9
Photo News

KOERS KORT. Van Aert kopman in Gent-Wevelgem na forfait Groenewegen - Nederlandse renner gereanimeerd na val - Belg wint in Coppi-Bartali

Barbier sprint naar winst in Classic Loire Atlantique

De Fransman Rudy Barbier (Israel Cycling Academy) heeft de derde manche van de Coupe de France op zijn naam geschreven, de Classic Loire Atlantique (UCI 1.1). In een sprint van een veertigtal renners in La Haye-Fouassière hield hij zijn landgenoot Marc Sarreau (Groupama-FDJ) en de Ier Rory Townsend (Canyon dhb p/b Bloor Homes) af.

Gianni Marchand was de beste Belg op de zevende plek. Opmerkelijk, want de 28-jarige renner van Cibel-Cebon had de wedstrijd ook kleur gegeven in de lange vlucht samen met Townsend en de Fransen Alexis Guérin en Samuel Leroux. Marchand en Townsend reden in een later stadium ook nog weg met drie andere Fransen die de oversteek maakten, Alexandre Geniez, Julien Antomarchi en Bruno Armirail. Pas in de laatste anderhalve kilometer werden ze gegrepen door het uitgedunde peloton.

Voor de 26-jarige Barbier, die dit seizoen de overstap maakte van Ag2r La Mondiale naar de ploeg uit Israël, is het de eerste zege van dit seizoen. Zondag rijdt een grotendeels hetzelfde peloton Cholet-Pays de la Loire, de vierde manche van de Coupe de France.

9 Rudy Barbier.
Photo News Rudy Barbier.

Bettiol vervangt Sep Vanmarcke bij EF Education First in Gent-Wevelgem

Sep Vanmarcke verschijnt morgen niet aan de start van de 81ste Gent-Wevelgem. Dat maakte zijn team EF Education First gisteravond nog bekend. De West-Vlaming belandde in de E3 Harelbeke, in de afzink van de Hotond op zowat 85 kilometer van de finish, in een gracht en werd zwaar geraakt aan de heup, knie, enkel en ribben. Vanmarcke werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde, maar daar werden geen breuken vastgesteld. In de selectie van EF Education First voor Gent-Wevelgem wordt Vanmarcke vervangen door de Italiaan Alberto Bettiol.

EF Education First neemt in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, de twee hoofddoelen van Sep Vanmarcke voor aanvang van dit seizoen, geen enkel risico en laat de renner recupereren van zijn val. In zijn plaats mag de Italiaan Alberto Bettiol, vrijdag vierde in de E3 Harelbeke, het rugnummer 71 opspelden in Gent-Wevelgem.

“Het is afwachten hoe snel Sep hersteld zal zijn van de opgelopen blessures”, meldt zijn broer en sportdirecteur Ken Vanmarcke. “We hebben het hier over een renner, die is normaal gezien net iets sneller opnieuw de oude in vergelijking met een gewone mens. Maar de blessures zijn niet om mee te lachen. Vooral zijn ribben zijn zwaar geraakt, zijn enkel is ook nog zwaar gezwollen. Sep werd gisteren al uitvoerig behandeld. En hij wordt verder opgevolgd zodat hij in de beste omstandigheden kan herstellen”.

Het is maar de vraag of Vanmarcke in staat zal zijn om te starten in de Ronde van Vlaanderen. “Dat is voor mij ook een open vraag. Opnieuw sloeg het noodlot toe bij Sep. Als ik me niet vergis, is dat het derde jaar op rij. Hij heeft vroeger al eens een stuur in de ribben gehad, maar reed daar enkele dagen later wel een top vijf plaats mee. Hij is dus zeker niet kleinzerig. Het is in eerste instantie vooruitkijken naar 7 april, de dag van de Ronde van Vlaanderen, en hopen dat alles goed komt”, besluit Ken Vanmarcke. 

9 Bettiol (midden) reed een sterke E3 BinckBank Classic.
BELGA Bettiol (midden) reed een sterke E3 BinckBank Classic.

Tim Declercq neemt morgen plaats in van Iljo Keisse bij Deceuninck-Quick Step

Tim Declercq had de voorbije dagen af te rekenen met last aan de darmen. Vandaar dat Iljo Keisse hem verving in de E3 Harelbeke. De West-Vlaming is nu voldoende hersteld en daarom mag ‘El Tractor’ morgen in de plaats van Keisse voor Deceuninck-Quick Step starten in Gent-Wevelgem.

