3
Photo News

Lance Armstrong: “Als iedereen clean was, had ik ook enkele keren de Tour gewonnen”

Dopingzondaar Lance Armstrong beweert in een gesprek met NBC (National Broadcasting Company) dat als iedereen clean was, hij ook een paar keer de Tour had gewonnen.

Lance Armstrong was ooit een zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk. Maar op 24 augustus 2012 besloot het Amerikaanse anti-dopingagentschap (USADA) de zeven Tourzeges van de Texaan af te nemen. Enkele maanden later gaf Armstrong bij Oprah Winfrey zijn dopinggebruik toe.

“Hadden mijn ploegmakkers en ik destijds geen doping gebruikt, dan waren we laatste in de Tour”, vertelde Armstrong aan NBC. “We moesten wel, dat is een feit. Ik wil geen excuses zoeken, maar iedereen deed het. Uiteindelijk maakte ik wel zelf de keuze. Ik wilde gewoonweg niet opgeven en naar huis gaan.”

3
AP

“We hebben de Europeanen met hun eigen wapens verslagen”, vervolgde de Amerikaan, die een metafoor gebruike om de situatie te duiden. “We werkten het hardst, hadden de beste tactiek, het beste team, de beste ploegleider en het beste materiaal. Maar we vochten niet vuist tegen vuist. Plots gingen de Europese teams met messen de strijd aan. Ik zorgde er vervolgens ook voor dat ik messen had, totdat renners ineens kwamen opdagen met geweren. Ga je dan naar huis of naar de gewerenwinkel? Ik koos voor het laatste.”

“We deden wat we moesten doen om te winnen. En als iedereen clean had geweest, dan had ik ook enkele keren de Ronde van Frankrijk gewonnen. Daar ben ik vrij zeker van”, aldus Armstrong, die finaal nog één ding wilde meegeven. “Er worden veel zaken over mij gezegd. Vaak klopt het ook, maar ik heb nooit iemand aangezet tot het gebruik van doping. Echt niet. Verre van, zelfs.”

3
photonews

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc germeau

    Gert de Coster. LA zat al over de grens vóór zijn ziekte. Lees eens "LA Confidential" (van Walsh, niet die van Ellroy) en dan weet je dat hij al sjoemelde van in het begin. Dave J en Gerard W hebben gelijk... Maar: LA ging tot het uiterste in alles wat hij deed. Liever 7x LA dan Tourwinnaars Indurain, Riis, Sastre of Contador, want ondanks zijn Epo gebruik en zijn maffia praktijken, was het zalig hem bezig te zien. Voor dié mannen staan de mensen langs de weg...

  • Alain Spreutels

    Blijft voor mij de beste Ronderenner ooit!

Lees meer