “Er was een akkoord over het resterende seizoen, maar het kan niet zijn dat we betalen maar de licentie toch Australisch blijft.”

Na de mislukte deal blijft Manuela Fundacion niet bij de pakken zitten. Het doel blijft hetzelfde: een WorldTour-team overnemen. “Er zijn nog andere teams die te koop staan, dat bekijken we later nog. Het goede aan Mitchelton-Scott was de onmiddellijke overname, omdat het team dit seizoen al van ons zou zijn. We weten dat bepaalde sponsors niet doorgaan, maar we zullen zien.”

Het is inderdaad niet ondenkbaar dat er door de coronacrisis nog sponsors zullen afhaken. CCC, het team van Greg Van Avermaet, moet bijvoorbeeld al op zoek naar een nieuwe geldschieter nadat de Poolse schoenenfabrikant bekend maakte de samenwerking te beëindigen.

5 Hoe het nieuwe truitje van Mitchelton-Scott er moest uit zien na de overname door Manuela Fundacion.
rv Hoe het nieuwe truitje van Mitchelton-Scott er moest uit zien na de overname door Manuela Fundacion.

Wordt de Nederlandse trui in de toekomst in Zwitserland uitgedeeld?

Dylan Groenewegen, Ramon Sinkeldam, Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen. De afgelopen jaren ging de Nederlandse kampioenentrui telkens naar een snelle man. Mogelijk komt daar over enkele jaren verandering in. Thorwald Veneberg, directeur van de Nederlandse wielerbond, speelt met het idee om het Nederlands kampioenschap in Zwitserland af te werken. Zo zouden topklimmers als Dumoulin of Kruijswijk een kans krijgen op de nationale driekleur. Dat vertelde de Nederlander aan de NOS: “Ik heb eerst Oostenrijk gecontacteerd, waar twee jaar geleden het WK georganiseerd werd. Daarna hebben we ook gesproken met de Zwitserse bond, de regio’s en de organisatie van de Ronde van Zwitserland. Zij zagen wel mogelijkheden.” De sprinters hoeven zich nog niet al te druk te maken. Als het idee al een draagvlak vindt, zal er ten vroegste in 2022 of 2023 een Nederlands kampioenschap in het buitenland gereden worden.

5 Tom Dumoulin.
Photo News Tom Dumoulin.

Brussels Cycling Classic finisht weer aan Atomium

In het laatste weekend van augustus strijkt het peloton neer in Brussel. Het parcours van de Brussels Cycling Classic, op zondag 30 augustus, ziet er dit jaar lichtjes anders uit, want de wedstrijd eindigt in tegenstelling tot voorgaande jaren opnieuw op het Belgiëplein aan het Atomium.

De wedstrijd gaat nog steeds van start aan het Jubelpark, maar krijgt dit jaar opnieuw een aankomst aan het Atomium. De finish ligt ter hoogte van het Belgiëplein, in de schaduw van één van de bekendste Brusselse monumenten. Tussen start en finish wachten het peloton in totaal 10 hellingen. Na de start aan het Jubelpark trekt het peloton richting de golvende Druivenstreek waar na amper 15 km al de eerste hellingen wachten.

Daarna steekt het parcours de taalgrens over, op weg naar Henegouwen. Ook hier wachten nog enkele pittige beklimmingen met onder andere de Rue de Ronquières. Na de passage over Waals grondgebied, keert het peloton terug richting Brussel. Op zo’n 40 km van de streep en in volle finale wacht een passage in Beersel met beklimmingen van de Alsemberg, Bruine Put en Menisberg. Helling nummer 10, de Keperenberg in Dilbeek, bevindt zich op 13 kilometer van de streep. Vorig jaar was de Australiër Caleb Ewan de beste in Brussel.

5 In 2019 won Ewan de Brussels Cycling Classic, voor Pascal Ackermann en Jasper Philipsen.
EPA In 2019 won Ewan de Brussels Cycling Classic, voor Pascal Ackermann en Jasper Philipsen.

British Cycling annuleert nationale kampioenschappen

Er worden dit jaar door British Cycling geen nationale kampioenschappen georganiseerd op de weg, in het mountainbiken en BMX. De Britse wielerbond verantwoordt die beslissing door de verstoring van de kalender omwille van de COVID-19-pandemie.

In Groot-Brittannië mag er tot 1 september niet gekoerst worden op nationaal niveau. Volgens British Cycling is het, na overleg met teams en organisatoren, niet mogelijk om later dit jaar nog evenementen te laten doorgaan die voorzien waren in de lente of de zomer.

Normaal gezien zou het Brits kampioenschap op de weg over 172,7 km gereden worden tussen Birmingham en Wolverhampton. Vorig jaar ging de Britse titel op de weg naar Ben Swift. Alex Dowsett was de beste tijdrijder. Bij de vrouwen triomfeerde Alice Barnes op de weg en in de tijdrit. Deze renners blijven nog een jaar in het bezit van hun nationale trui.

5 Brits kampioen Ben Swift op kop van het peloton tijdens de Omloop.
Photo News Brits kampioen Ben Swift op kop van het peloton tijdens de Omloop.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer