4
TDW

Kristoff is andermaal de beste in semiklassieker Frankfurt onder bar slechte weersomstandigheden

Alexander Kristoff heeft zijn derde overwinning op rij beet in de GP Eschborn-Frankfurt (WorldTour). De Noor van Katusha sprintte naar de zege en zag zijn ploegmaat Rick Zabel naar een knappe tweede plaats rijden. De Duitser John Degenkolb (Trek-Segafredo) vervolledigde het podium. Onze landgenoot Jasper Stuyven finishte als eerste Belg op een zevende stek. Kristoff won eerder ook in 2016 en 2014. In 2015 vond de wedstrijd niet plaats na een bommelding.

1 mei een feestdag voor de arbeiders en voor velen een vrije dag, maar niet voor het peloton. Dat moest aan de bak in de Duitse wielerklassieker GP Frankfurt, die dit jaar het statuut kreeg van WorldTour-wedstrijd en werd afgewerkt in de gietende regen. Het zorgde voor een harde koers waardoor velen de finish niet zouden halen.

De regen bij de start belette niet dat acht renners al vroeg op avontuur trokken: Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij), Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Carl Sobolla (Duitse selectie), Peter Koning (Aqua Blue), Nikolay Trusov en onze landgenoten Antoine Warnier (Veranclassic), Jens Wallays (Sport Vlaanderen) en Dries De Bondt (Veranda's Willems). Maximaal reden de acht vluchters een voorsprong van ruim 10 minuten bij elkaar.

4 De gietende regen zorgde voor een harde koers.
AFP De gietende regen zorgde voor een harde koers.

Tot Katusha, voor kopman Kristoff, het welletjes achtte en de achtervolging inzette. De kopgroep dunde intussen vooraan uit. Finaal werden Van Goethem en Wallays als laatste vluchters gegrepen op zo'n 48 km van het eind, nog net voor de laatste passage van de Mammolshain. Twee renners besloten niet bij de pakken te blijven zitten en vielen aan: Nico Denz (AG2R) en Nils Politt (Katusha). Het duo werkte goed samen, maar zou voorbij de Mammolshaim gegrepen worden door een eerste achtervolgend groepje, waar snelle jongens Michael Matthews (Sunweb), John Degenkolb en Juan Jose Lobato (LottoNL-Jumbo) deel van uitmaakten.

Intussen hadden André Greipel en Peter Sagan er onderweg al de brui aan gegeven en had ook Marcel Kittel de slag vooraan gemist. Hij zou wat later afstappen. Het eerst groepje, 18 man sterk, telde een bonus van zo'n 25 seconden op een tweede groep met daarin ook titelverdediger Kristoff en diens ploegmaat Tony Martin, die het achtervolgingswerk opknapte.

Stuyven in wiel Kristoff
Net voor de hergroepering, op 16 km van het eind, muisden Jan Tratnik (CCC) en onze landgenoot Aime De Gendt er vanonder (Sport Vlaanderen). Hun poging zou stranden op 4,4 km van het eind, waarna de voorbereiding op een groepssprint werd ingezet.

Jasper Stuyven zat in die sprint goed gepositioneerd in het wiel van Kristoff, maar kopman Degenkolb zat te ver. Toen Zabel de sprint aanzette, viel een klein gaatje en sprintte het duo naar één en twee, Degenkolb moest van te ver komen en eindigde op een derde stek in de koers die hij in 2011 al eens won.

4 Kristoff en Degenkolb klinken op het podium.
EPA Kristoff en Degenkolb klinken op het podium.

Toptien:

1. Alexander Kristoff (Noo/KAT) de 218.7km in 5u29:33 (gem. 39.817932km/u)
2. Rick Zabel (Dui/KAT) op 0:01
3. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:02
4. Jempy Drucker (Lux/BMC) 0:02
5. Pim Ligthart (Ned/RNL) 0:02
6. Juan José Lobato (Spa/TLJ) 0:02
7. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:02
8. Maximiliano Richeze (Arg/QST) 0:03
9. Michel Kreder (Ned/ABS) 0:03
10. Ben Swift (GBr/UAD) 0:03

4
EPA

"Het was een moeilijke wedstrijd vandaag", beaamde Kristoff, "de weersomstandigheden, de koude en regen, maakten het niet gemakkelijk voor de renners. Dat maakte de wedstrijd extra lastig en zorgde er voor dat het peloton niet heel groot meer was op het eind. In die laatste twee rondjes had ik mijn vestje uitgedaan en daar had ik toch wel spijt van, want de koude sloeg ongenadig toe."

Kristoff verzeilde in de finale in een tweede groepje, maar uiteindelijk kwam alles weer bijeen in het slot en volgde een sprint. "Op die klimmetjes onderweg moest ik iedere keer alle zeilen bijzetten, ik moet vooral ook mijn ploegmaten dankbaar zijn. In het slot volgde een hergroepering en werd ik perfect naar voren gebracht. Het was een sprint uit het boekje, ik moet vooral ook Rick heel dankbaar zijn voor zo'n lead out, die was gewoon perfect. Ik moest het enkel nog afmaken en ik ben blij dat ik daarin ben geslaagd."

Lees meer