Twitter

Martin soleert naar zege in Ronde van de Toekomst

Guillaume Martin heeft de vijfde etappe, over 103,1 kilometer van Megève naar La Rosiàre-Montvalezan, in de 52e Ronde van de Toekomst gewonnen. De 22-jarige Fransman soleerde in de bergetappe over vier Alpencols naar de zege. De 21-jarige Oostenrijker Gregor Mühlberger finishte op zes seconden als tweede en mocht de leiderstrui aantrekken. De Spanjaard Marc Soler werd op 39 seconden derde.

Kenneth Van Rooy kwam niet meer aan de start wegens maag-en darmproblemen. De beginfase van de wedstrijd werd gekleurd door heel wat aanvalspogingen en pas na 40 kilometer was er een succesvolle poging met Jéremy Maison. Hij kreeg aanvankelijk nog de Nederlander Martijn Tusveld met zich mee, maar die moest op de Col du Pré al snel lossen. Achter hem vormde zich een groepje met vijf tegenaanvallers: de Colombianen Daniel Martinez en German Chavez, de Fransman Guillaume Martin, de Italiaan Gianni Moscon en de Spanjaard Soler.

Pech evenwel voor een sterke Maison. In de afdaling van de Col du Pré kwam de Fransman ten val en brak hij zijn sleutelbeen. Guillaume Martin liet zijn vier overgebleven metgezellen in de steek en niet veel later werden zijn vroegere medevluchters ingerekend door het peloton met de favorieten. Het duurde tot 10 kilmeter voor de finish vooraleer daar de debatten werden geopend en intussen had Martin 2:30 voorsprong bij elkaar gesprokkeld.

Het was Chaves die met Mühlberger en Petilli in de tegenaanval ging. De Colombiaan moest het Oostenrijks-Italiaanse duo snel laten rijden. Zij kwamen nog dicht bij de Fransman: slechts 30 seconden bedroeg hun achterstand op 1 kilometer van de finish en Martin leek een vogel voor de kat, toen de Oostenrijker naderde tot op 15 seconden op 500 meter, maar hij zag uiteindelijk de zege door de neus geboord toen hij de verkeerde weg koos in het slot. Martin won nog nipt, zes seconden voor Mühlberger. Laurens De Plus finishte in de groep met de andere favorieten en werd elfde.

Gregor Mühlberger is de nieuwe leider. Hij telt drie seconden voorsprong op Guillaume Martin en 36 op Marc Soler. Laurens De Plus klom naar de dertiende plaats op. Hij volgt op 1:35 van Muhlberger.

Lees meer