7
EPA

KOERS KORT. Geen operatie voor Benoot - Jarlinson Pantano betrapt op doping - Keisse met succes onder het mes

Tiesj Benoot enkele weken aan de kant na zware valpartij

Tiesj Benoot heeft bij zijn zware valpartij tijdens Parijs-Roubaix een breuk aan het uiteinde van het sleutelbeen, kneuzingen en snij- en schaafwonden, en een aanzienlijke spierscheur in het bovenbeen opgelopen, zo bevestigde teamarts Maarten Meirhaeghe van Lotto Soudal. Een operatie is wel niet nodig.

“Hoewel de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn, is de renner toch serieus gehavend. De eerste weken zal hij sowieso rust moeten nemen. Indien de heling van het letsel meevalt, kan hij daarna hernemen op de rollen”, zo klinkt het in de mededeling. Benoot kwam ten val na een aanrijding met de wagen van Jumbo-Visma. De renner belandde vol tegen de achterruit. “Na een lekke band, fietswissel en eerste valpartij, was ik samen met Wout Van Aert bezig aan de achtervolging”, legt de renner uit. “Bij een versmalling moest een ploegauto bruusk stoppen en uitwijken, waarna ik vol in de achterruit knalde. Ik had nog nooit zoveel pijn aan mijn heup en bovenbeen. De optimist in mij zegt dat ik dit beter voorheb dan in de Omloop, maar uiteraard is het balen. Ik hoop binnen enkele weken op de rollen te kunnen hernemen, zodat het vervolg van mijn seizoen niet in het gedrang komt.”

7
Photo News

Tim Wellens blikt “met gemengde gevoelens” terug op zege van vorig jaar

Met de Brabantse Pijl wordt woensdag de overgangskoers gereden van de kassei- naar de heuvelklassiekers. Tim Wellens mocht vorig jaar in Overijse voor de eerste keer zijn naam op de erelijst schrijven, maar blikt toch “met gemengde gevoelens” terug op die zege.

“Ik heb uiteraard erg mooie herinneringen aan de Brabantse Pijl van vorig jaar, maar anderzijds stond die editie in het teken van Michael Goolaerts, die drie dagen eerder overleed”, bekent Wellens. “Het is dus een beetje met gemengde gevoelens dat ik terugkijk, maar sowieso is dat een heel mooie overwinning op mijn palmares. Ik weet dat de concurrentie naar mij zal kijken omdat ik de titelverdediger ben, dus misschien dat een ploegmaat daarvan kan gebruik maken. Bjorg Lambrecht heeft in de Ronde van het Baskenland alvast laten zien dat hij over een uitstekende vorm beschikt. Ik hoop dat hij kan meegaan tot in de finale, want zijn aanwezigheid kan een groot voordeel betekenen. Andere favorieten voor mij zijn Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Ik denk dat zij de te kloppen renners zijn.”

Bij zijn eerste deelname aan de Ronde van Vlaanderen kwam Wellens niet verder dan een 34ste plek. “Ik heb vorige week even moeten herstellen van de Ronde van Vlaanderen, want het was een lastige wedstrijd. Zondag heb ik mijn laatste zware training afgewerkt en de benen voelden goed. Dat gevoel had ik ook vorig jaar, maar dat is geen garantie op succes. Het is altijd afwachten tot in de wedstrijd zelf. In de Ronde was het minder dan verwacht, maar woensdag hoop ik opnieuw mijn goede vorm te bevestigen. Ik ben wel blij dat ik voor het eerst deelgenomen heb aan de Ronde, want het was een leuke ervaring. De Omloop het Nieuwsblad verliep bovendien uitstekend voor mij met een derde plaats. Ik blik dus wel tevreden terug op die Vlaamse klassiekers.”

Naast Wellens en Lambrecht maken ook Sander Armée, Tomasz Marczynski, Maxime Monfort, Tosh van der Sande en Jelle Vanendert deel uit van de selectie van Lotto Soudal.

7
GMAX AGENCY

Positieve dopingtest van Jarlinson Pantano

De Colombiaanse wielrenner Jarlinson Pantano van Trek-Segafredo heeft buiten competitie positief getest op het verboden middel epo en wordt daarom voorlopig geschorst, zo maakte de Internationale Wielerunie UCI vandaag bekend.

Het gaat hierbij om een controle die op 26 februari 2019 werd uitgevoerd en waarbij afwijkende waarden van epo aangetroffen werden. De controle werd in opdracht van de UCI uitgevoerd door het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation). De renner heeft nu nog de mogelijkheid om een B-staal aan te vragen, maar in overeenstemming met de antidopingreglementen van de UCI werd Pantano wel al geschorst in afwachting van de disciplinaire procedure.

Ook Trek-Segafredo schorste de dertigjarige Colombiaanse ronderenner meteen. “Met heel veel teleurstelling hebben we net vernomen dat er bij onze renner een afwijkend resultaat is aangetroffen bij een controle buiten competitie”, klinkt het in een korte mededeling. “Wij hanteren een nultolerantiebeleid en dus werd hij meteen geschorst.” 

Pantano rijdt sinds 2017 voor Trek-Segafredo. In 2016 won hij in het shirt van IAM Cycling een etappe in de Tour de France. 

Iljo Keisse met succes geopereerd in Herentals

Iljo Keisse is na zijn zware val gisteren in Parijs-Roubaix geopereerd aan de linkerelleboog. De ingreep vond zondagavond plaats in het ziekenhuis van Herentals en was een succes, zo laat zijn ploeg Deceuninck-Quick.Step weten.

De arm van Keisse werd in het gips geplaatst. Dat moet hij tien dagen dragen. Daarna mag hij voorzichtig hervatten. Voor Keisse was zijn achtste opeenvolgende deelname aan de Helleklassieker er een om snel te vergeten. Hij knalde pal op een verkeersdrempel, kort voor de beruchte kasseien van Arenberg, op ruim 100 km van de streep. 

7 Iljo Keisse.
BELGA Iljo Keisse.

“Parijs-Roubaix is een van de mooiste wedstrijden, maar alleen als je er zonder valpartijen doorkomt”, zegt de Gentenaar. “Gisteren zag ik de verkeersdrempel niet. De renner voor mij ontweek die maar op het allerlaatste moment met slechts enkele millimeters. Ik crashte zwaar maar gelukkig ving het gele veiligheidskussen de klap deels op, anders had het veel erger kunnen zijn. Ik probeerde het nog maar besefte meteen dat het geen optie was en mijn wedstrijd voorbij was. Het besef dat de ploeg niet op mij kon rekenen, stemde mij triest.”

Wout van Aert wenste zijn collega, met een kwinkslag, een spoedig herstel op Twitter. De renner van Jumbo-Visma is woonachtig in Herentals, waar Keisse dus geopereerd werd. De Gentenaar, die zijn situatie zelf ook relativeert, kreeg dan ook een warm welkomsbericht.

Giro 2020 begint in Hongarije

De Ronde van Italië start volgend jaar op Hongaarse bodem. Organisator RCS Sport maakte het nieuws maandag bekend in Boedapest. Daar zal ook de eerste etappe beginnen. Daarna volgen nog twee ritten in Hongarije. Het precieze wedstrijdschema volgt in de loop van de volgende maanden.

Het wordt de veertiende keer dat Giro niet op Italiaanse bodem begint. België was al twee keer gastheer voor de Grande Partenza, in 1973 (met Verviers) en 2006 (met Seraing). Vorig jaar begon de rittenkoers in het Israëlische Jeruzalem. De 102e Giro start op 11 mei met een tijdrit in Bologna.

7 Vorig jaar won Chris Froome de Giro.
AFP Vorig jaar won Chris Froome de Giro.

Terpstra deze week terug de fiets op

Acht dagen na zijn val in de Ronde van Vlaanderen wil Niki Terpstra stilaan terug de fiets op. Dat vertelde hij aan De Telegraaf. De Nederlanderdeed gisteren een eerste test. Normaal gezien moest hij over de eerste kasseistroken van Parijs-Roubaix rijden, maar nu moest hij het doen met een wandeling met zijn honden. Voor de voormalige winnaar van Parijs-Roubaix (2014) en de Ronde van Vlaanderen (2018) was zijn test geslaagd. Daarom hoopt hij snel opnieuw op de fiets te zitten: “Komende week wil ik de fiets pakken en dan ga ik kijken of het een uurtje gaat. Misschien kan ik de volgende dag dan twee uur”, aldus de renner van Total Direct Energie. 

7
BELGA

Maar Terpstra is voorzichtig: “Dit is geen normale blessure. Ik ga het rustig opbouwen en vooral niks forceren”, temperde de Nederlander de verwachtingen. Daarmee ontkrachtte Terpstra meteen het gerucht dat hij op 22 april aan de start van de Tro-Bro Léon zou staan.

De eerste kilometers miste hij, maar Terpstra kon het niet laten om naar de finale van Parijs-Roubaix te kijken: “Ik baalde wel dat ik er niet bij kon zijn, maar ik wou het toch zien. De sterkste heeft gewonnen, het is mooi voor Philippe dat hij ook dit monument aan zijn indrukwekkende palmares toevoegt”, was de Nederlander blij voor zijn ex-ploegmakker.

7 Niki Terpstra won in 2014 Parijs-Roubaix.
ANP Niki Terpstra won in 2014 Parijs-Roubaix.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy van Puymbrouck

    Wie is de volgende in het zo gezegde zuivere wielrennen?

  • jacques weterings

    Hij moet rusten t.g.v. 'n opgelopen zware hersenschudding maar staat toch te springen om deze week weer te gaan fietsen.

Lees meer