2 Thibau Nys springt over de balken.
Twitter Sven Nys. Thibau Nys springt over de balken.

KOERS KORT. Thibau Nys zegeviert ook in Tabor - Caleb Ewan wint criterium van Shanghai

Thibau Nys zegeviert ook in Tabor

Thibau Nys heeft, licht afgescheiden, zijn tweede Wereldbekerzege op rij geboekt bij de junioren. Na het Zwitserse Bern was de kersverse Europees kampioen nu ook de beste in het Tsjechische Tabor. Nys hield er onder andere de Italiaan Davide De Pretto van zich af. Thuisrijder Jan Zatloukal werd derde. Ward Huybs legde beslag op de 5de plaats. Yorben Lauryssen finishte als 7de, net voor Jente Michiels. Nys junior verstevigt, na twee manches, meteen zijn leiderspositie in de Wereldbekerstand. Hij telt met 120 het maximum der punten. Als tweede staat nog een Belg genoteerd: Jente Michiels. Hij verzamelde 76 punten.

Thibau Nys controleerde omzeggens de hele wedstrijd. Na een redelijk goede start sloop Nys snel naar voor. Op het technische parcours en zeker bij de passage aan de balkjes haalde de zoon van Sven zijn voordeel. Enkel de Italiaan Davide De Pretto, op het recente Europees kampioenschap nog 6de, was bij machte om een ontketende Nys te volgen.

Het noodlot sloeg echter toe bij de kersverse Europees kampioen. In de voorlaatste ronde reed hij lek, moest van fiets wisselen, en zag zo kostbare tijd verloren gaan. Thibau Nys was van plan zijn leiderspositie in de Wereldbekerstand te verstevigen en deed dat dan ook met veel bravoure. In de laatste halve kilometer zette Nys een splijtende demarrage op en reed weg van de Italiaan. Die boog meteen het hoofd en had genoegen met de dichtste ereplaats.

Caleb Ewan wint criterium van Shanghai

Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft zaterdag het criterium van Shanghai op zijn naam geschreven. De 25-jarige Australiër haalde het na 61,2 kilometer in de sprint van de Italiaan Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) en de Nederlander Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Ewan volgt op de erelijst de Slovaak Peter Sagan op. De Brit Chris Froome pakte tijdens de eerste editie in 2017 de bloemen.

De Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) ging aan de haal met de groene trui, terwijl de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal (Ineos), die in de gele trui rondreed, de Prijs van de Strijdlust kreeg. Het criterium gaat uit van Tourorganisatie ASO, die zo het wielrennen in Azië wil promoten en ondersteunen. 

2 Caleb Ewan (archiefbeeld).
BELGA Caleb Ewan (archiefbeeld).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer