2
BELGA

KOERS KORT. Van Avermaet start dan toch in Luik - Vendrame wint Tro Bro Leon voor Planckaert

Van Avermaet voert CCC aan in Luik-Bastenaken-Luik

Greg Van Avermaet zal dan toch aan de start staan van Luik-Bastenaken-Luik, dat meldde CCC vandaag op de website van de ploeg. De olympische kampioen  maakte die beslissing nadat hij gisteren vertrouwen opdeed in de Amstel Gold Race: “Natuurlijk zal ik in Luik niet starten als een van de favorieten, maar door de nieuwe finale zit een goed resultaat er wel in”, gaf een gemotiveerde Van Avermaet zelf aan. Onze landgenoot werd gisteren 14de.

Valerio Piva deelde de mening van de olympische kampioen: “Door de nieuwe finale zal de koers vroeger openbreken. Naast Van Avermaet hebben we ook nog een goed rijdende Alessandro De Marchi, die gisteren zevende werd, en ook de vorm van Serge Pauwels is in stijgende lijn”, besloot de ploegmanager van CCC. Wie Van Avermaet allemaal mee aan de start krijgt, wordt woensdag officieel bekend gemaakt. 

Vendrame is Planckaert te snel af in Tro Bro Leon

Eén dag na de Amstel Gold Race was het vandaag ook in Bretagne weer koers. Met de Tro Bro Leon stond de Franse tegenhanger van de Schaal Sels op het programma. Onverharde wegen op Bretoense grond. Over 205 kilometer tussen Plouguerneau en Lannilis werd een opvolger gezocht voor Christophe Laporte. Daarbij ook diep in de finale twee Belgen. Frederik Backaert was de motor van de schijnbaar beslissende ontsnapping. In het absolute slot kwam er nog een aantal enkelingen terug. Daarbij Andrea Vendrame en Baptiste Planckaert. De snelle Italiaan remonteerde een late uitval van Backaert. Planckaert strandde op de meet als tweede. 

Tao Geoghegan Hart wint openingsrit Tour of the Alps, Chris Froome zesde

De eerste etappe van de Tour of the Alps is gewonnen door Tao Geoghegan Hart. In een sprint met een uitgedunde groep was de jonge Brit sneller dan Alexander Aranburu en Rolan Thalmann. Harts ploegmaat Chris Froome reed voor het eerst dit seizoen een top 10-plaats: de viervoudige Tourwinnaar werd zesde.

Vier renners kleurden de dag:  de Oostenrijkse thuisrijders Kuen, Gamer en Krizek gingen met de Roemeen Dima op pad, maar maakten nooit aanspraak op de overwinning. De lokale rondes in de finale waren heuvelachtig en de favorieten op de eindzege toonden zich meteen: Vincenzo Nibali viel aan op de laatste hindernis van de dag en kreeg Rafal Majka en het Sky-duo Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov mee. 

2
Photo News

In de slotkilometers kwam, dankzij het werk van Astana, een grote groep terug samen, maar dankzij het sterke kopwerk van Sivakov kon Hart standhouden  in de sprint en zijn eerste profzege pakken.  Zijn kopman Froome kon voor het eerst een goede uitslag noteren: hij werd zesde. In de stand heeft Geoghegan Hart vier seconden voorsprong op Aranburu en zes op Thalmann. 

Morgen moet het peloton in een etappe richting het Italiaanse Scena een top boven de tweeduizend meter ronden en ligt de aankomst daarna op een heuvel van vijf kilometer. Duits kampioen Pascal Ackermann verdween vandaag door een valpartij uit koers, maar ondanks de initiële vrees voor een armbreuk toonde een eerste ziekenhuisbezoek geen breuken aan bij de sprinter, die voorzien is voor de Ronde van Italië. 

Alaphilippe kent ploegmakkers voor Waalse Pijl

Titelverdediger Julian Alaphilippe krijgt woensdag in de Waalse Pijl steun van Deceuninck-Quick.Step-collega’s Rémi Cavagna, Dries Devenyns, Mikkel Honoré, Enric Mas, Pieter Serry en Petr Vakoc. 

“Alaphilippe verkeert in een goede vorm en toonde in de Amstel dat hij hersteld is van zijn valpartij in het Baskenland”, klinkt het bij ploegleider Geert Van Bondt. “Na gisteren is hij zeer gemotiveerd om een goed resultaat te halen. Alle ogen zullen op ons gericht zijn, maar we hebben een sterk team om Julian te beschermen en hem in een perfecte positie naar de laatste beklimming van de Muur van Hoei te loodsen.” 

Alaphilippe maakte vorig jaar een einde aan de hegemonie van Alejandro Valverde, die voordien vier jaar op rij de beste was in Hoei en ook deze keer weer van de partij is. De Fransman, die dit seizoen al onder meer Strade Bianche en Milaan-Sanremo won, hoopt opnieuw te schitteren op de Muur van Hoei. In 2015 en 2016 werd hij tweede. Mathieu van der Poel hoeft Alaphilippe niet te vrezen in de Waalse Pijl. 

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Henkie Janssen

    Van Avermaet heeft 1 keer een goed seizoen gehad daarvoor en daarna altijd net niet of helemaal niet. Is gedaan met hem.

  • Leon Mertens

    Wint al twee jaar geen grote koers over en out !

Lees meer