“Wat morgen komt is een heel andere wedstrijd dan wat we tot hiertoe al kregen. Bestempel ons dus niet als topfavoriet of vraag niet wie er achter de ploeg Deceuninck-Quick Step naar de tweede plaats zal rijden. Ook al was wat we lieten zien in Harelbeke en de koersen daarvoor mooi, in Gent-Wevelgem wacht ons totaal wat anders”, verklaart sportdirecteur Wilfried Peeters. “Wij kunnen zeker nog niet klagen. Alles lukte in Harelbeke en we konden opnieuw winnen, dat geeft ons zondag echter geen garantie op een nieuwe zege. Integendeel. Ooit stopt het wel eens dat alles mee zit. Voor mij mag dat wel nog duren tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Dan is ons voorjaar pas echt geslaagd.”

De overwinningen die Deceuninck-Quick Step tot hiertoe boekte zijn indrukwekkend. “Wij hebben nu eenmaal een team dat sterk is in de breedte. We kunnen soms nog schuiven qua tactiek in de wedstrijd zelf, dat is onze luxe. Maar wat morgen betreft, vergeet toch niet dat Gent-Wevelgem een koers is van rond de 260 kilometer. Een zware wedstrijd waarin de koerssituatie steeds kan keren. Het is niet aan ons om de wedstrijd te maken of in handen te nemen. Laat de andere ploegen nu maar eens in de bres springen. Let wel, we gaan de wedstrijd niet weggeven”, besluit Peeters.

9 Tim Declercq.
BELGA Tim Declercq.

Nederlandse renner De Greef gereanimeerd na val in Omloop van de Braakman

Een trieste aftocht voor de Nederlander Robbert de Greef in de Omloop van de Braakman. De wielrenner moest worden gereanimeerd, nadat hij onwel was geworden. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Antwerpen gebracht.

De koers was pas vijf kilometer onderweg toen De Greef, vorig jaar nog in dienst van Roompot, onwel raakte en op de kasseien van de Timmermansweg ten val kwam. De hulpdiensten waren snel ter plaatse om de renner te reanimeren en ook een traumahelikopter werd opgeroepen.

De 27-jarige De Greef van Alecto Cycling Team werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De koers werd vervolgens afgelast.

9 Robbert de Greef.
Cor Vos Robbert de Greef.

Groenewegen geeft forfait voor Gent-Wevelgem

Dylan Groenewegen verschijnt morgen niet aan de start van Gent-Wevelgem (WorldTour). De Nederlandse spurtbom van Team Jumbo-Visma is ziek, zo laat hij in een tweet weten. Wout van Aert wordt daardoor de kopman. 

"Helaas geen Gent-Wevelgem voor mij vanwege ziekte, maar ik kijk tevreden terug op deel 1 van dit seizoen, voor nu herstellen en dan in 1 rechte lijn richting de Tour!", zegt Groenewegen.

De 25-jarige Groenewegen won dit seizoen al vijf wedstrijden. Hij opende zijn rekening in februari in de Ronde van Valencia. Daarna volgde etappewinst in de Ronde van de Algarve en Parijs-Nice (2x). Woensdag toonde hij zijn snelle benen in de Driedaagse Brugge-De Panne.

Wout van Aert is na het forfait de absolute kopman. “Dylan is afgelopen nacht ziek geworden en kan absoluut niet starten”, zegt ploegleider Addy Engels. “ We verliezen hierdoor natuurlijk een belangrijk schaakstuk. De kans dat het tot een massasprint komt in Wevelgem is niet groot, maar Dylan verkeerde wel in supervorm. Kijk maar wat hij liet zien in De Panne. Hij krijgt nu iets vroeger dan voorzien rust voorgeschreven. Gent-Wevelgem zou zijn laatste koers van het voorjaar geweest zijn. Hij mag stilaan beginnen werken naar de Tour de France toe.”

“Van Aert is nu de uitgesproken kopman. Hij liet zich al heel positief opmerken de afgelopen weken. In de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en afgelopen vrijdag nog in de E3 Harelbeke, waar hij tweede werd. Na Gent-Wevelgem staat voor Van Aert nog de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op het programma.”

9
BELGA

Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles) wint vierde etappe Coppi-Bartali 

Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles) veroverde vandaag zijn eerste profzege tijdens de vierde etappe van de Internationale Wielerweek Coppi - Bartali. De Waalse renner was de beste van een vroege vlucht.

Het peloton kreeg op de vierde dag 170 biljartvlakke kilometers voor de wielen, waarvan het overgrote deel op lokale ronden in start- en aankomstplaats Crevalcore. Na een tiental kilometer ontstond een vroege vlucht van acht man, met daarbij Robeet als enige Belg. Twintig kilometer later was de voorsprong van hem en zijn vluchtgezellen al gestegen tot boven de acht minuten.

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer schoot daar nog amper 1:18 marge van over, maar toch verslikten de sprintersploegen zich nog in de vlucht, waar Robeet samen met de Italiaan Jacopo Mosca (Italiaanse selectie) en de Deense beloftewereldkampioen tijdrijden Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon) aan de haal ging. Die laatste probeerde nog van zijn vluchtgezellen af te geraken, maar dat lukte niet.

Voor de dagzege haalde Robeet het uiteindelijk voor Bjerg en Mosca. De 24-jarige Waal is bezig aan zijn derde profseizoen bij Wallonie-Bruxelles maar kon nooit eerder winnen op UCI-niveau. Voor zijn ploeg is het de tweede seizoenszege nadat de Let Emils Liepins won op de openingsdag van deze Internationale Wielerweek Coppi - Bartali, genoemd naar iconen Fausto Coppi en Gino Bartali.

In het klassement blijft de Australiër Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) aan de leiding. De vijfdaagse rittenkoers eindigt morgen met een heuvelachtige etappe van 152 kilometer.

9 Ludovic Robeet.
Photo News Ludovic Robeet.

Lotto Soudal rekent op Tiesj Benoot, Nikolas Maes en Jens Keukeleire

Lotto Soudal rekent morgen in Gent-Wevelgem op Tiesj Benoot, Nikolas Maes en Jens Keukeleire. Die laatste lijkt helemaal hersteld te zijn van zijn zware val in de Driedaagse Brugge-De Panne. De West-Vlaming kleurde vrijdag immers nog de finale van de E3 Harelbeke, maar moest wel passen toen de beslissende vlucht tot stand kwam.

“Op het beslissende moment ging het licht uit. Dat ik tot net voor de finale nog goed mee was, is wel een goed teken. Ik zit dus met een dubbel gevoel”, vertelt Keukeleire. “Ik kon vrijdag al diep gaan. Van mijn val in De Panne ben ik dus gelukkig vrij vlot hersteld. Gent-Wevelgem wordt mijn derde WorldTour-wedstrijd op vijf dagen tijd. Het is waarschijnlijk de voorjaarswedstrijd die het best bij mijn capaciteiten past. Dat ik er vaak train en de weg perfect ken, is ook een voordeel. Er zijn veel rustperioden tussen de heuvels, wat de koers minder explosief maakt. De jongste edities werd het telkens een uitputtingsslag tot aan de tweede passage van de Kemmelberg.”

“Ik heb hier altijd een goed gevoel, ook als er waaiers getrokken worden. Voor zondag wordt meer wind voorspeld. Die factor kan de koers slopend maken voor de knechten en de sprinters, waardoor ze minder fris de heuvelzone bereiken. Het zou me daarom verbazen als er een grote groep sprint om de zege. Ideaal voor mij zou zijn dat een twintigtal renners overblijven na de Kemmelberg, om nadien eventueel het verschil te maken. Voor Tiesj Benoot en mezelf zou een harde koers ideaal zijn. Nikolas Maes is ook belangrijke pion in de ploeg. Hij is in vorm en ik zie hem in staat om met de besten over de Kemmelberg te rijden.”

9 Tiesj Benoot.
BELGA Tiesj Benoot.

Dimension Data start met twee oud-winnaars

Met de Noor Edvald Boasson Hagen (2009) en de Oostenrijker Bernhard Eisel (2010) heeft Dimension Date morgen twee oud-winnaars in de rangen in Gent-Wevelgem. Of het tweetal in conditie aan de start komt, is een andere vraag. Afgelopen vrijdag slaagden ze er allebei niet in de finish te halen in Harelbeke.

“Noem het een ‘accident de parcours’”, maakt sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx zich geen zorgen. “Op de Taaienberg kende Boasson Hagen pech. Hij wisselde nog van fiets met Eisel, maar als je op de Taaienberg achteruit wordt geslagen, is je koers sowieso voorbij. Toen wij met de wagen bij hem kwamen, had hij al minuten achterstand. Doorgaan was nutteloos. Ook Eisel was door die fietswissel weggeslagen. Onze koers was daar totaal over.”

“Ik kan evenwel niet ontkennen dat het seizoen nog niet heeft gebracht van wat wij ervan hoopten. We kenden natuurlijk ons deel van de pech, zoals in Harelbeke afgelopen vrijdag. Loopt alles zoals het hoort, dan spelen onze mannen zeker mee in de finale. Ons team is niet slecht, het ontbreekt ons aan die eerste echte uitschieter. Ik vertrouw ten volle op mijn renners. Met Gent-Wevelgem wacht ons een total andere koers. Misschien staat het geluk daar wel eens aan onze zijde en valt er een beetje druk van de schouders.”

9  Edvald Boasson Hagen.
BELGA Edvald Boasson Hagen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philomena Vanderweyen

    Spijtig,maar dan kan de ploeg misschien voor Wout rijden,die is in super goede doen.

  • Boris Zoetkoek

    Dan kan Wout de hoogste plaats van het podium alvast reserveren. Geen concurrentie.

Lees meer